StoryEditor

Slováci s Amerikou prehrávali o tri góly. Vyhrali po nájazdoch

08.11.2013, 18:03
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartovali svoje účinkovanie na Nemeckom pohári v Mníchove piatkovým víťazstvom nad výberom USA 4:3 po samostatných nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil v tretej sérii Branko Radivojevič.

Zverencom trénera Vladimíra Vůjteka sa absolútne nevydarila úvodná tretina, po ktorej prehrávali s Američanmi 0:2. Keď v 35. minúte Mueller zvýšil na 3:0 pre USA, so slovenskými hokejistami to vyzeralo zle-nedobre. Do hry ich vrátil zásah Michala Sersena v presilovke na konci druhej tretiny a keď ten istý hráč v 54. minúte v početnej výhode 5 na 3 ďalšou delovkou znížil na 2:3, stala sa z jasného zápasu dráma. V 58. minúte sa Slováci dočkali zaslúženého vyrovnania vďaka gólu Marcela Hossu, ktorý poslal súboj do predĺženia. V ňom gól nepadol a tak rozhodnutie priniesol až záverečný nájazdový rozstrel.

Na jubilejný stý štart v národnom drese tak bude mať obranca René Vydarený príjemné spomienky.

Druhý zápas na turnaji odohrajú Slováci v sobotu proti domácemu Nemecku (16.15), v nedeľu uzavrú svoje vystúpenie v Mníchove duelom so Švajčiarskom (13.15).

Nemecký pohár 2013:

USA - Slovensko 3:4 pp a sn (2:0, 1:1, 0:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 5. Sexton (Connolly, Shannon), 8. Stapleton (Mueller, Wilson), 35. Mueller (Bourque, Stapleton) - 39. Sersen (Radivojevič, J. Mikúš), 54. Sersen (Vydarený, Radivojevič), 58. Hossa (Špirko, Kudroč), rozhodujúci samostatný nájazd Radivojevič. Rozhodovali: Jablukov, Schukies - Erdle, Hofer (všetci Nem.), vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0.

USA: Zapolski - Wozniewski, Reese, Bailen, Wilson, Lewis, Dehner, Guentzel - Moses, Kolarik, Palmieri - Mueller, Stapleton, Bourque - Shannon, Connolly, Sexton - Ryan, MacArthur, McRae

Slovensko: Laco - Sersen, Vydarený, Starosta, Mezei, Kudroč, Ďaloga, P. Mikuš, Švarný - Radivojevič, J. Mikúš, Bartovič - Miklík, Surový, Záborský - Tybor, Špirko, Hossa - Skokan, Šťastný, T. Sýkora

Vďaka desiatkam slovenských fanúšikov mali Vůjtekovi zverenci v olympijskom Eisstadione prakticky domáce prostredie. Marcel Hossa, J. Mikúš a Špirko v úvode zamestnali strelami zo stredných vzdialeností brankára Zapolského, potom však už diktovali tempo hry pohybliví Američania. V 5. minúte si dokonale rozobrali súpera a po prihrávke Connollyho otvoril skóre strelou do pravého horného rohu Lacovej bránky Sexton. Potom putoval na trestnú lavicu Radivojevič a hráči USA jeho vylúčenie potrestali, po prihrávke Stapletona medzi Švarného korčule sa presadil Wilson, hoci rozhodcovia prisúdili gól Stapletonovi. V 14. minúte Moses obišiel aj Laca, no po blafáku zakončoval do žrde. V závere úvodného dejstva zlikvidoval slovenský brankár aj strelu Muellera a dorážku Bourquea.

V druhej tretine Slováci síce zvýšili nasadenie a agresivitu v osobných súbojoch, Američania ich však naďalej prevyšovali rýchlostne i po kombinačnej stránke. V 26. min musel Laco zasahovať pri strele Mosesa, následne skrotil aj pokus Bourquea, ktorý sa ocitol úplne sám v medzikruží. Potom si zahrali prvýkrát presilovku aj Vůjtekovi zverenci, za zmienku stojí len Záborského šanca. Zblízka otočený chrbtom nedokázal zasunúť puk za Zapolského. V polovici duelu mal tretí gól na hokejke Kolarik po Mosesovej akcii, no vyšlo to až Muellerovi, ktorý dorazil puk za Laca - 3:0. Slováci kontrolovali rýchlou akciou, na ktorej konci bol P. Mikuš, z otočky mieril rovno do stredu bránky, kde stál pozorný Zapolski. Vzápätí sa už ale hráči s dvojkrížom na hrudi radovali. Vylúčenie Reesea potrestal v presilovke Sersen, ktorý prepálil brankára USA delovkou od modrej čiary.

V tretej časti sa už Američania nikam nehrnuli, sústredili sa na vykrývanie stredného pásma a čakali na prípadné chyby súpera. 46. minúte sa vydal na svoj typický útočný výlet Ďaloga, tiesnený však nedokázal dôrazne zakončiť a namiesto puku skončil v bránke on sám. Američania odpovedali strelou Mosesa, ktorú zastavila žŕdka Lacovej bránky. V 52. min sa v oslabení dostal do úniku Tybor, skúšal zakončiť medzi Zapolského betóny, ten však jeho úmysel vystihol. Potom dostali Slováci možnosť hrať 83 sekúnd presilovku 5 na 3, ktorú využili vďaka ďalšej presnej delovke Sersena. Hráči spod Tatier ožili a rysovala sa dramatická koncovka duelu. V 58. minúte sa Slováci dočkali vytúženého vyrovnania, keď Marcel Hossa dorazil do siete Špirkovu strelu a poslal zápas do predĺženia.

V závere tretej tretiny fauloval Sexton a tak Slováci hrali v úvode predĺženia presilovku 4 na 3. Tú ale nepremenili a po jej vypršaní mal veľkú šancu v prečíslení 2 na 1 Kolarik, vyznamenal sa však Laco. Duel tak dospel až do nájazdov, v tretej sérii rozhodol o triume Slovákov Radivojevič.

01 - Modified: 2005-08-31 14:45:00 - Feat.: 0 - Title: V nedeľu atraktívna Veľká starohájska steeplechase
01 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 03 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 04 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 05 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 19:39