StoryEditor

Čas pravdy. Ideme zmeniť históriu

09.10.2009, 00:00

Titul majstrov sveta v hokeji pred siedmimi rokmi či zlatá medaila z futbalového európskeho šampionátu ešte pod hlavičkou Československa z roku 1976. To boli najväčšie úspechy slovenského športu. Teraz majú niečo podobné na dosah slovenskí reprezentanti. Našej reprezentácii totiž stačí v domácom kvalifikačnom súboji proti Slovinsku neprehrať a prvýkrát v histórii tak postúpi na majstrovstvá sveta vo futbale - najsledovanejšiu športovú udalosť planéty.

Okrem tohto výnimočného úspechu sú v hre aj milióny eur od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). "Presnú výšku odmien oznámime v decembri pri žrebe finálového turnaja. Za postup na šampionát do Nemecka pred štyrmi rokmi boli prémie takmer päť miliónov eur, a predpokladám, že nižšie teraz nebudú,“ povedal pre HN hovorca FIFA Jürg Roggenbauch.

Kvalita je na našej strane
Oba tímy sú pred súbojom sebavedomé, chcú vyhrať a postúpiť na turnaj snov. HN preto zisťovali u futbalových expertov, ktoré mužstvo je kvalitnejšie a má väčšie šance na triumf v tomto ostro sledovanom súboji. Oslovili sme preto popredného slovenského manažéra Karola Csonta a chorvátskeho - odborníka na slovinských futbalistov Milana Martinoviča.

V celkovom hodnotení, pri ktorom experti obodovali jednotlivé formácie oboch tímov na stupnici od jeden do desať, vyhralo Slovensko o osem bodov pomerom 63 : 55. "Objektívne tvrdím, že vyhrá Slovensko. Súper je síce disciplinovaný, ale nemajú v mužstve nejakého extra futbalistu - toho, čo dokáže niečo výnimočné vymyslieť. Slováci majú Mareka Hamšíka, mladého Vladimíra Weissa či Miroslava Stocha, jednoducho väčšiu kvalitu. A ešte aj domáce prostredie zohrá dôležitú úlohu,“ skonštatoval pre HN Milan Martinovič, okrem iných manažér brankára Spartaka Moskva Stipeho Pletikosu.

To, že Slovensko je veľkým favoritom na víťazstvo, potvrdzujú aj bookmakeri. V stávkovej spoločnosti Fortuna totiž vypísali nižšie kurzy na našich futbalistov. V prípade, že stavíte sto eur na triumf tímu trénera Vladimíra Weissa, vyhráte 210 eur. Ak si myslíte, že zvíťazia Slovinci, získate za rovnakú stávku päťnásobok.

Odmeny v rukách trénera
Zopár zahraničných aj našich médií už pátralo po postupovej sume, ktorú Slováci získajú, a tá sa pohybovala na úrovni sedem miliónov eur. "To nedokážem potvrdiť. Môžem len povedať, že teraz je pre každého postupujúceho pripravený milión švajčiarskych frankov na pokrytie prípravy na šampionát,“ tvrdí hovorca FIFA Jürg Roggenbauch. Slovenskí futbalisti hrajú celú kvalifikáciu bez prémií, iba za štartovné. Odmenu dostanú až za samotný postup na majstrovstvá sveta. "Tá tvorí 40 percent z čistého zisku, ktorý dostaneme od Medzinárodnej federácie,“ povedal pre HN prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec.

Čistý zisk by mal podľa našich zistení predstavovať približne päť miliónov eur - mužstvo si teda rozdelí asi dva milióny eur. A kto ich bude rozdeľovať? "Veľmi dôležité slovo bude mať v tejto súvislosti tréner Vladimír Weiss. Minimálne to však prejde rukami generálneho sekretára a prezidenta Františka Laurinca,“ povedala pre HN hovorkyňa nášho zväzu Jana Peráčková.

Prečítajte si aj:
Nepočítal som, že ešte budem hrať

Najskúsenejší Slovák. Rekordér v počte štartov za našu reprezentáciu Miroslav Karhan pre HN:

Zo všetkých slovenských futbalistov vo výbere trénera Vladimíra Weissa ste toho preskákali najviac. Pôsobíte dojmom, že je pre vás každý zápas rovnaký. Je ním aj ten zajtrajší proti Slovinsku?
Prečo by mal byť niečím viac ako tie stovky ostatných, ktoré som doteraz či už v kluboch po celej Európe alebo v drese národného tímu odohral. Je mi jasné, že ide o veľa – o historicky prvý postup na majstrovstvá sveta. Ale v podstate je to stále iba futbal, veď nejde o život.

Slovensko zažije premiéru. Futbalový zápas na námestí

Prvýkrát v ére samostatnosti Slovenska sa stane, že zápas slovenskej futbalovej reprezentácie sa uskutoční na námestí a sledovať ho tak budú môcť diváci nielen priamo na štadióne či v televízii. Podobný priamy prenos dôležitého futbalového stretnutia už bol zorganizovaný v novembri 2005, keď priaznivci Slovenska sledovali odvetné barážové stretnutie so Španielskom o postup na svetový šampionát 2006 v Nemecku.

Anketa HN: Čo pre vás znamená zápas Slovensko – Slovinsko a aký tipujete výsledok?

Elena Kohútiková
členka Predstavenstva VÚB

Tento zápas znamená veľmi veľa pre Slovensko a teda aj pre mňa. Aj preto tentokrát opustím teplo obývačky a jas televízora a vyberiem sa naň osobne. Zápas by mal priniesť vytúženú odmenu za doterajšiu tvrdú prácu, preto očakávam naše víťazstvo 2:0.

01 - Modified: 2003-08-19 06:28:02 - Feat.: 0 - Title: Štát chce sprísniť podmienky pri hypoúveroch 02 - Modified: 2003-08-19 07:14:49 - Feat.: 0 - Title: Doplatil na členstvo v strane 03 - Modified: 2003-08-19 07:15:39 - Feat.: 0 - Title: Majský zostáva naďalej vo väzení
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 02:37