StoryEditor

Útok na hráčov Toga bol podľa rebelov poľutovaniahodný omyl

12.01.2010, 14:40
Autor:
TASRTASR

To, že sa obeťou piatkového útoku separatistov v angolskej provincii Cabinda stali futbalisti Toga, bola podľa rebelov náhoda.

"Útok bol namierený na angolské jednotky, ktoré sa nachádzali na začiatku konvoja," cituje slová generálneho sekretára separatistickej organizácie Front za oslobodenie Cabindy (FLEC) Rodriguesa Mingasa intentetový portál 20min.ch. "Nás hráči Toga nezaujímajú. Vyslovujeme vláde krajiny a rodinám úprimnú sústrasť. Vo vojne sa môže stať všeličo, dovolené je všetko a toto je iba začiatok. Sme vo vojne a tu hovoria zbrane," pokračoval vodca organizácie, ktorý sa podľa médií nachádza vo francúzskom exile.

V súvislosti s útokom, pri ktorom zahynuli traja členovia výpravy a osem utrpelo strelné zranenia, zatkla angolská polícia v blízkosti miesta činu dvoch podozrivých. Podľa švajčiarskej televízie SF si streľba vyžiadala dve obete – asistenta trénera a hovorcu tímu. Angolský šofér autobusu, ktorý bol najskôr vyhlásený za mŕtveho, žije a z ťažkými zraneniami sa nachádza v ohrození života.

Stav ťažko zraneného brankára Kodjovi Obilaleho sa zlepšuje. "Sme spokojní s pokrokmi v jeho zdravotnom stave, zostane však aj naďalej na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vysloviť nejaký reálny záver je ešte priskoro," informoval jeden z lekárov johannesburskej súkromnej kliniky o stave 25-ročného gólmana francúzskeho klubu GSI Pontivy.

Výprava Toga sa na základe rozhodnutia vlády predčasne vrátila z Afrického pohára národov v noci na pondelok prezidentským špeciálom. Napriek neskorej nočnej hodine ju na letisku čakali tisícky ľudí a premiér Gilbert Houngbo. "Je to smutný deň a hanba pre africký futbal," povedal prítomným. Vláda vyhlásila trojdňový štátny smútok. Africký pohár národov odštartoval v nedeľu v angolskej Luande minútou ticha za obete útoku.

Provincia Cabinda, ktorá sa snaží o nezávislosť, má pre Angolu vzhľadom na zásoby ropy obrovský význam. Napriek mierovej dohode organizácia FLEC stále pokračuje v útokoch na vládne sily. "Cabinda nie je Angola. Nemáme spoločné hranice, hovoríme inými jazykmi a z iného kmeňa. Nemáme s Angolou nič spoločné," povedal Mingas v rozhovore pre arabskú televíziu Al-džazíra.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 04:16