StoryEditor

Desivá hrozba z Mníchova

19.10.2007, 00:00
Nemeckí futbalisti padli na kolená. Len pár dní po tom, ako si definitívne zabezpečili postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v Rakúsku a vo Švajčiarsku.

Postarali sa o to Česi, keď na jednom z najkrajších štadiónov na svete v Mníchove v Allianz Arene zdolali Nemecko rozdielom triedy 3:0. Naši západní susedia si týmto šokujúcim víťazstvom definitívne zabezpečili postup na EURO 2008.
A práve Česko bude najbližším súperom slovenskej futbalovej reprezentácie v končiacej sa kvalifikácii. Zverencom trénera Jána Kociana tak Česi poslali jasný signál: pozor na nich. Aj keď už nepôjde o dôležité kvalifikačné body, bude to súboj rivalov, súboj o prestíž a česť. Tá však našim futbalistom chýba a práve preto sa už teraz môžeme obávať fiaska, ktoré v Prahe zažijeme (hrá sa 17. novembra).
Situácia v Česku je pritom podobná ako u nás. Ešte prednedávnom sme tvorili jeden spoločný tím. Obidve krajiny bojujú s korupčnými aférami vo futbale, obidvaja tréneri - Kocian aj Brückner - sú pod paľbou kritiky v médiách, ale aj u futbalových fanúšikov. Napriek tomu: Česi postúpili, my nie.
Počas celej kvalifikácie sa český výber zmietal v problémoch: Kritika na herný prejav mužstva či staromódne metódy "Klekipetru" (prezývka kouča Karla Brücknera). Vrcholom bola aféra po domácom zápase s Nemeckom (1:2), kedy piati hráči porušili disciplínu, keď oslavovali v noci narodeniny obrancu Tomáša Ujfalušiho na čele s kapitánom Tomášom Rosickým, ktorý mal prísť o kapitánsku pásku. Vedenie reprezentácie to vyriešilo tak, že celé mužstvo dostalo pokutu milión korún. Navyše médiá žiadali Brücknerov koniec. Ten bol však neoblomný a išiel si tvrdohlavo za svojím cieľom: postúpiť na ME. To sa mu práve v stredu podarilo. "Eufóriu necítim, úspech prijímam s pokorou," povedal krátko, ale výstižne Brückner.
Na postup pritom nepotrebovali ani legendy svetového futbalu ako Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický (ten nehral v Nemecku pre zranenie), Karel Poborský, Patrik Berger či Vladimír Šmicer - práve títo hráči doviedli Česko až k striebru na majstrovstvách Európy v roku. Na záverečný šampionát, už tretíkrát za sebou, ich dostala nová nastupujúca generácia. Poznáte mená ako Marek Matějovský, Daniel Pudil či Martin Fenin? Napriek tomu Česi dokázali rozdrviť bronzový tím z posledných majstrovstiev sveta.
To nášmu národnému tímu chýba. Reprezentačný tréner Ján Kocian síce skúša nových mladých hráčov, tí však nevedia zabojovať v národnom drese. Tréner má však plnú dôveru u vedenia národného tímu aj pre ďalšiu kvalifikáciu. Možno však aj tomu príde trpezlivosť a po súboji s Českom môže byť všetko inak. Takže treba sa zmobilizovať a nespraviť si v prestížnom súboji hanbu, pretože v stredu prišla "desivá hrozba z Mníchova".

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 10:34