StoryEditor

Cibulková vo štvrťfinále: Nemám čo stratiť

12.01.2010, 07:40
Autor:
TASRTASR
Slovenská tenistka Dominika Cibulková (24. v rebríčku WTA) sa prebojovala už do štvrťfinále dvojhry na kvalitne obsadenom turnaji WTA v austrálskom Sydney (dotácia 600.000 dolárov).

V druhom kole po výbornom výkone po prvý raz v kariére zdolala svetovú i turnajovú trojku Rusku Svetlanu Kuznecovovú za 89 minút v dvoch setoch 7:5 a 6:2. Cibulková sa postarala o doposiaľ najväčšie prekvapenie podujatia, ktoré je generálkou na grandslamový Australian Open v Melbourne. Zverenka českého trénera Jaroslava Bulanta odplatila šampiónke z Roland Garros tri predchádzajúce prehry a získala najcennejší skalp od júna 2009, keď vo štvrťfinále práve na parížskej antuke zdolala Kuznecovovej krajanku bývalú svetovú jednotku Mariu Šarapovovú.

Cibulková sa v dueli o postup do semifinále v Sydney v stredu stretne so šiestou nasadenou Bieloruskou Victoriou Azarenkovou, s ktorou má negatívnu bilanciu 1:4, naposledy v apríli 2008 na zelenej antuke v Amelia Island ju však zdolala. Cibulková, ktorá pod vedením nového kouča Bulanta postúpila medzi najlepšiu osmičku aj pred týždňom v novozélandskom Aucklande, má v Austrálii už teraz istú prémiu 15.450 dolárov, do rebríčka WTA jej pribudne 120 bodov. Ak jej krajanka Daniela Hantuchová v 2. kole v Sydney nezdolá obhajkyňu titulu Rusku Jelenu Dementievovú, Cibulková sa v pondelok stane staronovou slovenskou jednotkou. Vlani na turnaji Medibank International skončila hneď v 1. kole na rakete Dánky Caroline Wozniackej a v Sydney tak neobhajuje žiadne body.

Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Kuznecovovou, keď v treťom geme prelomila podanie Rusky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 4:2. Kuznecovová síce vyrovnala na 4:4, no v deviatom geme opäť stratila servis a Cibulková išla podávať na víťazstvo v sete. Slovenka šancu nevyužila, no za stavu 5:5 sa jej podaril ďalší brejk a pri vlastnom podaní následne premenila hneď prvý setbal. Cibulkovej nevychádzalo podľa predstáv prvé podanie, no vynikajúco returnovala a po druhom servise Kuznecovovej neustále dostávala Rusku pod tlak. V druhom dejstve Cibulková za stavu 2:2 čistou hrou prelomila Kuznecovovej podanie a definitívne zlomila odpor súperky. V siedmom geme prišiel ďalší brejk a za stavu 5:2 využila hneď prvý mečbal.

Cibulková po triumfe nad treťou hráčkou sveta žiarila spokojnosťou. "Je to pre mňa super víťazstvo, veľmi cenné a dôležité. Mám z neho obrovskú radosť, rovnako ako môj tréner a celý tím, veď s Kuznecovovou som mala doposiaľ bilanciu 0:3. Potrebovala som zdolať takúto kvalitnú hráčku a v príprave som veľmi tvrdo pracovala na tom, aby sa mi to podarilo. Myslím, že dnes som vyhrala zaslúžene, aj keď to bol veľmi ťažký duel. Pálilo slnko, na kurte bolo viac ako 40 stupňov a od prvej loptičky sme so Svetlanou hrali dlhé výmeny. Dosť sme sa nabehali a diváci sledovali tenis vysokej úrovne. V prvom sete som sa veľa namakala, pokým som ju zlomila. V druhom dejstve to bolo už pre mňa trochu ľahšie, pretože Svetlana nevládala, snažila sa hrať na dve-tri loptičky a z toho zákonite pramenili chyby. S trénerom sme proti nej ušili účinnú taktiku, snažila som sa udržať ju vo výmenách a aj keď sme mali toho obe "plné brýle", napokon som ju pretlačila. V prvom sete mi trochu nešiel servis, no v druhom sa to už napravilo. Pri dôležitých stavoch som si dokázala zachovať chladnú hlavu a rozhodujúce fiftíny som si vďaka väčšej aktivite uhrala sama," povedala pre TASR Cibulková.

Dvojnásobná slovenská Tenistka roka opäť nešetrila slovami chvály na adresu slovenských fanúšikov, ktorí ju v Sydney prišli povzbudiť. "Chcela by som sa im touto cestou opäť poďakovať, boli úplne úžasní. Je super mať takto ďaleko od domova toľko slovenských fanúšikov, ktorí stoja za vami a počas celého zápasu vás búrlivo povzbudzujú," dodala Cibulková, ktorá vo štvrťfinále proti Azarenkovej očakáva ďalší ťažký zápas. "Dúfam, že sa po náročnom dueli s Kuznecovovou dám dokopy a proti Azarenkovej opäť podám stopercentný výkon, ona bude mať v nohách trojsetový zápas s nestárnucou Japonkou Kimiko Dateovou Krummovou. S Vikou sa dobre poznáme, má veľmi dobré podanie a hrá agresívne. V tomto zápase opäť nemám čo stratiť, bude to pre mňa ďalšia super príprava na Australian Open. S trénerom sa porozprávame o tom, čo by mohlo na ňu platiť," zakončila Cibulková.

 

dvojhra - 2. kolo:
Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Svetlana Kuznecovová (3-Rus.) 7:5, 6:2
UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o súperku Cibulkovej a štyri vety posledného odseku

01 - Modified: 2024-04-24 13:10:29 - Feat.: - Title: Attilu poslal kade ľahšie tretí sponzor. Jasmina dopadla rovnako, obchádza to len túto influencerku! 02 - Modified: 2024-04-16 04:48:26 - Feat.: - Title: Austrálska polícia označila útok nožom v chráme pri Sydney za teroristický čin 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-15 05:40:07 - Feat.: - Title: Útočník zo Sydney sa zameral na ženy, uvádza polícia. Ubodal šesť ľudí 05 - Modified: 2024-04-14 09:29:11 - Feat.: - Title: Útočník zo Sydney mal psychické ťažkosti, oznámila austrálska polícia
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 18:08