StoryEditor

Togo bude bojovať o africký pohár. Krvavý útok ich zocelil

10.01.2010, 09:32
Autor:
TASRTASR

Futbalová reprezentácia Toga zmenila názor a napriek piatkovému krvavému útoku sa rozhodla zotrvať na Africkom pohári národov.

Podľa francúzskeho športového denníka L'Equipe sa výprava Toga takto rozhodla v noci na nedeľu na základe hlasovania. Hoci togská vláda nariadila návrat výpravy v reakcii na útok na autobus, pri ktorom zomreli traja ľudia a ôsmi futbalisti utrpeli zranenia, hráči mienia zostať a hrať.

"Celá výprava sa zišla a napriek všetkému v pondelok budeme pripravení nastúpiť proti Ghane. Za tento turnaj zomreli ľudia, ďalší sú zranení. Nemôžeme ich opustiť a utiecť ako zbabelci. Zostaneme tu kvôli nim a tiež preto, aby rebeli nedosiahli svoje. Vláda s našim rozhodnutím nesúhlasí, no prijali sme ho jednomyseľne," uviedol pre L'Equipe stredopoliar Alaixys Romao, pôsobiaci vo francúzskom klube Grenoble.

Útočník Thomas Dossevi ešte v sobotu pre agentúru AP uviedol, že togská výprava sa odhlási z turnaja a z Angoly odletí v nedeľu skoro ráno. Pri útoku ozbrojencov so samopalmi v angolskej exkláve Cabinda zomreli z togskej výpravy asistent trénera a hovorca tímu, zraneniam podľahol tiež angolský vodič autobusu. Najmenej dvaja hráči utrpeli strelné zranenia.

Organizátori turnaja už skôr uviedli, že turnaj sa uskutoční podľa pôvodného harmonogramu za sprísnených bezpečnostných opatrení. Togská vláda okrem návratu výpravy v sobotu žiadala tiež ospravedlnenie zo strany Angoly a organizátorov turnaja za ubytovanie reprezentácie v nepokojnej oblasti Cabinda. Hovorca togskej vlády Pascal Bodjona uviedol, že len ťažko možno pochopiť dôvody, prečo organizátori vybrali Cabindu za jedno z dejísk turnaja, keď vedeli, že je to "nebezpečná a riskantná oblasť". Bodjona dodal, že Togo nikto neinformoval o rizikách cestovania v Cabinde.

Kapitán reprezentácie Toga Emmanuel Adebayor, spoluhráč slovenského futbalistu Vladimíra Weissa ml. v anglickom klube Manchester City, uviedol, že streľba trvala 30 minút, kým angolskí vojaci neodrazili útočníkov. Vážne zranenie utrpel náhradný brankár Kodjovi "Dodji" Obilale, ktorého po leteckom transporte operovali v Juhoafrickej republike. Podľa posledných správ z nemocnice v Johannesburgu je brankár francúzskeho klubu Pontivy pri vedomí a komunikuje.

Informovala agentúra AP.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 11:13