StoryEditor

Vedenie NHL uvažuje o zrušení olympijskej prestávky

22.01.2010, 08:53
Autor:
TASRTASR

Vedenie zámorskej hokejovej NHL podľa slov jej komisára Garyho Bettmana zvažuje, či aj v budúcnosti umožní zámorským hráčom účasť na zimných olympijských hrách prerušením sezóny. Dôvodom má byť daň, ktorú si olympiáda vyberá na lige i hráčoch.

Bettman mieni o dvojtýždňovej prestávke, ktorá prerušuje NHL každé štyri roky, rokovať s Hráčskou asociáciou (NHLPA). Doteraz však nepadlo žiadne rozhodnutie. "Prerušiť sezónu na dva týždne je problém pre každú ligu a biznis. Súvisí to so stratou pozornosti a všetkými z toho vyplývajúcimi záležitosťami," uviedol vo štvrtok Bettman po vystúpení pred podnikateľským publikom v Calgary.

"Treba spomenúť tiež konkurenčné problémy. Z jednotlivých tímov odchádza na olympiádu rôzny počet hráčov a preto mužstvo, ktorému sa vráti osem či deväť hráčov, bude unavenejšie než tím s jedným či dvoma olympijskými účastníkmi," pokračoval Bettman.

Zámorskí profesionáli sa zúčastňujú na zimnej olympiáde od roku 1998, keď sa konala v japonskom Nagane. Ich zapojenie sa vníma ako spôsob k zaručeniu účasti najlepších hráčov sveta vo vzájomnej konfrontácii na medzinárodnej úrovni. Bettman uznal, že účasť na olympiáde je pre mnohých hráčov vecou národnej hrdosti. Liga však podľa jeho názoru musí zvážiť tiež finančné dopady a vplyv na fanúšikov, ktorí sa uprostred sezóny musia zaobísť bez sledovania svojich tímov. Jedna z najväčších hviezd zámorských klzísk, útočník Washingtonu Alexander Ovečkin, sa však nechala počuť, že bude hrať na olympiáde v roku 2014 v rodnom Rusku bez ohľadu na postoj NHL.

Podľa Bettmana má prerušenie NHL význam v prípade, že sa olympiáda koná v krajinách ako USA či Kanada, ktorých obyvatelia tvoria najpočetnejšiu časť televízneho publika zápasov NHL. To by však nebol prípad hier na opačnej pologuli. "Otázka preto znie: Oplatí sa to? Nepoznám odpoveď, no našťastie v tejto veci nemusíme prijať okamžité rozhodnutie," dodal Bettman.

Posledný zápas NHL pred tohtoročnou olympijskou prestávkou sa odohrá 14. februára a liga bude pokračovať 1. marca.

Informovala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 02 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 03 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 04 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom 05 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 16:17