TASR/AP
StoryEditor

Veľká smola pre Sagana. Útočil na víťazstvo, padol tesne pred cieľom

28.06.2021, 17:34
Autor:
TASRTASR
Žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie si udržal Holanďan Mathieu van der Poel.

Slovenský cyklista Peter Sagan po kolízii s Austrálčanom Calebom Ewanom spadol v záverečnom špurte pondelkovej 3. etapy 108. ročníka Tour de France, v ktorom bol priebežne na tretej priečke.

Etapu z Lorientu do Pontivy (182,9 km) vyhral Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Fenix), druhý bol jeho krajan a tímový kolega Jasper Philipsen. Tretí finišoval Francúz Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic).

Žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie si udržal Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Tretia etapa priniesla pre adeptov na celkový triumf príležitosť oddýchnuť si po predošlých dvoch hektických dňoch. Jednoduchý profil trate s dvoma menšími horskými prémiami predznamenal, že sa k slovu dostanú čistokrvní šprintéri, šanca na triumf sa črtala aj pre Sagana.

Zhruba 144 kilometrov pred páskou prišlo v hlavnej skupine k pádu na šmykľavej, dažďom zmáčanej trati. Na zemi skončili jazdci Ineosu Geraint Thomas a Luke Rowe i Robert Gesink a Tony Martin z Jumbo - Visma. Najmä s Thomasom to vyzeralo zle, víťaz Tour z roku 2018 však po ošetrení vykĺbeného pravého ramena nasadol na bicykel a pokračoval. O chvíľu neskôr prišla informácia o odstúpení dôležitého pomocníka Primoža Rogliča do hôr Gesinka. Holanďan sa stal už piatym pretekárom, ktorý nedokončí tohtoročnú Tour.

Na čele hlavnej skupiny sa striedali najmä jazdci z Lotta Soudal a Groupamy - FDJ. Po Thomasa sa z pelotónu vrátili aj Jonathan Castroviejo a Dylan Van Baarle, 125 kilometrov pred cieľom sa už waleský cyklista aj s domestikmi začlenili do pelotónu. Štvorica v úniku Jelle Wallays (Cofidis), Michael Schär (AG2R-Citroën), Maxime Chevalier (B&B-KTM) a Cyril Barthe (B&B-KTM) mala 85 km pred páskou 2:20 min náskok a striedala sa vo vedení. Na šprintérskej prémii bral bez boja 20 bodov Barthe, v pelotóne zostal P. Sagan zavretý a pripísal si len šesť bodov. Trojnásobného majstra sveta prešprintovali aj Michael Morkov, Sonny Colbrelli a Arnaud Démare. V ďalšom priebehu musel riešiť nepríjemnosť v podobe defektu na kolese Julian Alaphilippe.

Pelotón začal ukrajovať z náskoku vedúcej štvorice, 46 km pred cieľom už bol len niečo vyše 60-sekundový. Štrnásť kilometrov pred cieľom nestíhal tempu troch kolegov vpredu Chevalier a začlenil sa do pelotónu. Necelých 10 km pred cieľom sa nevyhol pádu Roglič, druhý muž vlaňajšej celkovej klasifikácie tým stratil cenné sekundy v boji o žltý dres. Trojica na čele odolávala takmer do úplného záveru etapy, jej čas však bol spočítaný a pelotón ju podľa očakávania pohltil.

Približne 2400 m pred cieľom absolvoval balík jazdcov dve ostré pravotočivé zákruty, následne poslednú zhruba 1600 m pred páskou. V špurte si vytvorili najlepšiu pozíciu jazdci Alpecinu-Fenix. Najrýchlejšie nohy mal Merlier, ktorý si prišiel po prvý triumf na Tour. O umiestnenie na pódiu mal šancu zabojovať aj P. Sagan, ktorý sa zo siedmej priečky v napínavom záverečnom špurte predral na priebežnú tretiu. Po smoliarskej kolízii s topfavoritom etapy Ewanom však obaja jazdci tesne pred cieľovou páskou spadli na zem a vydláždili cestu za double Alpecinu-Fenix.

Utorková 4. etapa z Redonu do Fougres (150,4 km) má rovinatý profil a ponúka príležitosť na triumf pre najrýchlejších jazdcov v balíku.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-11-26 20:53:47 - Feat.: - Title: Sagan vyhral tretí ročník charitatívneho podujatia Beking v Monaku 05 - Modified: 2023-10-27 09:36:00 - Feat.: - Title: Pod vianočným stromčekom zlacnený bicykel? Biznis s týmto tovarom je v kríze, prídu výpredaje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 00:41