StoryEditor

Najväčšie tragédie histórie

26.11.2007, 23:00

Jún 1968
V argentínskej najvyššej súťaži po stretnutí River Plate s Boca Juniors zomrelo 74 ľudí a viac ako 150 bolo zranených. Po stretnutí si to fanúšikovia namierili k východu, ktorý bol však zavretý. Ľudia na čele davu boli na smrť utlačení náporom odchádzajúcich priaznivcov.

Január 1971
Stala sa pri glasgowskom derby stretnutí Celticu s Rangers. Domáci strelili vedúci gól, mali neustále prevahu. Pred záverom odišla väčšina fanúšikov Rangers zo štadióna. Vtom hostia vyrovnali a davy divákov sa ponáhľali späť na tribúny. Tento nápor neudržali oceľové zábrany a fanúšikovia padali 15 metrov na spodné tribúny. Zomrelo 66 ľudí a ďalších 140 sa zranilo.

Október 1982
Najtragickejší prípad histórie -- duel Pohára UEFA medzi Spartakom Moskva s holandským Haarlemom. Jediné oficiálne stanovisko k nešťastiu znelo, že medzi fanúšikmi sú zranení. V súčasnosti sa už uvádza, že o život vtedy prišlo až 340 priaznivcov. Stalo sa tak pri ich odchode tesne pred koncom zápasu. Domáci Spartak však strelil druhý gól a priaznivci sa rozbehli späť na miesta -- na zmrznutých schodoch však popadali a pod náporom masy ľudí sa udusili.

Máj 1985
Cigaretový ohorok spôsobil v stretnutí medzi Bradfordom a Lincolnom požiar, ktorý zachvátil v krátkej chvíli celú drevenú tribúnu. Utiecť pred ohňom sa nepodarilo 56 fanúšikom.

Máj 1985
Finálový duel Európskeho pohára majstrov medzi Juventusom a Liverpoolom postavil proti sebe na bruselskom štadióne Heysel dva znepriatelené fanúšikovské tábory. Na vyčíňanie anglických "hooligans" doplatilo vtedy 39 priaznivcov, zväčša talianskych. Tí sa zadusili tlakom priaznivcov, ktorých sa snažila polícia od seba oddeliť.

Apríl 1989
Najväčšia tragédia anglického futbalu sa udiala v semifinále pohára na štadióne Hillsborough v Sheffielde. Polícia nezvládla dav liverpoolskych fanúšikov, ktorých sa na tribúnu dostalo oveľa viac, ako bola jej kapacita. Na následky ušliapania a udusenia vtedy zomrelo 96 ľudí.

Apríl 2001
Na derby stretnutie juhoafrickej najvyššej súťaže medi Kaizer Chiefs a Orlando Pirates prišlo takmer dvakrát viac fanúšikov, ako bola kapacita štadióna. To zapríčinilo ušliapanie 43 priaznivcov. Podiel viny niesli aj policajné zložky na štadióne, ktoré nijakým spôsobom neorganizovali dav tlačiacich sa ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 09:27