StoryEditor

Uruguaj zachraňuje česť Amerike, v ceste mu stojí Holandsko

06.07.2010, 00:00

Futbalisti Uruguaja sú jediným mimoeurópskym tímom, ktorý môže získať titul majstra sveta. Pritom ešte pred štvrťfinálovými zápasmi na svetovom šampionáte to vyzeralo na jasnú dominanciu juhoamerických tímov. Favoriti na titul Brazília a Argentína, ako aj prekvapenie šampionátu Paraguaj už však vypadli.

Na Uruguaj dnes čaká v semifinále silný súper -- futbalisti Holandska (20.30 hod. na STV 1). "Neviem, čo sa stane, ak sa nám podarí dosiahnuť to, čo sa podarilo nášmu tímu v roku 1950. Veď v našich srdciach sú vtedajší šampióni ozajstnými idolmi," tvrdil tréner posledného zástupcu z amerického, ale i neeurópskeho zástupcu v turnaji Oscar Tabarez. Ten sa však bude musieť zaobísť bez strelca štyroch gólov, kanoniera Luisa Suareza z Ajaxu Amsterdam, ktorý videl za ruku vo štvrťfinále červenú kartu.

Na úspech už dlhé roky čakajú aj Holanďania a súčasní členovia kádra "Oranjes" hrajú v dlhých tieňoch Johana Cruyffa, Johana Neeskensa či Johnnyho Repa a "totálneho futbalu" sedemdesiatych rokov minulého storočia. V rokoch 1974 a 1978 dvakrát za sebou postúpili Holanďania do finále, no raz Nemecká spolková republika a raz Argentína prekazila oslavy titulu. Ani partia okolo Marca Van Bastena nedokázala svoj triumf z majstrovstiev Európy z roku 1988 napodobiť na svetovom fóre. O desať rokov neskôr ich po jedenástkovom rozstrele v semifinále zastavila Brazília.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. máj 2024 23:07