StoryEditor

Jakešova osudná etapa. Smola striedala smolu

10.01.2010, 14:06
Autor:
TASRTASR

Tretí štart Ivana Jakeša na Rely Dakar sa 36-ročnému slovenskému motocyklistovi vôbec nevydaril, hoci to mal v tejto populárnej "púštnej" rely veľmi dobre rozbehnuté.

Po 6. etape bol v priebežnom poradí na výbornom 9. mieste a už len týždeň ho delil od svojho predsavzatia: skončiť v cieli v Buenos Aires v celkovom poradí do 15. priečky. V najvyprahlejšej púšti sveta Atacama, ktorá nie je známa len svojimi piesočnými dunami, ale aj vyprahlými riečišťami a množstvom kameňov po trase, mu práve na 15. km jeden z týchto ostrých predmetov zachytil koliesko na reťazi a blok motora jeho motocykla KTM. Následne došlo k poruche motora, spojky, z motora vytiekol olej, odtrhli sa ďalšie súčiastky. "Som z toho nešťastný a smutný. Som bezmocný, čakám, kedy po mňa prídu. Chcem byť už čo najskôr doma, každý ďalší deň na Dakare bude pre mňa utrpením," povedal Jakeš ešte z postu na 15. km, keď v cieli etapy ešte nebol ani jeden motocyklista.

Bola to proste totálne smolná etapa, o čom svedčia aj ďalšie fakty, ktoré pre TASR uviedol šéf českého KM Racing Teamu Martin Pabiška, za ktorý Jakeš jazdil. "Ivanova smola sa začala už tesne po štarte. Ešte v pomalej jazde sa mu zamotala do predného kolesa obrovská čilská vlajka, pod ktorou pretekári prechádzali. Spadol, bolo to ešte na asfalte. Potom približne na 8. km jazdil spolu s Poliakom Przygonskim. Ten zrazu spanikáril, zazmätkoval pri navigácii, nečakane zabrzdil a zastavil sa tesne pred Ivanom a ten do jeho motocykla narazil, opäť spadol. Až prišiel 15. km, kedy po zablokovaní zadného kolesa do tretice spadol z veľkej duny. Motocykel KTM pri páde totálne zlikvidoval. Nešlo teda len o poruchu motorickej časti, ale po mechanickej stránke o celý motocykel."

Na Dakare išlo o veľmi náročnú etapu a aj preto organizátori umožnili zaostávajúcim jazdcom dokončiť ju aj v sobotu 9. januára, v deň voľna, do 18.00 h. "Špekulovali sme o tom, že Jakešovi pošleme komplet motor, a trúfali sme si aj jeho totálne zdemolovaný motocykel večer opraviť. Ale potom by musel v noci absolvovať 600 km v dunách. Vyhodnotili sme situáciu a vzhľadom na jeho zdravotný stav sme si nedovolili riskovať s jeho zdravím, a prípadne neskôr rodine vysvetľovať, keby sa, nedajbože, zabil. Keď sme ho dotiahli do bivaku, bol pravdepodobne chvíľu v bezvedomí. Hneď na to ho lekári naložili do vrtuľníku a odviezli do pojazdnej nemocnice. Mal ľahký otras mozgu, bolo podozrenie zo zlomenej lebečnej kosti a mal zlomený nos."

Jakeš bol v zlom psychickom stave, ale postupne sa jeho nálada po návrate z nemocnice lepšila. "V sobotu, kedy bol deň voľna, celý náš tím bol pokope viac než niekoľko minút ako v predchádzajúce dni, mali sme viac možností konzultovať navigačné záležitosti. Okolo Ivana tak bolo veľa ľudí, bavili sme sa v pohode a nerobili sme z jeho situácie žiadnu tragédiu. To k Dakaru patrí. Pretekári chcú vyhrávať, ale musia prijímať aj realitu, keď prehrávajú, keď majú smolu," dodal M. Pabiška.

Otázkou dňa pre Jakeša je teraz predčasný návrat domov. "Do Čile za ním prišli jeho partneri, odišiel s nimi do mesta, kde zrejme nejaký čas pobudne, nepôjde už ďalej v sprievodnej kolóne rely. Náš tím sa mu cez cestovnú kanceláriu snaží zabezpečiť prebukovanie letenky, aby domov, na Slovensko, mohol odletieť už zo Santiaga a nemusel čakať až na cieľ v Buenos Aires," uviedol M. Pabiška.

Rely Dakar Ivana Jakeša
2007 – Premiéra, vtedy ešte v africkej verzii trate. V 6. etape vzdal pre poruchu motocykla. Najlepšie umiestenie v 3. etape na 25. priečke.
2008 – Dakar sa nekonal pre hrozbu teroristických útokov na území Afriky.
2009 – Premiéra v juhoamerickej verzii. Skončil na 43. mieste. Najlepšie umiestenie v 15. etape na 11. mieste.
2010 – Druhý štart v juhoamerickej verzii. V 7. etape vzdal 15 km po štarte pre poruchu motocykla. Nielenže vyrovnal svoje najlepšie umiestenie z predchádzajúceho ročníka, ale v 6. etape prišiel do cieľa na 6. priečke. V priebežnom poradí bol na 9. mieste.

01 - Modified: 2023-10-01 12:00:11 - Feat.: - Title: Čo o slovenských voľbách píšu zahraničné médiá? V jednom sa zhodli 02 - Modified: 2023-01-11 11:24:47 - Feat.: - Title: Svitko obsadil v desiatej etape 20. miesto, Loprais po tragédii odstúpil 03 - Modified: 2023-01-11 09:49:39 - Feat.: - Title: Smrť talianskeho fanúšika spôsobila kolízia s kamiónom Čecha Lopraisa 04 - Modified: 2023-01-10 20:55:38 - Feat.: - Title: Smrteľná nehoda na Dakare, fanúšik zomrel pri prevoze do nemocnice 05 - Modified: 2023-01-07 08:26:12 - Feat.: - Title: HN24: Organizátori motoristickej Rely Dakar v Saudskej Arábii zrušili sobotňajšiu 7. etapu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 14:50