StoryEditor

Cibulková a Rybáriková hladko do 2. kola

04.01.2010, 08:49
Autor:
TASRTASR
Slovenské tenistky Dominika Cibulková s Magdalénou Rybárikovou skvelým spôsobom vstúpili do novej sezóny, keď na turnaji WTA v novozélandskom Aucklande (dotácia 220.000 dolárov) hladko postúpili do 2. kola dvojhry.

Cibulková v prvom súťažnom vystúpení pod vedením českého trénera Jaroslava Bulanta deklasovala Rumunku Alexandru Dulgheruovú za 65 minút 6:0 a 6:3, jej ďalšou súperkou bude víťazka francúzskeho derby medzi Aravane Rezaiovou a Julie Coinovou. Rybáriková si poradila s ôsmou nasadenou Španielkou Anabel Medinovou Garriguesovou za 90 minút v dvoch setoch 6:2, 6:3 a odplatila jej vlaňajšiu štvrťfinálovú prehru z turnaja v juhokórejskom Soule. V stredu nastúpi proti víťazke súboja medzi Izraelčankou Šahar Peerovou a Slovinkou Polonou Hercogovou. Cibulková i Rybáriková majú v Aucklande už teraz istú prémiu 2950 dolárov, do rebríčka WTA im pribudne 30 bodov.

Cibulková v prvom sete nepustila Dulgheruovú prakticky k ničomu, skvele podávala i returnovala a po 32 minútach uštedrila súperke "kanára". Slovenka dokázala vnútiť vlaňajšej víťazke turnaja vo Varšave svoj štýl hry a robila minimum nevynútených chýb. Aj druhé dejstvo bolo jasnou záležitosťou Cibulkovej. Po dvoch rýchlych brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a hoci Dulgheruová ešte znížila na 2:4, v deviatom geme premenila dvojnásobná slovenská Tenistka roka pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal. Cibulková zaznamenala prvé víťazstvo na okruhu WTA od augusta 2009, keď na turnaji v Toronte zdolala Talianku Saru Erraniovú. Následne dva mesiace pauzovala pre únavovú zlomeninu rebra a vynechala aj záverečné grandslamové podujatie sezóny US Open. Do súťažného kolotoča sa vrátila v októbri v Moskve, no na turnaji o Kremeľský pohár skončila hneď v 1. kole na rakete Španielky Marie Jose Martinezovej Sanchezovej.

Cibulková po úspešnom úvode sezóny netajila veľkú spokojnosť. "Určite som s výkonom veľmi spokojná. Nebolo to ľahké hrať po takom dlhom čase prvý zápas. Nevedela som, čo mám v Aucklande od seba čakať, no dopadlo to výborne. Zúročila som kvalitnú prípravu, ktorú sme s trénerom absolvovali na Floride i fakt, že na Nový Zéland sme prileteli už so štvordňovým predstihom. Stihla som sa dostatočne adaptovať na tunajšie podmienky a na kurte to bolo vidno. Od úvodnej loptičky som diktovala tempo, bola som aktívnejšia, vyvíjala som na súperku konštantný tlak. Hrala som naozaj super tenis, v prvom sete som urobila iba tri chyby. Za stavu 0:6 a 0:4 sa Dulgheruová trochu chytila, začala hrať vabank, no našťastie som to už dotiahla do úspešného konca," povedala pre TASR Cibulková, ktorá urobila svojim výkonom radosť aj novému trénerovi. "Pán Bulant bol samozrejme veľmi spokojný, rovnako ako celý tím. Po zápase sme hovorili spolu iba krátko, lebo som išla ešte na výklus s mojim fyzioterapeutom Pavlom Marynčákom, no večer budeme spolu sledovať duel medzi Coinovou a Rezaiovou. Ťažko povedať, ktorá súperka by bola lepšia. Rezaiová v novembri vyhrala Turnaj šampiónov na Bali. Nad Coinovou som vlani vo Wimbledone vyhrala, no bol to ťažký zápas."

Rybáriková začala proti Medinovej Garriguesovej ako z partesu a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0. Slovenka ťažila z kvalitného prvého podania a pri druhom servise súperky tlačila Španielku do defenzívy. Na začiatku druhého dejstva prehrávala Rybáriková pri vlastnom servise 0:40, no gem napokon vyhrala, v ďalšej hre prelomila podanie Medinovej Garriguesovej a prvý zápas v novej sezóne už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila hneď prvý mečbal.

Rybáriková bola po hladkom postupe do 2. kola spokojná. "Bol to jeden z mojich najlepších výkonov vôbec. Hrala som od prvej do poslednej loptičky maximálne koncentrovane a to sa mi vyplatilo. Medinová Garriguesová je veľmi nepríjemná súperka, ktorá málo kazí, dnes som však na ňu ušila účinnú taktiku. Poučila som sa z prehry v Soule, kde som zápas nezvládla takticky, bola som aktívna, neustále som sa tlačila dopredu a chodila si po loptičky. Ak budem hrať takto dobre aj v ďalšom kole, určite mám šancu zvíťaziť, či už bude mojou súperkou Peerová, s ktorou som hrala vlani na Turnaji šampiónov na Bali, alebo talentovaná Hercogová. Zdravotne sa stále necítim stopercentne fit, mám problémy so zápästím, preto mi v utorok padne vhod deň voľna," povedala pre TASR vlaňajšia víťazka turnaja v Birminghame.

dvojhra - 1. kolo:
Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Alexandra Dulgheruová (Rum.) 6:0, 6:3, Magdaléna RYBARIKOVÁ (SR) - Anabel Medinová Garriguesová (8-Šp.) 6:2, 6:3

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-28 12:38:16 - Feat.: - Title: Dominika Cibulková má jasno, koho chce za prezidenta. Otvorene vyjadrila svoj názor 04 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 05 - Modified: 2024-02-09 14:34:15 - Feat.: - Title: Dominika Cibulková:,,Verejný prísľub je moja motivácia aj bič!"
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
22. apríl 2024 10:10