StoryEditor

OSN uvoľnila 10 miliónov dolárov pre Haiti

15.01.2010, 09:01
Autor:
TASRTASR

USA, Francúzsko a niektoré ďalšie krajiny chcú čo najrýchlejšie zorganizovať medzinárodnú konferenciu o obnove zemetrasením zničeného Haiti. Na iniciatíve sa zhodli francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a šéf Bieleho domu Barack Obama, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun nariadil uvoľnenie 10 miliónov dolárov (takmer sedem miliónov eur) z centrálneho fondu pre núdzové situácie (CERF) ako príspevok pre Haiti, uviedla Informačná služba OSN vo Viedni (UNIS).

Spojené národy potvrdili smrť 16 príslušníkov mierových jednotiek v stabilizačnej misii OSN (MINUSTAH) na ostrove. Medzi obeťami je jeden Argentínčan, jeden obyvateľ Čadu, traja Jordánci a 11 Brazílčanov.

Stále je nezvestných asi 150 zamestnancov OSN vrátane osobitného zástupca generálneho tajomníka Hédiho Annabiho. Hotel Christopher, v ktorom bolo centrum OSN na Haiti, sa zrútil rovnako, ako aj ďalšie budovy s pracoviskami Spojených národov.

Najvyšší predstaviteľ mierových síl OSN Alain Le Roy označil zemetrasenie za "tragédiu pre ľud Haiti a pre OSN". Očakáva sa, že počet obetí z radov Spojených národov si vyžiadal doteraz najvyššie množstvo životov zo všetkých misií OSN.

Podľa Le Roya by to mohlo byť viac ako pri bombovom útoku na sídlo OSN v Iraku v roku 2003, keď prišlo o život 22 pracovníkov vrátane vysokého predstaviteľa Spojených národov Sergia Vieiru de Mella, uviedol UNIS.

Misia MINUSTAH vznikla v roku 2004 a má v súčasnosti viac ako 9000 príslušníkov, medzi nimi aj policajtov a takmer 2000 civilov. Teraz je v okolí hlavného mesta Haiti nasadených asi 3000 členov misie, ktorí pomáhajú udržiavať verejný poriadok a pri záchranných prácach.

"Najvyššia priorita je pátrať a zachraňovať," povedal zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti John Holmes s tým, že na záchranárskych prácach sa zúčastnia tímy z Číny, Francúzska, Dominikánskej republiky a ďalších krajín.

Cesta na Haiti bola pre mnohých záchranárov veľkou výzvou ešte skôr, ako mohli vidieť "hororové scenáre" v zničenom hlavnom meste, uviedla DPA.

Lietadlo so 40 britskými záchranármi krúžilo dve hodiny nad letiskom v Port-au-Prince, až kým nehrozilo, že sa minie palivo. Stroj musel letieť späť na regionálne letisko v Santo Domingu.

Trpezlivosť museli ukázať aj záchranné tímy z ďalších krajín, pretože na krátku cestu zo susednej Dominikánskej republiky potrebovali skoro toľko času, ako na let cez Atlantický oceán. Noc strávili v Dominikánskej republike, na Haiti vyrazili až dnes ráno.

Tri lietadlá, ktoré už boli nad letiskom v Port-au-Prince sa museli vrátiť, pretože na plne obsadenom letisku ďalšie pristátia neboli možné. Tímy z Veľkej Británie a Španielska, ktoré prišli so záchranárskymi psami, tak stratili jeden deň pri dôležitej práci - pátraní po tých, čo prežili.

Návrat na Haiti a pomoc po katastrofe prisľúbil aj bývalý haitský prezident Jean Bertrand Aristide, ktorý žije v exile v Juhoafrickej republike, oznámila tlačová agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 03 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 04 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 05 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 07:43