StoryEditor

Alonso chce zvíťaziť pre obete z Madridu

18.03.2004, 23:00
Seriál majstrovstiev sveta formuly 1 pokračuje cez víkend druhým podujatím sezóny, ktorým bude VC Malajzie v blízkosti hlavného mesta Kuala Lumpur. Po úvodnej exhibícii tímu Ferrari, ktorého jazdci Michael Schumacher a Rubens Barrichello ovládli štartové pole v Melbourne, sa očakáva, že až okruh v Sepangu ukáže reálnu silu jednotlivých stajní.
Jedna z najmodernejších tratí v súčasnosti umožňuje svojou šírkou veľa možností na predbiehanie, navyše extrémne horúčavy s vysokou vlhkosťou vzduchu dôsledne preveria spoľahlivosť monopostov a fyzickú prípravu jazdcov. "Aj keď nemám problémy s kondíciou, už teraz môžem povedať, že to budú veľmi ťažké a stresujúce preteky. Nie je jednoduché vyrovnať sa s tunajšími klimatickými podmienkami, napriek tomu sa už nemôžem pretekov dočkať," uviedol pre F1 Racing šesťnásobný majster sveta. Hendikepom pilotov Ferrari sa však môžu ukázať pneumatiky Bridgestone, ktoré v tropickom počasí rýchlo strácajú ideálne vlastnosti. Okruh v Sepangu tak bol v posledných dvoch rokoch výsostným teritóriom konkurenčného Michelinu, ktorý okrem iných obúva aj troch najvážnejších súperov talianskej stajne - Williams, McLaren a Renault. Práve posledný tím z trojice menovaných chce nadviazať na vydarený úvod z Austrálie, kde Španiel Fernando Alonso skončil na treťom mieste a dva body za siedmu priečku pridal pre francúzsku stajňu Jarno Trulli. Alonso by si navyše úspešným výsledkom rád uctil pamiatku dvesto obetí teroristických útokov v Madride. "Bola to nesmierna tragédia, ktorá postihla aj najmenšie deti. Prípadným víťazstvom by som chcel prejaviť sústrasť všetkým pozostalým," vyjadril sa pre agentúru AP Alonso. Po nevydarenom otváracom podujatí v Melbourne, naopak, trúbia na poplach vo Williamse (obaja ich jazdci stratili na Schumachera viac ako minútu) a najmä v McLarene. Strieborné šípy v úvodnej veľkej cene totiž úplne prepadli - Fín Kimi Räikkönen pre poruchu odstúpil a jeho tímový kolega Škót David Coulthard obsadil iba ôsme miesto. "Počas štyroch dní sme odjazdili vo Valencii viac ako tisíc testovacích kilometrov a urobili sme niekoľko zlepšení. Prvý neúspech nepreceňujeme, veď šampionát sa ide nie na jeden, ale na osemnásť pretekov," uviedol optimisticky výkonný riaditeľ McLarenu Martin Whitmarsh.
V Sepangu sa prvé preteky F1 konali v roku 1999, v jeho krátkej päťročnej histórii je najúspešnejším pilotom s dvoma víťazstvami M. Schumacher (2000, 2001), víťazstvo z minulého roku obhajuje Räikkönen.

FORMULA 1
Priebežné poradie:
1. M. Schumacher (Nem.) 10 bodov, 2. Barrichello (Braz.) 8, 3. Alonso (Šp.) 6, 4. R. Schumacher (Nem.) 5, 5. Montoya (Kol.) 4, 6. Button (V. Brit.) 3, 7. Trulli (Tal.) 2, 8. Coulthard (V. Brit.) 1
Pohár konštruktérov: 1. Ferrari 18 bodov, 2. Williams-BMW 9, 3. Renault 8, 4. BAR-Honda 3, 5. McLaren Mercedes 1
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 11:07