StoryEditor

Hantuchová s Cibulkovou postúpili do štvrťfinále

06.01.2010, 09:46
Autor:
TASRTASR

Slovenské tenistky Daniela Hantuchová s Dominikou Cibulkovou sa sa turnajoch WTA na južnej pologuli prebojovali už do štvrťfinále dvojhry. Hantuchová si v 2. kole podujatia v austrálskom Brisbane (dotácia 220.000 dolárov) ako nasadená štvorka po kvalitnom výkone prvýkrát v kariére poradila s Maďarkou Ágnes Szávayovou za 71 minút hladko 6:3, 6:1 a odplatila jej prehry z turnajov v New Havene a Paríži. V dueli o postup do semifinále sa vo štvrtok stretne s Nemkou bosnianskeho pôvodu Andreou Petkovičovou.

Cibulková postúpila do štvrťfinále na turnaji v novozélandskom Aucklande (rovnaká dotácia'ako v Brisbane), keď v druhom kole zdolala víťazku Turnaja šampiónov na ostrove Bali siedmu nasadenú Francúzku Aravane Rezaiovú za 91 minút v dvoch setoch 6:3 a 6:4. V súboji o postup do semifinále nastúpi zverenka českého trénera Jaroslava Bulanta proti najvyššej nasadenej Talianke Flavii Pennettovej, s ktorou má zatiaľ nepriaznivú bilanciu 1:2. Hantuchová i Cibulková majú u protinožcov už teraz istý šek na 5340 dolárov, do rebríčka WTA im pribudne 70 bodov. Nedarilo sa Magdaléne Rybárikovej, ktorá v 2. kole v Aucklande prehrala s Izraelčankou Šahar Peerovou nečakane hladko 1:6 a 0:6.

Hantuchovej nevyšiel úvod zápasu so Szávayovou, keď hneď v úvodnom geme stratila vlastné podanie a Maďarka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. V ďalších minútach však na centrálnom dvorci Pata Raftera jasne dominovala slovenská jednotka. Hantuchová pritvrdila na podaní i na returne, získala päť gemov v rade a prvý set sa stal jej korisťou. V druhom dejstve si zverenka brazílskeho trénera Larriho Passosa po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:0 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:1 premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal.

Hantuchová po hladkom postupe do štvrťfinále netajila veľkú spokojnosť. "Podala som veľmi dobrý výkon a po prvý raz sa mi podarilo získať skalp Szávayovej, ktorá je veľmi nepríjemnou hráčkou. Začiatok som mala trochu pomalší, predsa len je ešte úvod sezóny, no postupne som sa rozohrala a upokojila. Od polovice tretieho gemu som bola na kurte lepšou hráčkou. Hrala som veľmi múdro, dobre som sa na dvorci pohybovalá a bola som agresívnejšia. Nepustila som Szávayovú k jej hre ani k tomu, aby mohla uplatniť svoj nebezpečný bekhend, neustále som ju tlačila a moja taktika slávla úspech. V Brisbane je trochu pomalší povrch, navyše bolo dosť vlhko a dusno, preto bolo treba ísť tvrdo do toho," povedala pre TASR Hantuchová, ktorá proti Nemke Petkovičovej očakáva ťažký zápas. "Nikdy som proti nej nehrala, ani som s ňou netrénovala, no musím si na ňu dať dobrý pozor, pretože vlani mala dobrý rok a zdolala viaceré kvalitné hráčky," dodala Slovenka.

Cibulková mala proti Rezaiovej raketový nástup a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 5:1. Slovenka hrala rovnako ako v úvodnom kole proti Rumunke Alexandre Dulgheruovej aktívne, kvalitne servovala i returnovala a robila minimum nevynútených chýb. Rezaiová v ďalších minútach ešte stačila znížiť na 3:5, no Cibulková už dotiahla set do úspešného konca. Na začiatku druhého dejstva sa slovenská reprezentantka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Rezaiová síce otočila na 4:2, no koncovka patrila Cibulkovej, ktorá si šnúrou štyroch gemov zabezpečila postup do štvrťfinále. Za stavu 5:4 premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Cibulková po skončení duelu žiarila spokojnosťou. "Odohrala som proti ťažkej súperke super zápas a najmä v druhom sete videli diváci z oboch strán skvelý tenis. Začala som výborne, hrala som aktívne, tlačila som ju a nútila behať. V druhom sete sa Rezaiová chytila, začala do toho páliť, no za stavu 2:4 som dokázala super zabojovať. Dôležité bolo, že sa mi hneď podaril rebrejk na 3:4. V závere druhého setu sme sa naháňali po kurte, ťahali sa o každý fiftín a diváci videli skvelé výmeny. Zahrala som niekoľko neuveriteľných loptičiek a som veľmi šťastná, že som napokon vyhrala v dvoch setoch. Dnes mi nešiel servis, bola som trochu nervózna, no s ostatnými údermi môžem vysloviť spokojnosť," povedala pre TASR Cibulková, ktorá tvrdí, že vo štvrťfinále proti svetovej dvanástke Pennettovej nemá čo stratiť. "Obe hráme trochu podobným štýlom, preto očakávam zápas, v ktorom budú prevládať dlhé výmeny. Flavia je iným typom tenistky ako Rezaiová, dokáže viac udržať loptičku v hre a až potom zaútočí. Dôležité bude, aby som bola trpezlivá. Nemám čo stratiť a pokúsim sa nadviazať na dobré výkony z úvodných dvoch kôl," dodala Cibulková, ktorá sa v stredu predstavila v Aucklande aj vo štvrťfinále štvorhry, spoločne ns Belgičankou Yaninou Wickmayerovou však prehrali s juhoafricko-americkým párom Natalie Grandinová, Laura Granvilleová 3:6 a 1:6.

Rybáriková proti Peerovej nenadviazala na kvalitný výkon z úvodného zápasu proti Španielke Anabel Medinovej Garriguesovej a neodplatila Peerovej vlaňajšiu prehru z Turnaja šampiónov na indonézskom ostrove Bali. Z Aucklandu si odnáša šek na 2950 dolárov, do rebríčka WTA jej pribudne 30 bodov. Rybárikovej vôbec nevyšiel úvod zápasu s Peerovou a po dvoch stratách podania prehrávala už 0:5. Slovenka síce následne odvrátila dva setbaly, no Izraelčanka pri svojom podaní dotiahla dejstvo do úspešného konca. Aj druhý set bol jasne v réžii Peerovej, ktorá si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:0 a Slovenke napokon uštedrila "kanára". Na budúci týždeň sa Rybáriková predstaví na turnaji v Hobarte, ktorý je pre ňu generálkou na grandslamový Australian Open. Vlani postúpila slovenská fedcupová reprezentantka v Tasmánii až do semifinále.

01 - Modified: 2024-04-24 13:10:29 - Feat.: - Title: Attilu poslal kade ľahšie tretí sponzor. Jasmina dopadla rovnako, obchádza to len túto influencerku! 02 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 03 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 04 - Modified: 2024-03-28 12:38:16 - Feat.: - Title: Dominika Cibulková má jasno, koho chce za prezidenta. Otvorene vyjadrila svoj názor 05 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 10:26