StoryEditor

Hrala bezchybne a zničila súperku. Cibulková je už v semifinále

22.01.2014, 01:21
Najlepšia Slovenka postúpila po jednoznačnom triumfe nad Simonou Halepovou 2:0 na sety na Australian Open medzi štyri najlepšie hráčky.

Na kurte strávila presne hodinu. Súperke dovolila uhrať iba tri hry. Elitná slovenská tenistka Dominika Cibulková predviedla jeden z najlepších výkonov svojej kariéry a senzačne postúpila do semifinále Australian Open. Cibulková vyhrala vo štvrťfinále nad jedenástou hráčkou sveta Simonou Halepovou jednoznačne 2:0 na sety (6:3, 6:0).

Rumunskú tenistku sa jej podarilo zdolať tretíkrát v kariére. Za tento úspech na kurtoch v Melbourne uť teraz zarobila naša fedcupová reprezentantka 540-tisíc dolárov.

 

Po takmer piatich rokoch sa tak opäť prebojovala medzi štyri najlepšie tenistky na grandslamovom podujatí. Naposledy sa jej podarilo postúpiť do semifinále na turnajoch "veľkej štvorky" v roku 2009 na antukovom Roland Garros. 

"Som veľmi rada, že som dokázala postúpiť do semifinále Australian Open. Cítila som sa paradoxne viac unavene po náročnom osemfinále proti Marii Šarapovovej. Ale mentálne som sa cítila silná. Skúsenosti sú na grandslame platné a nesmierne dôležité a od začiatku zápasu som vedela, že som pripravená," povedala pre televíziu Eurosport.

Štatistika zápasu Cibulková - Halepová

V konferenčnom hovore so slovenskými médiami označila za kľúč k úspechu výborne podanie a bekhendy po lajne. "Hrala som presne tak, ako sme si s trénerom Maťom Liptákom povedali, agresívne, chodila som si do kurtu a rýchlo som viedla 4:1. Potom som ju nechala trochu hrať, stála som viac za základnou čiarou a podarilo sa jej znížiť na 3:4. Svietilo slnko a aj to sa podpísalo pod tri dvojchyby, začala som byť trochu negatívna. V ôsmom geme pri jej podaní som však zahrala pár dobrých loptičiek, opadla zo mňa zviazanosť a v ďalšom priebehu zápasu som už na dvorci dominovala. Začala som používať výborné bekhendy po lajne, ktorými som ju ničila a mastila som ju aj z forhendu, čo mi vyhralo zápas. Vedela som, že sa nemôžem nechať zatlačiť. Hrala som kvalitne, rýchlo a nedala som jej dýchať. Simona ma ničím neprekvapila," povedala Cibulková.

 

Podľa slovenskej jednotky bol zápas náročnejší ako ukazuje konečný výsledok. "Hoci duel trval iba hodinu, boli tam dlhé fyzicky náročné výmeny, také žabomyšie vojny. Halepová mi nedala nič zadarmo. Pocity po premenenom mečbale a postupe do semifinále sa ani nedajú slovami opísať. Sú to najkrajšie momenty na svete, pre ktoré robím tento šport. Teší ma, že na takom veľkom dvorci som ukázala svoj najlepší tenis," poznamenala držiteľka troch titulov na okruhu WTA, ktorá sa pokúsila porovnať semifinále z Roland Garros z roku 2009 s melbournskym. "Je to úplne iná story. V Paríži som bola 19-ročné dievčatko, ktoré vo štvrťfinále prvýkrát v kariére zdolala Mariu Šarapovovú. Nevedela som, o čom to všetko je. Dnes mi určite pomohlo, že som už viackrát okúsila grandslamové štvrťfinále. Vedela som, ako sa budem cítiť a ako to zvládnuť, som už skúsenejšia a dospelejšia Dominika."

V semifinále proti Radwaňskej očakáva Cibulková náročný zápas. "Agnieszka je veľmi nepríjemná súperka, ktorá vám nedá ani jedinú loptičku zadarmo. Musíte si to sama vybojovať. Je to podobný typ ako Halepová, no má oveľa lepšiu defenzívu, z ktorej ťaží, jej hra je založená na obrane. Vlani som ju zdolala v Stanforde, ona mňa zasa v Sydney a v Tokiu. Posledné dva zápasy boli veľmi vyrovnané. Ak chcem uspieť, musím predviesť taký tenis, ako v predchádzajúcich zápasoch."

Radwaňská prerušila sériu siedmich prehier s Azarenkovou a ukončila jej 18-zápasovú víťaznú šnúru v Melbourne. "Odohrala som najlepšie grandslamové štvrťfinále v kariére. S Vikou som v minulosti veľakrát prehrala, teraz som si povedala, že to konečne musím zlomiť a postúpiť do semifinále. Vedela som, že ak chcem pomýšľať na víťazstvo, musím predviesť na kurte svoj najlepší tenis. Hrala som agresívne a chodila som si pre údery," povedala Poľka pre akreditované médiá. Azarenková uznala, že Radwaňská bola na kurte lepšou hráčkou. "Hrala agresívne, všetko jej vychádzalo. Môj výkon mal ďaleko od optima, nevedela som zakončiť výmeny víťaznými údermi, čo súperka náležite využila."


Rozhodla jej odvážna hra, tvrdí tréner Cibulkovej

Odvážnu hru označil tréner Matej Lipták za kľúč k úspechu slovenskej tenisovej jednotky Dominiky Cibulkovej vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Jeho zverenka proti Rumunke Simone Halepovej dokonale dodržala taktické pokyny.

Rovnako ako v osemfinále proti Ruske Marii Sarapovovej o Domčinom triumfe rozhodla v prvom rade veľká viera vo víťazstvo a odvážna agresívna hra. Do bodky splnila to, čo sme si pred zápasom povedali, jednotlivé situácie riešila s chladnou hlavou. Na každý bod bola maximálne koncentrovaná a išla si za svojim cieľom," povedal pre TASR Lipták, ktorý je zároveň kapitánom slovenského fedcupového tímu.

01 - Modified: 2005-12-14 20:16:13 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 15. 12. 2005
01 - Modified: 2024-01-28 13:02:40 - Feat.: - Title: Dokonalý obrat aj historický triumf pre taliansky tenis. Sinner je novým kráľom Melbourne Parku 02 - Modified: 2024-01-27 10:25:04 - Feat.: - Title: Bieloruská tenistka Sobolenková suverénne obhájila titul na Australian Open 03 - Modified: 2024-01-27 10:30:55 - Feat.: - Title: Jamrichová určite má šancu preraziť. Je dravá, vysoká a dobre aj podáva, pripomína mi Kvitovú, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-01-27 07:11:45 - Feat.: - Title: VIDEO Fantastická správa z Austrálie. Slovenka Renáta Jamrichová vyhrala juniorský Australian Open 05 - Modified: 2024-01-22 09:21:40 - Feat.: - Title: Zápas na Australian Open museli prerušiť. Muž s maskou začal hádzať na kurt protivojnové plagáty
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 03:40