StoryEditor

NHL: Chicago je krok od zisku pohára

07.06.2010, 09:35
Autor:
TASRTASR

Hokejisti Chicaga zvíťazili v noci na pondelok v piatom zápase finále play off zámorskej NHL nad Philadelphiou 7:4 a opäť sa ujali vedenia v sérii - 3:2. O zisku Stanleyho pohára môžu Blackhawks rozhodnúť už v najbližšom stretnutí, ktoré je na programe v noci na štvrtok na ľade Flyers. Ani jeden z dvojice Slovákov v domácich dresoch sa bodovo nepresadil - Marián Hossa skončil so šiestimi neúspešnými strelami a až troma mínuskami, Tomáš Kopecký zaznamenal dve strely a dve mínusky.


Finále play off NHL - 5. zápas:
CHICAGO - PHILADELPHIA 7:4 (3:0, 2:2, 2:2)
Góly: 13. Seabrook (Versteeg, Brouwer), 16. Bolland (Sopel, Byfuglien), 19. Versteeg (Seabrook, Byfuglien), 24. Kane (Ladd, Sharp), 36. Byfuglien (Toews, Keith), 57. Sharp (Kane), 58. Byfuglien (Versteeg, Bolland) - 21. Hartnell (Leino, Briere), 25. Timonen (Briere, Leino), 47. van Riemsdyk (Krajíček, Timonen), 58. Gagne (Leino). Rozhodcovia: McCreary, O'Halloran -- Devorski, Racicot, vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:27. Diváci: 22.305. Stav série: 3:2.

Chicago: Niemi -- Seabrook, Keith, Campbell, Hjalmarsson, Sopel, Boynton -- HOSSA, Toews, KOPECKÝ - Kane, Sharp, Ladd - Versteeg, Bolland, Byfuglien -- Brouwer, Madden, Eager.

Philadelphia: Leighton (21. Boucher) -- Carle, Pronger, Coburn, Timonen, Krajíček, Bartulis -- Leino, Briere, Hartnell -- Carter, Richards, Gagne -- Laperriere, Betts, Powe -- Asham, Giroux, van Riemsdyk.

"Jastrabom", ktorí majú na dosah prvú majstrovskú trofej od roku 1961, vyšla skvele už úvodná tretina, počas ktorej vyťažili z 13 striel trojgólové vedenie. Tréner Joel Quenneville pritom po dvoch prehrách vo Philadelphii po prvý raz od 2. kola s Vancouverom rozdelil úderný trojzáprah Patrick Kane, Jonathan Toews, Dustin Byfuglien. Práve "ostrému" chlapíkovi Bufuglienovi vyšiel piaty zápas série na jednotku. V úvodnom dejstve, v ktorom postupne skórovali Brent Seabrook, Dave Bolland a Kris Versteeg, mal prsty v dvoch z troch gólov a naštartoval svoje mužstvo k triumfu. V prvej prestávke nahradil nepresvedčivého Jima Leightona v bránke hostí Brian Boucher, ale ani on nedokázal stopnúť kanonádu. Na dorážku Scotta Hartnella odpovedal nekrytý Kane a keď Byfuglien v 36. minúte upravil na 5:2, bolo o víťazovi prakticky rozhodnuté. V záverečnej prestrelke skúšali ešte vykresať iskierku nádeje nováčik James van Riemsdyk a kanonier Simon Gagne, no Byfuglien svojím druhým gólom v zápase definitívne odstrelil "letcom" krídla.

"Po dvoch prehrách na klzisku súpera sme museli niečo na našej hre zmeniť a preto tréner pomiešal zloženie útokov. Nerobilo nám to žiadny problém, v tejto sezóne už každý hral s každým. Od začiatku sme na nich chrlili oheň, rýchlo sa pohybovali a dominovali aj po fyzickej stránke," komentoval duel hrdina Byfuglien, ktorý zaznamenal dva góly a dve asistencie. "Bol našou hybnou silou. Rozdával bodyčeky a myslím si, že ten jeden na Chrisa Prongera si každý dobre zapamätá," pochválil spoluhráča krídelník Kane. Blackhawks uspeli, lebo hrali disciplinovane a využili dve z štyroch presiloviek. "Vyhýbali sme sa trestnej lavici a ak predsa len prišlo vylúčenie, tak sme sa výborne pohybovali pri oslabeniach. Každý v tíme zabojoval," nechal sa počuť obranca "jastrabov" Duncan Keith. Tréner Philadelphie Peter Laviolette netajil sklamanie z prehry. "Nedokážem si vysvetliť výbuch v prvej tretine," hovoril kouč hostí. Z prehry však veľkú vedu nerobil. "O play off som sa naučil dôležitú vec -- jedna prehra je iba jednou prehrou, nič viac. Zvyčajne sa jej efekt neprenesie do ďalšieho stretnutia. Prehra je iba jednou stránkou z knihy. Dnes večer písali tú stránku oni," tvrdí Laviolette, ktorého doplnil fínsky útočník Ville Leino (v zápase 0+3): "Vrátime sa na domáci ľad a začneme odznova." Bližšie k Stanley Cupu však majú Blackhawks. Hráči z veterného mesta zvíťazili v tejto sezóne 67-krát a ak vyhrajú ešte jeden zápas, ukončia 49-ročné čakanie na magický pohár. "Zatiaľ sme nič nevyhrali. Potrebujeme ešte spraviť posledný krok," zakončil Kane. br ms go

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
30. apríl 2024 19:30