StoryEditor

Podľa Schumachera sa Fangiovi nik nevyrovná

23.07.2002, 00:00
"Neviem, čo mám povedať. Nepatrím k tým, čo vedia nájsť tie správne slová. V takejto chvíli to naozaj ani nie je ľahké," vyhŕklo z dojatého Michaela Schumacher po nedeľnej Veľkej cene Francúzska. Radosť z predčasne získaného (šesť pretekov pred koncom) a vlastne historicky najrýchlejšieho majstrovského titulu bola priveľká na hľadanie slov.
Schumacher si víťazstvom na Magny-Cours zabezpečil 60-bodový náskok, ktorý mu dovoľuje vziať si pokojne na zvyšok sezóny voľno a vychutnávať si s manželkou a deťmi svoj piaty (tretí za sebou) titul šampióna. To, samozrejme, nemá v pláne. Teraz je totiž správny čas splatiť kolegovi Rubensovi Barrichellovi dlh a pomôcť mu v boji o druhé miesto. Hoci Rubens po technickej poruche a odstúpení z pretekov v nedeľu nepočkal na záver GP a v čase osláv sedel v lietadle na ceste domov...

V štatistickej kolónke sa Michael Schumacher vyrovnal legendárnemu argentínskemu pretekárovi Juanovi Manuelovi Fangiovi, ktorý žiaril v kokpite "ef jednotky" v päťdesiatych rokoch. Tridsaťtriročný rodák z nemeckého Kerpenu je však pri porovnávaní s ním v nečakaných rozpakoch. "Pochopiteľne ma to teší, ale nechcem sa s ním porovnávať. Fangio bol len jeden. Nikto sa mu nemôže vyrovnať, pretože pôsobil úplne v odlišných podmienkach. Vtedy to bolo na trati oveľa nebezpečnejšie a všetko bolo viac-menej na samotnom pilotovi. Dnes je to rovnocenná zásluha jazdca, ako aj celého tímu." Najmä tímu Ferrari, ktorého sídlo leží v talianskom Maranelle a včera popoludní tam oprávnene vypukli obrovské oslavy, venoval Schumacher svoju vďaku. "Ďakujem všetkým! Milujem ich! Všetci tvrdo pracovali, titul patrí aj im. Boli skvelí, fantastickí! Po celý čas odvádzali stopercentnú prácu." Na otázku, či nezamýšľa teraz na vrchole odísť, reagoval svojsky: "Už teraz mám chuť na šiesty titul! Zbožňujem pretekanie, formula je môj život. A, mimochodom, s Ferrari mám zmluvu až do konca sezóny 2004."

Schumacherov titul oslavovali vo svojich včerajších vydaniach aj všetky talianske denníky. "Nehovoríme o človeku, ktorý vyhral päť majstrovských titulov, ale aj o mužovi, ktorý má neodškriepiteľne najväčší talent," píše sa v komentári športového denníka Gazzetta dello Sport. V podobnom duchu píše aj denník La Republicca, ktorý venoval víťazstvu M. Schumachera vo svojom včerajšom vydaní päť strán. "Schumacher prekonal Fangia. Jazdí ako boh. Je skvelý, najväčší v histórii," povedal pre La Republiccu Niki Lauda, trojnásobný majster sveta F1. K blahoželaniam sa pridal aj taliansky prezident Azeglio Ciampi a premiér Silvio Berlusconi.

Úspech M. Schumachera sa nevyhol ani pozornosti finančných analytikov, ktorí odhadujú, že jeho piaty titul má na trhu so suvenírmi hodnotu 10 miliónov eur. Podľa nemeckej agentúry SID je už na najbližšiu Veľkú cenu Nemecka, ktorá sa pôjde nastávajúcu nedeľu v Hockenheime, pripravených pre fanúšikov 100 000 kusov červených šiltoviek. Iba z predaja týchto suvenírov očakávajú organizátori výnos 2,5 milióna eur. Podiel na týchto predajoch má, samozrejme, aj Schumacher, ktorého ročný príjem sa odhaduje na 56 miliónov eur, čo je viac než poberajú spolu všetci futbalisti nemeckého veľkoklubu Bayern Mníchov. "Jazdec ako on si tie peniaze zaslúži," lakonicky obhájil Schumachera šéf Ferrari Luca di Montezemolo.

Michael Schumacher

Dátum nar.: 3. januára 1969

Miesto nar.: Hürth-Hermülheime, Nemecko

Bydlisko: Švajčiarsko

Stav: ženatý, manželka Corrina, dve deti Gina Marie a Mick

Počet titulov majstra sveta: 5 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002)

Počet víťazstiev: 61

Počet získaných bodov: 897

Debut: Veľká cena (1991 VC Belgicka)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
30. apríl 2024 13:03