StoryEditor

Takto budú hrať Slováci na šampionáte. Podľa HN

03.05.2014, 00:03
Autor:
redred
Tréner Vladimír Vůjtek oznámi dnes večer po zápase s Nórskom konečnú nomináciu na majstrovstvá sveta v Bielorusku. Takto by mal tím vyzerať podľa HN.

Sedem mladých hráčov do 23 rokov, či skúsení útočníci Miroslav Šatan, Ladislav Nagy a istota v bráne Ján Laco. Takto by mala vyzerať zostava Slovenska pre svetový šampionát v Bielorusku.

Dnes večer oznámi tréner Vladimír Vůjtek konečnú nomináciu pre majstrovstvá sveta v Bielorusku po poslednom prípravnom zápase proti Nórsku. Už teraz je jasné, že na tohtoročnom šampionáte by mohlo mať Slovensko najviac nováčikov v ére samostatnosti.

Ako by mohla vyzerať zostava podľa HN:
Prvá formácia

Druhá formácia

Tretia formácia

Štvrtá formácia + náhradníci

Nominácia Slovenska na šampionát podľa HN:

Brankári:

Ján Laco (Donbas Doneck)
Jednoznačnejšiu jednotku v bráne už Slovensko na šampionáte dávno nemalo. Aj keď počas sezóny v Donecku nebol vždy pvým brankárom, počas celého ročníka podával stabilné výkony. Trénera Vladimíra Vůjteka presvedčil aj na olympiáde, kde Laco odchytal dva zápasy. Výborné výkony podáva aj v príprave na MS. Laco bude chytať aj v poslednom prípravnom dueli pred šampionátom proti Nórsku.  

Jaroslav Janus (Slovan)
Má slabšiu formu ako v minulej sezóne, no aj napriek tomu bude Janus náhradníkom Jána Laca. V tejto sezóne odchytal v bráne Slovana 41 zápasov, s priemerom 2,86 obdržaného gólu na zápas.

Július Hudáček (Pardubice)
Na začiatku sezóny sa v KHL v tíme Novosibirska nedostal do základnej zostavy a odchytal iba jeden zápas. Po prestupe do Pardubíc bol však jasnou jednotkou a chytal aj všetkých desať zápasov v play-off. V reprezentácii už dlho plní pozíciu tretieho brankára a inak tomu nebude ani na šampionáte v Bielorusku.

Obrancovia:

Marek Ďaloga (Pardubice)
Rýchlejšieho obrancu Slovensko už dávno nemalo. V Bielorusku by mal výdatne pomáhať útoku, čo potvrdil aj v prípravných zápasoch. Jeho rýchlosť mu bez problémov umožňuje útočiť, lebo sa dokáže vždy aj vrátiť do obrany. Ďaloga navyše postupne dozrieva a v národnom tíme by mohol byť jedným z lídrov. V tejto sezóne bola ťahúňom obrany v Pardubiciach, strelil päť gólov.

Karol Sloboda (Vítkovice)
Viacerí obrancovia budú veľkou neznámou a Sloboda nie je výnimkou. Tridsaťročný obranca patrí medzi našich najskúsenejších bekov. V tejto sezóne hral vo Vítkoviciach a bol aj veľmi produktívny. Strelil deväť gólov a na dvanásť prihrával.

Peter Čerešňák (Trenčín)
21-ročný obranca Trenčína by mal v Bielorusku zbierať skúsenosti a je veľkým prísľubom do budúcnosti. Napriek tomu je však oprávnene v tíme a mal by dostať šancu aj na šampionáte. Sebavedomie si zdvihol v prípravnom zápase proti Lotyšsku, v ktorom strelil svoj premiérový reprezentačný gól.

Martin Marinčin (Edmonton)
Veľký talent slovenskej obrany už bol aj na olympiáde a odohral tam všetky štyri zápasy. Marinčin v tejto sezóne veľmi dozrel v Edmontone Oilers. V NHL odohral 44 zápasov, v ktorých si pripísal šesť asistencií. V tíme by mal byť taktiež jedným z lídrov obrany.

Juraj Valach (Slavia Praha)
Pre rodáka z Topolčian by to mal byť prvý šampionát. Je takisto veľkou neznámou, ale v príprave sa ukázal v dobrom svetle a vypýtal si miesto na šampionáte. Túto sezónu strávil v pražskej Slavii a bol veľmi produktívny. Strelil jedenásť gólov a na ďalších jedenásť prihrával.

Ivan Švarný (Záhreb)
Na šampionáte by nemal chýbať. Túto sezónu odohral v KHL v drese nováčika Medveščaku Záhreb a patril k lídrom. Aj jeho zásluhou postúpil chorvátsky klub v premiérovej sezóne prestížnej ruskej súťaže do play-off. Švarný odohral v Záhrebe aj s play-off 57 zápasov, strelil dva góly a na šesť presných zásahov prihrával.

Ján Brejčák (Slovan)
Je jedným z prekvapení vo Vůjtkovom výbere a je otázne, či sa dostane do konečnej nominácie. Ale môže mu pomôcť jeho prvý reprezentačný gól, ktorý podobne ako Čerešnák strelil v súboji proti Lotyšsku.

Martin Štajnoch (Slovan)
Nádejný 24-ročný obranca stále čaká na svoju veľkú šancu. Dočkať by sa jej mohol práve teraz v Bielorusku. Patrí medzi spoľahlivých obrancov a vie aj do veľkej miery pomôcť útoku. V Slovane odohral v tomto ročníku 49 zápasov, v ktorých dosiahol osem bodov.  

Útočníci:

Miroslav Šatan (Slovan)
Po komunikačnom fiaskom v súvislosti s (ne)nomináciou na olympiádu našiel náš dlhoročný kapitán opäť spoločnú reč s realizačným tímom a na MS bude lídrom nášho tímu. V príprave sa mu darí strelecky, takže svoj rekord v počte gólov bude zvyšovať aj v Bielorusku. Ale hlavne bude odovzdávať skúsenosti našim mladíkom.

Ladislav Nagy (Jokerit Helsinki)
Nagy sa do reprezentácie vrátil po troch rokoch. Sezóna, ktorú začal v Košiciach a dokončil vo Fínsku, mu herne vyšla. A aj v príprave nadviazal na úspešnú spoluprácu so Šatanom, ktorá im naposledy vychádzala na domácich MS v roku 2011, kde patril „Maďar“ medzi našich najlepších hráčov. Tento rok tomu zatiaľ chýbajú mu góly.

Juraj Mikúš (Slovan)
Mikúš nemá za sebou dobrú sezónu. Tak ako celý Slovan. Na post centra si však nemôžeme veľmi vyberať a v príprave ukázal, že s krídlami Šatan-Nagy fungovať vie. Dúfajme, že mu to s nimi pôjde aj v Minsku. Chcelo by to však, aby lepšie využíval aj svoje kilá.

Tomáš Tatar (Detroit Red Wings)
Po prelomovej sezóne v drese Červených krídiel sú očakávania od Tatara veľmi veľké. Mal by byť našim útočným lídrom. Tatar má schopnosti potiahnuť akýkoľvek útok, v ktorom bude hrať. Ak mu však nájde tréner vhodných spoluhráčov do útoku, bude to veľký bonus.

Richard Pánik (Tampa Bay)
Opačný prípad ako Tatar. Pánik mal túto sezónu tiež preraziť, ale v NHL skôr narazil. Zmluva mu skončila a je otázne či ju bude chcieť Tampa predĺžiť. MS by ho však mali nakopnúť a pomôcť by mu mohlo aj obnovenie chémie útoku Tatar-Viedenský-Pánik, ktorý ničil súperov na MS do 20 rokov pred štyrmi rokmi, keď naši skončili štvrtí.

Marek Viedenský (Worcester)
Práve o centrovi tohto útoku bolo po úspešnom šampionáte počuť najmenej. Tento rok sa však na farme San Jose Sharks presadil už výraznejšie a vypýtal si pozvánku do kempu. A výkonom vo svojom prvom zápase v drese A-mužstva patrí medzi hlavných adeptov na miestenku v lietadle do Bieloruska. Tréner útok možno nedá dokopy, Viedenský však svojim dôrazom bude súperovi robiť problémy.

Tomáš Marcinko (Košice)
Patrí medzi našich najlepších centrov, najmä v defenzíve. Cenný na vhadzovaniach, aj v oslabeniach. A na týchto majstrovstvách bude možno aj na poste druhého centra a mal by teda hrať aj presilovky. Po smolnej olympiáde sa snáď svojimi výkonmi predá, pretože Košice už prerástol.

Rastislav Špirko (Spartak Moskva)
Síce odchovaný krídelník, ale v Minsku by mal pravdepodobne hrať na poste centra (buď on alebo Hrivík). Ani on nemá za sebou najlepšiu sezónu, jeho tím sa dostal do existenčných problémov. Na ľade však hýri pohybom, ruky má šikovné. Pri svojej premiére na vrcholnom podujatí bude platným hráčom.

Radoslav Tybor (Pardubice)
Tybor vlani prestúpil prvýkrát do zahraničia a v Pardubiciach odohral slušnú sezónu. Vyšlo mu najmä playoff, keď dal v deviatich zápasoch sedem gólov. Tento výkon zaujal trénera Vůjteka a Tyborovi by aj za výkony nemala ujsť nominácia na MS. Na nich síce nebude patriť medzi našich top útočníkov, ale vo štvrtom útoku si svoje odohrá.

Martin Réway (Gatineau)
Jeden z najväčších zjavov slovenského hokeja a zároveň jeden z najväčších otáznikov tohtoročnej nominácie. Nie je príliš mladý? Nechýbajú mu kilogramy na svetový hokej? Je a chýbajú. Do Minska by však mal ísť, aj keď by bol len náhradníkom, prípadne hral len pár minút. Takýto talent jednoducho treba vychovávať, motivovať a toto bude pre Réwaya ďalší krok k veľkej kariére.

Marek Hrivík (New York Rangers)
Žilinského odchovanca poznali do 1. mája 2014 zrejme len hokejoví fajnšmekri. Po týchto majstrovstvách ho bude poznať celé hokejové Slovenska. Nikdy nedraftovaný hráč má v sebe jednoducho potrebnú buldočiu povahu. Po prvých zápasoch medzi mužmi si vypýtal zmluvu s New York Rangers. A po prvom zápase za reprezentáciu si aj on vypýtal miesto na MS. Je moderným útočníkom, ktorý sa dokáže v rohoch klziska nielen zrážať, ale aj získať puk a vymyslieť s ním niečo.

David Skokan (Slavia Praha)
V poslednom prípravnom zápase si veľmi rozumel v útoku s Marekom Hrivíkom a Marekom Viedenským. Skokan podobne ako obranca Štajnoch čaká na veľkú šancu v reprezentácii. Bol prísľubom pre slovenský hokej. Po drafte 2007, kedy si ho vybral New York Rangers v siedmom kole, pár rokov stagnoval. V tejto sezóne sa však dokázal presadiť v pražskej Slavii, kde zaznamenal 19 bodov.

Lukáš Cingel (Lev Praha)
Ďalší žilinský odchovanec sa na MS zrejme nakoniec nepozrie a na svoju premiéru v A-mužstve si bude musieť ešte počkať. Ak si čitateľ pozrie jeho štatistiky v KHL, tak zrejme nebude chápať prečo je v tomto výbere. Vo štvrtom útoku Leva bol však túto sezónu platným hráčom. Nikdy z neho nebude síce strelec, ale v budúcnosti si v najcennejšom drese ešte určite zahrá.

Michel Miklík (Slovan)
V tejto sezóne patril medzi lepších hráčov Slovana. Svoje štatistiky z prvej sezóny dokázal zlepšiť a dnes patrí v Európe medzi našich najlepších strelcov. V príprave sa mu však nedarí, nevie si nájsť svoje miesto v zostave. Do Minska by však mal ísť práve kvôli svojim skúsenostiam. A po príchode Tatara s Pánikom sa musia útoky prehádzať, takže sa na neho možno usmeje šťastie a chémia.

01 - Modified: 2006-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víza do únie zdražejú
01 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 02 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 03 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 04 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 05 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:50