StoryEditor

Moška je rád, že Rakúšania proti nám nezvolili antuku

11.01.2010, 13:06
Autor:
TASRTASR

Slovenskí tenisti odohrajú stretnutie 2. kola 1. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára proti Rakúsku 5.-7. marca na tvrdom povrchu Opticourt v kúpeľnom meste Bad Gleichenberg. Pre TASR to v pondelok potvrdil sekretár Rakúskeho tenisového zväzu Peter Teuschl. Víťaz "predohrávaného" duelu si vybojuje miestenku do septembrovej baráže o účasť vo svetovej skupine, neúspešný tím čaká na jeseň súboj o zotrvanie v 1. skupine euroafrickej zóny.

Slováci vlani v marcovom súboji 2. kola regionálnej zóny prehrali na antuke v Cagliari s domácim Talianskom 1:4 a museli ísť do septembrového play off, v ktorom v bratislavskom NTC deklasovali Macedónsko 5:0. Daviscupový žreb im v roku 2010 určil za súpera najvyššie nasadené družstvo 1. skupiny euroafrickej zóny. S Rakúšanmi, ktorí vlani po prehre 2:3 na antuke v čílskej Rancague po šiestich rokoch vypadli z elitnej šestnástky, majú zverenci nehrajúceho kapitána Miloša Mečířa priaznivú bilanciu 1:0. V roku 2000 v 1. kole svetovej skupiny v bratislavskej Inchebe zvíťazili 3:2, keď o triumfe Slovákov bolo zásluhou Dominika Hrbatého a Karola Kučeru rozhodnuté už po štvorhre.

Na rakúskej pôde budú papierovými favoritmi domáci tenisti vo svojom strede s 28. hráčom sveta Jürgenom Melzerom, čo tvrdí aj generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. Podľa neho by všal tvrdý povrch mohol Mečířovej ekipe vyhovovať viac ako antuka. "Pre našich hráčov je hard určite lepší ako antuka, takže z tohto hľadiska je to dobrá správa. Náš najlepší singlista Lukáš Lacko dosiahol svoje najlepšie výsledky práve na tvrdých povrchoch. Minulý týždeň si skvele počínal na turnaji v indickom Chennai, kde prývkrát postúpil na okruhu ATP do štvrťfinále. Verím, že ho to ešte viac povzbudí a že sa predstaví v dobrom svetle aj na grandslamovom Australian Open. Rakúšania sa budú spoliehať najmä na Melzera. Uvidíme, či ako dvojka nastúpi Daniel Köllerer alebo skúsený Stefan Koubek. Köllerer je nevyspytateľný hráč, ktorý môže príjemne i nepríjemne prekvapiť. V Davis Cupe toho veľa nenahral a bude záležať od toho, ako sa vyrovná s amtosférou, ktorá je v tímových súťažiach predsa len iná ako na bežných turnajoch. Veľmi dôležitá v Davis Cupe je vždy štvorhra. Rakúšania majú vynikajúcich deblistov, no Michal Mertiňák s Filipom Poláškom sú výborným párom a verím, že môžu domácu dvojicu zdolať," povedal pre TASR Moška.

V súvislosti s dejiskom zápasu sa najprv hovorilo o viedenskom Ferri Dusika štadióne či o St. Pöltene, voľba však napokon padla na kúpeľné mesto Bad Gleichenberg ležiace v Štajersku. Hoci po žrebe sa z rakúskeho tábora ozývali hlasy, že proti Slovákom chcú hrať na antuke, duel sa napokon uskutoční na "harde" v hale s kapacitou 2500 divákov. "V Bad Gleichenbergu sú ideálne podmienky na usporiadanie daviscupového stretnutia pokiaľ ide o kapacitu haly i celkovú infraštruktúru. To bol hlavný dôvod, prečo rakúsky daviscupový tím odštartuje svoj pokus o návrat medzi daviscupovú elitu práve v tomto mestečku. Pre Štajersko to bude jedna z vrcolných športových udalostí v roku 2010," zdôraznil Teuschl.

Rakúsky nehrajúci kapitán Gilbert Schaller sa spolieha na to, že fanúšikovia vytvoria v Bad Gleichenbergu dobrú atmosféru. "V Štajersku vládla počas doterajších daviscupových stretnutí vždy skvelá atmosféra. Slovákov si nemôžeme dovoliť v žiadnom prípade podceniť a ak chceme uspieť, okrem kvalitných výkonov všetkých hráčov budeme potrebovať aj podporu publika," povedal Schaller, ktorý chce na zápas proti Slovensku povolať aj búrliváka Daniela Köllerera: "Hovorili sme spolu a jeho povolaniu by už nemalo stáť nič v ceste. Chceme proti Slovákom nastúpiť v najsilnejšom zložení. Vo štvorhre by mali hrať Julian Knowle s Jürgenom Melzerom, no v hre je stále aj Oliver Marach, ktorý pochádza práve zo Štajerska. Povrch Opticourt je praktický totožný s podkladom, ktorý je vo viedenskej Stadthalle," povedal Schaller pre oficiálnu stránku Rakúskeho tenisového zväzu.

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 04 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 05 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:04