StoryEditor

Glen Hanlon pre HN: Úspech Slovenska postavím na Šatanovi

13.12.2010, 23:00
Kanaďan na lavičke. Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Glen Hanlon v rozhovore pre HN

Zlyhanie a posledné miesto na Nemeckom pohári môže slovenská hokejová reprezentácie pod vedením trénera Glena Hanlona odčiniť koncom týždňa na turnaji vo Švajčiarsku. "Mám s tímom tie najvyššie ambície bez ohľadu na to, akí hokejisti v ňom sú,“ tvrdí v rozhovore pre HN.

Už o necelých päť mesiacov usporiadame svetový šampionát. Kto je pre vás lídrom, ktorý má priviesť Slovensko k úspechu?
Kľúčovou postavou pre majstrovstvá sveta je pre mňa jednoznačne Miroslav Šatan, s ktorým som sa presne o tom minulý týždeň rozprával. Ja síce neovplyvním, či bude hrať v NHL a bude koncom apríla na šampionát voľný - no on je jednotka. Čo sa týka hráčov z Európy, patrí tam úloha lídrov Pavlovi Demitrovi a Jozefovi Stümpelovi, s ktorými na sto percent počítam.

A čo naši elitní hokejisti v NHL - Marián Hossa či Zdeno Chára?
Sám viete, ako to pred šampionátom funguje. Nemôžem teraz hovoriť, že počítam s Hossom, Chárom alebo ostatnými hokejistami zo zámoria. Ktovie, možno sa bude všetkým dariť v súbojoch o Stanleyho pohár a šampionát tak nestihnú. Treba počkať, ako sa vyvinie situácia v NHL.

Viackrát ste sa vyjadrili, že chcete z domácich majstrovstiev sveta medailu. Je možné ju získať aj bez našich najväčších zámorských hviezd?
Myslím si, že áno. Pozrite sa, ak by som teraz povedal, že je to nereálne a prečítajú si to ostatní hokejisti, od samotného šampionátu by nič neočakávali. Hokejový úspech predsa nestoji iba na dvoch či troch hráčoch z NHL. V športe si musíte dávať tie najvyššie ciele. Ak ich hokejisti nedokážu naplniť, tak som si vybral zlých hráčov.

Slovensko sa na posledných troch šampionátoch ani neprebojovalo medzi osmičku najlepších. Nie je príliš trúfalé hovoriť o medaile?
A ktorého trénera by ste rešpektovali viac - toho čo tvrdí, že pôjde od zápasu k zápasu a nejako to dopadne, alebo trénera s konkrétnou métou, ktorý chce vyhrávať za akýchkoľvek okolností?

Toho druhého. Ale chceli ste vyhrať pred mesiacom aj na Nemeckom pohári, no naša reprezentácia skončila posledná.
Ten turnaj, podobne ako podujatie koncom týždňa mi slúži na odskúšanie nováčikov pre potreby národného tímu. Niekto ma v Nemecku potešil, niekto sklamal. V zásade hľadáme približne sedem hráčov, ktorí vhodne doplnia mužstvo pre majstrovstvá sveta.

Takže hráčov ako Šatan, Demitra, Stümpel či Lintner nemusíte skúšať. Kto vás teda z tých menej známych potešil a priblížil sa tak najviac k šampionátu?
Hráč, ktorý stopercetne splnil úlohy, ktoré som mu zadal a v systéme robil všetko podľa mojich predstáv, je Michal Macho. Jeho pozícia defenzívneho útočníka nie je možno pre fanúšikov žiadna slávna úloha, no je veľmi podstatná pre mužstvo. Je jeden z hráčov, ktorý ma presvedčil - ostatných som videl príliš krátko, aby som ich zhodnotil.

Na podujatie do Švajčiarska ste opäť nezavolali Jána Lašáka, strojcu našich medailových úspechov zo začiatku storočia. S ním už nepočítate?
Jasné, že počítam. Pred mesiacom som s ním hovoril a oznámil mu, že jeho meno je v mojich plánoch pre konečnú nomináciu na majstrovstvá sveta. Začal chytať v Jokerite Helsinki a to je pre neho dobré miesto a súťaž. Vo februári by nemal chýbať v drese Slovenska na poslednom turnaji pred šampionátom, kde počítam aj s Demitrom, Stümpelom a všetkými top hráčmi z Európy. Až tam sa naozaj ukáže, aká je sila slovenského hokeja.

Takže - čím je pre vás súčasný výber ktorého najskúsenejším hráčom je Ladislav Nagy a ktorý sa tento piatok stretne s Bieloruskom?
V mojich očiach je už prípravou pre olympijský turnaj v roku 2014. Mám v mužstve päť nováčikov, ktorí ešte nikdy nehrali v seniorskej reprezentácii, ďalších päť hokejistov má menej ako 22 rokov. Je dôležité aj teraz veriť vo víťazstvo, ale je tu niekoľko ďalších vecí, na ktoré mi bude turnaj slúžiť. Nájsť vhodné hokejové individuality je pre mňa teraz rovnako dôležité ako víťazstvo. No opakujem, ozajstnou previerkou tímu pred šampionátom bude až februárový turnaj v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. september 2024 18:21