StoryEditor

Od Šatana čakajú v Bostone góly. Mal by hrať v prvom útoku

04.01.2010, 11:00
Autor:
TASRTASR
Slovenský hokejista Miroslav Šatan si bude musieť zvykať v novom tíme na odlišné úlohy, než na aké ho "naučili" okolnosti v jeho poslednom pôsobisku v zámorskej NHL - Pittsburghu.

Kým v play off minulého ročníka, ktoré mu vynieslo Stanleyho pohár, sa musel uspokojiť s úlohou "drviča" a nosiča vody, vedenie Bostonu ho angažovalo na začiatok nového roka s cieľom oživiť v aktuálnej sezóne impotentný útok.

"Medvedi" skórovali len 105-krát, čo je tretie najhoršie vysvedčenie v lige, horšími sú Tampa Bay a v tomto ročníku beznádejne vyzerajúca Carolina. Hru massachusettského tímu poznačil odchod Phila Kessela do Toronta, strelecky sa trápia aj David Krejčí, Michael Ryder či Marc Savard, ktorí sa najviac pričinili o minuloročný vzostup Bruins. Nemec Marco Sturm vedie internú tabuľku so 14 zásahmi v tíme, ktorý po Detroite skóroval v uplynulom ročníku najviackrát v základnej časti.

"Naše inkasované góly sú zhruba na úrovni spred roka. Kde nás tlačí topánka, to je vlastná gólová produkcia. Niekoľko jednotlivcov hrá pod svoje možnosti, musíme sa nájsť znovu aj v skórovaní," hodnotil pre Boston Globe tréner Claude Julien. To bol dôvod zaplnenia "útočnej diery" Miroslavom Šatanom.

Skúsený hokejista má teda zvýšiť konkurenciu medzi útočníkmi, ale čakajú sa od neho aj góly. A hneď ho zámorské médiá radia do prvého útoku, kde by mal jemu a Sturmovi centrovať Savard. "Ak sa pozrieme do minulosti, bol som vždy ofenzívnym hráčom, a to sa nijako nezmenilo, takže tam chcem pomôcť. Potrebujem sa ešte naučiť tímový herný vzorec, aby som na ľade nekorčuľoval mimo neho. Myslím si, že tento tím môže veľmi zamiešať karty v play off," videl svoje miesto v novom tíme Šatan, ktorý bude mať na chrbte znovu 81-ku, tak ako tomu bolo v jeho predchádzajúcich kluboch - Edmontone, Buffale, NY Islanders i Pittsburghu. Naviac, strelecká symbolika je podporená aj z iného dôvodu - Phil Kessel, nositeľ streleckej potencie tímu z vlaňajška, nosil v Bostone rovnaké číslo.

Snahu o Šatanovu kanoniersku renesanciu potvrdil aj generálny manažér Bruins Peter Chiarelli. "Nechceme ho pre jeho defenzívne schopnosti, angažovali sme ho pre jeho ofenzívne nadanie. Viem, že je motivovaný, určite by si chcel zahrať v NHL aj v ďalšej sezóne," vyjadril sa jasne Chiarelli.

Šatan môže nastúpiť už v pondelok, keď Bruins zavítajú do Madison Square Garden, kde si to rozdajú s NY Rangers Mariána Gáboríka, v stredu potom privítajú v Bostone dallaské "hviezdy". Dvojnásobný finalista Stanleyho pohára si však bude najprv musieť zvyknúť na "veľké" tréningy a tímovú hernú filozofiu, keďže od minuloročného play off v žiadnom tíme nehral. "Posledné mesiace som korčuľoval niekoľkokrát týždenne, ale nikdy to nebolo s dvadsaťpäťkou z NHL ostrieľaných borcov, boli sme dvaja-traja plus jeden brankár. Bolo to teraz na tréningu iné, ale cítil som sa veľmi dobre, lepšie, než som čakal," opísal pocity z prvého tréningu s "medveďmi" Šatan, ktorému bude na ľade "šéfovať" krajan Zdeno Chára.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-26 09:38:42 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-26 09:42:27 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:51