StoryEditor

Víťazný double pre tím BMW-Williams

30.06.2003, 00:00
Autor:
HNHNSITASITA

Víťazom deviateho podujatia seriálu majstrovstiev sveta formuly 1 Veľkej ceny Európy na okruhu v nemeckom Nürburgringu sa stal domáci pretekár Ralf Schumacher na williamse, ktorý si tak pripísal na konto piaty triumf v kariére. Úspech stajne Williams zvýraznil druhým miestom Juan Pablo Montoya z Kolumbie. Naposledy sa majiteľ tímu Frank Williams tešil z takéhoto úspechu svojich jazdcov v Malajzii minulého roku. Tretiu priečku obsadil Rubens Barrichello na ferrari. Vedúci pretekár priebežného poradia MS Michael Schumacher prišiel do cieľa až na piatom mieste, no ako prvý pilot v histórii F1 prekonal hranicu 1000 bodov, keď ich má po 188 štartoch na konte 1003.
VC Európy sa od úvodu najlepšie vyvíjala pre Fína Kimiho Räikkönena. Pretekárovi McLarenu vyšiel ideálny štart, keď uhájil svoju pole position. Na druhú pozíciu sa prepracoval Ralf Schumacher, ktorý predstihol svojho staršieho brata Michaela. Räikkönen zvyšoval svoj náskok pred prenasledovateľmi až do prvej zastávky v boxoch v 16. kole. V 21. kole menil pneumatiky aj jazdec vo farbách tímu Williams a na čele opäť jazdil 23-ročný rodák z Espoo pred Schumacherovcami v poradí Ralf a Michael. V 25. kole však Räikkönenovi vypovedal službu motor a Fín z prvej pozície odstúpil. Nádeje Michaela Schumachera na jubilejné 50. víťazstvo s monopostom Ferrari sa rozplynuli v 43. kole. Päťnásobný svetový šampión skončil po kolízii so svojou nočnou morou -- Kolumbijčanom Montoyom mimo trate a do pretekov sa vrátil na šiestom mieste, iba vďaka kontroverznému pravidlu o povolenej pomoci zvonku. Miláčik publika na Nürburgringu si napokon svoje postavenie o jednu priečku vylepšil po vypadnutí Davida Coultharda, ktorý nezvládol predbiehanie Fernanda Alonsa a ukončil nedeňajšie smolné vystúpenie mclarenov. Poradie na prvých troch miestach sa nemenilo, Ralf Schumacher doviedol svoj williams bezpečne do cieľa s takmer 17-sekundovým náskokom pred Montoyom, Barrichello strácal necelých 40 sekúnd. Do bodovanej osmičky sa zmestili všetci štyria Nemci, Nick Heidfeld obsadil siedmu priečku pred Heinzom-Haraldom Frentzenom. "Neviem čo Michael robil, no v zákrute bol pomalší. Myslím si, že som mu dal dostatok priestoru, no neplánoval som mu uvoľniť celú šírku trate," vyjadril sa k najdramatickejšiemu momentu pretekov Kolumbijčan Juan Pablo Montoya.
V priebežnom poradí MS zvýšil Michael Schumacher svoj náskok pred Räikkönenom na sedem bodov, na tretie miesto sa prebojoval Ralf Schumacher. V Pohári konštruktérov naďalej vedie Ferrari, McLaren prepustil druhú pozíciu tímu Franka Williamsa.
Výsledky VC Európy: 1. R. Schumacher (Nem./BMW-Williams) 1:34:43,622 h, 2. Montoya (Kol./BMW-Williams) +16,821, 3. Barrichello (Bra./Ferrari) + 39,613, 4. Alonso (Špa./Renault) +1:05,731, 5. M. Schumacher (Nem./Ferrari) +1:06,162, 6. Webber (Aus./Jaguar) +1 kolo, 7. Button (V. Brit./BAR) +1 kolo, 8. Heidfeld (Nem./Sauber) +1 kolo.
Priebežné poradie MS: 1. M. Schumacher 58 bodov, 2. Räikkönen 51, 3. R. Schumacher 43, 4. Alonso 39, 5. Montoya 39, 6. Barrichello 37.
Pohár konštruktérov: 1. Ferrari 95, 2. BMW-Williams 82, 3. McLaren 76, 4. Renault 52, 5. BAR 13

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 21:18