StoryEditor

Grécka defenzíva chce znechutiť aj Česko

01.07.2004, 00:00
V hlavných úlohách druhého semifinálového predstavenia majstrovstiev Európy vo futbale uvidia diváci na portskom štadióne "svetla" reprezentácie Grécka a Česka.

V hlavných úlohách druhého semifinálového predstavenia majstrovstiev Európy vo futbale uvidia diváci na portskom štadióne "svetla" reprezentácie Grécka a Česka. Pre obe krajiny to bude len druhý vzájomný zápas v histórii. V premiérovom meraní síl v Janine sa pred dvoma rokmi zrodila bezgólová remíza. Česi však majú výborné skúsenosti s gréckym futbalom ešte z čias bývalého Československa, keď spoločný tím zvíťazil vo všetkých piatich stretnutiach.
Naši západní susedia si svojimi výkonmi na šampionáte (v štyroch zápasoch nestratili ani bod) získali obrovský rešpekt a pred zápasom sú jednoznačnými favoritmi. Dokonca aj konzervatívni anglickí bookmakeri ich stavajú do pozície hlavného favorita na titul. Zverenci trénera Karla Brücknera môžu zopakovať najväčší úspech v histórii českej samostatnosti, k vyrovnaniu striebra spred ôsmich rokov z Anglicka im chýba práve víťazstvo nad Grékmi. Skúsený ofenzívny stredopoliar Vladimír Šmicer našiel paralelu medzi výkonmi Česka na Euro ´96 a súčasnou historickou jazdou Grékov v Portugalsku. "V Anglicku nikto neveril, že niečo dosiahneme a dostali sme sa do finále. Teraz našu úlohu prevzali Gréci. Tiež nikto nerátal, že pôjdu tak ďaleko. Bolo by však omylom myslieť si, že do semifinále sa dostali vďaka šťastiu. Mužstvo, ktoré zdolalo Portugalcov aj Francúzov, nemôže byť slabé," myslí si 30-ročný Šmicer. V českom tíme hrá prím kapitán Pavel Nedvěd, ale najmä kanoniersky objav Milan Baroš, s piatimi gólmi najlepší strelec ME. Ak 22-ročný útočník Liverpoolu vsieti gól aj proti Grékom, vyrovná rekord Francúza Michela Platiniho, ktorý sa na domácom šampionáte v roku 1984 strelecky presadil v piatich za sebou idúcich zápasoch. V gréckom tíme sa na Baroša chystá stopér Traianos Dellas, jeden z najlepších obrancov doterajšieho priebehu šampionátu.
Futbalisti Grécka chcú v semifinále opäť obrátiť všetky papierové predpoklady a pokračovať v nádhernom sne, ktorý začali víťazstvom v otváracom stretnutí nad Portugalskom a potvrdili ho štvrťfinálovým víťazstvom nad Francúzskom. Zverenci nemeckého trénera Otta Rehhagela už na Iberskom polostrove niekoľkokrát prepísali vlastnú futbalovú históriu a podľa hesla "s jedlom rastie chuť" sa chystajú aj na Čechov. "Nemáme čo stratiť, ale historickú príležitosť dostať sa do finále by sme si nemali nechať len tak utiecť. Určite chceme hrať o titul," vyjadril želanie aj za spoluhráčov stredopoliar Georgios Karagounis. Dvadsaťsedemročný hráč Interu Miláno prízvukuje, že otvoriť hru by bola proti ofenzívne hrajúcim Čechom samovražda. "Musíme vychádzať z toho, čo vieme a čomu vďačíme za postup do semifinále. Budeme hrať pozorne vzadu, nie sme totiž Brazília," tvrdí Karagounis. Gréci by mali byť kompletní, Rehhagel bude môcť do zostavy po nútenom odpočinku pre žlté karty zaradiť útočníka Vryzasa aj uzdraveného stredopoliara Giannakopoulosa, ktorý pauzoval s natiahnutým lýtkovým svalom.

Vzájomné zápasy
Česko - Grécko 0 - 1 - 0
2002
Grécko - Česko 0:0 Janina, priateľský zápas
------------------------------------------------------------------------------------------
Československo - Grécko 5 - 0 - 0
1977 Československo
- Grécko 4:0 Praha, priateľský zápas
1978 Grécko - Československo 0:1 Solún, priateľský zápas
1980 Československo - Grécko 3:1 Rím, ME
1982 Československo - Grécko 3:1 Praha, priateľský zápas
1984 Grécko - Československo 0:1 Atény, priateľský zápas

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bežný účet na konci augusta so schodkom 47,706 mld. Sk 02 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ musí striktne aplikovať rozpočtové pravidlá 03 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolár mierne zosilnel
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. jún 2024 07:08