StoryEditor

Obhajcovia titulu opäť v hre o medaily

09.05.2003, 00:00

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo štvrťfinálovom stretnutí na majstrovstvách sveta v Helsinkách nad Švajčiarskom 3:1 (0:1, 2:0, 1:0) a postúpili tak do semifinále, v ktorom sa dnes od 20.00 hod. stretnú so Švédskom. V tíme úradujúcich majstrov sveta bol strelecky dvakrát úspešný kapitán mužstva Šatan, jeden gól zaznamenal Kapuš, za Švajčiarov sa presadil Plüss. Hokejisti spod Tatier sa tak po tretí raz v posledných štyroch rokoch prebojovali na MS medzi najlepšie štyri mužstvá.
Obhajcovia titulu začali zápas aktívne a od úvodného buly si vynútili prevahu. Zatlačili súpera do jeho obrannej tretiny a gól doslova visel vo vzduchu. V 3. min. po skrumáži pred švajčiarskym gólmanom Bührerom trafil Hlinka hornú žŕdku jeho bránky. V 7. min. mali obhajcovia titulu šancu hrať presilovú hru a žŕdka švajčiarskej bránky opäť zazvonila po prudkej strele Bondru. Na začiatku 15. minúty si v priebehu deviatich sekúnd vykoledovali dvojminútové tresty Štrbák a Demitra a Švajčiarom stačilo len deväť sekúnd prevahy o dvoch hráčov, aby Plüss otvoril skóre -- 0:1. Zverenci trénera Františka Hossu po inkasovanom góle zvýšili tlak, výsledkom však bola iba tretíkrát nastrelená žŕdka, autorom strely bol Zedník. Na začiatku druhej časti hry úzkostlivo pískajúci kanadský rozhodca Rob Matsuoka Švajčiarom dvakrát po sebe doslova ponúkol možnosť hrať presilovku, boli to však slovenskí hráči, ktorí sa tešili z gólu. V 28. min. pri vlastnom oslabení Kapuš prestrelil súperovho gólmana a vyrovnal na 1:1. Vyrovnávajúci gól úradujúcich majstrov sveta povzbudil a Švajčiarov dostali pod silný tlak. Jeho výsledkom bola ďalšia zmena skóre, keď sa v poslednej minúte druhej časti hry pri presilovej hre po prihrávke Stümpela presadil kapitán mužstva Miroslav Šatan. Slovákom následne vyšiel aj vstup do tretej tretiny a už po 63 sekundách sa opäť vďaka pohotovej strele Šatana ujali vedenia o dva góly -- 3:1. Švajčiari následne zvýšili aktivitu, ale všetky ich aktivity končili na skvelom Lašákovi. Naopak, pri power play mohol zavŕšiť hetrik Šatan, ale nastrelil iba žŕdku Bührerovej bránky. Slováci tak v Hartwall Arene natiahli svoju víťaznú sériu z majstrovstiev sveta už na trinásť zápasov bez prehry.
František Hossa, tréner SR: "Vedeli sme, že to bude po fyzickej aj psychickej stránke náročný zápas. Švajčiari totiž nepríjemne bránia a navyše neboli v úlohe favorita a hrali uvoľnene. Úvod zápasu nám nevyšiel, po prvej tretine som však nabádal hráčov k väčšej aktivite a na nohy nás postavil Kapušov vyrovnávajúci gól."
Ralph Krüger, tréner Švajčiarska: "Prvá tretina bola z našej strany dobrá, mali sme veľa z hry, v druhej sme však inkasovali v oslabení a tento gól nás vyviedol z tempa. Na turnaji sme skončili, napriek tomu som pyšný na mojich hráčov."
Štvrťfinále: Slovensko -- Švajčiarsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Góly: 28. Kapuš (Višňovský), 40. Šatan (Pálffy, Stümpel), 42. Šatan (Švehla) -- 15. Plüss (Seger).
Slovensko: Lašák -- Ľ. Višňovský, Štrbák, Švehla, Suchý, Lintner, Ivan Majeský, L. Čierny, Milo -- Pálffy, Stümpel, Zedník -- Šatan, Demitra, Bondra -- Országh, M. Hlinka, Nagy -- Radivojevič, Kapuš, Vaic.
Švajčiarsko: Bührer -- Seger, Forster, Keller, Streit, Blindenbacher, Steinegger, Wirz -- Jeannin, Aeschlimann, Paterlini -- Bezina, Cereda, Fischer -- Bärtschi, Plüss, Della Rossa - Wichser, Conne, Christen.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 19:43