StoryEditor

Nazývajú ma diktátorom. Len preto, že si viem urobiť poriadok

20.09.2014, 00:00
Tréner Slovana Bratislava František Straka v rozhovore pre HN:

Po štyroch rokoch ste sa vrátili trénovať na Slovensko. Čo vás viedlo k tomu, že ste koučom najslávnejšieho slovenského klubu?
Jednoznačne značka Slovan Bratislava. Ja som koketoval so Slovanom snáď štyri roky. Bohužiaľ sa naše cesty nejakým spôsobom skrížili. Teraz však prišla šanca zobrať Slovan a ja som neváhal ani minútu. Povedal by som, že Slovan je rovnaká značka ako Sparta, trénoval som ju a viem, čo to znamená. Viem čo znamená značka Slovan pre Bratislavu a pre Slovensko.

Nie všade, kde ste boli, ste dosiahli úspech. Beriete to teda aj ako výzvu dokázať, že ste dobrý tréner?
Ja nemám sebe čo dokazovať. Toto bola šanca trénovať špičkový klub. Klub, ktorý hrá o tituly, o európske poháre. A svoju kariéru som štartoval s takým istým predsavzatím ako teraz, keď som prišiel do Slovana.

Ste rázny a emotívny tréner. Museli ste robiť kompromisy po príchode do Slovana?
Kompromisy robíme neustále, keď je to potrebné. Som tréner, o ktorom sa hovorí, že som diktátor a že niečo diktujem.

A ste?
Ale to vôbec nie je pravda. Ja som tréner, ktorý má rád okolo seba partiu zanietených ľudí, ktorí žijú futbalom a robia maximum pre dosiahnutie vytýčených cieľov. Keď som prišiel do Slovana, cítil som, že napriek zisku titulu s 12-bodovým náskokom nebola atmosféra v tíme dobrá.

Čo ste museli urobiť?
Nechcem hovoriť, čo sa mi podarilo. My sme na určitej ceste, ktorá nabrala smer a chcem, aby sme na tej ceste zostali. Počas vyše dvoch mesiacov som spoznal charaktery hráčov, mentálnu stránku, spoznal som slabiny aj silné stránky. Ak sú problémy, musím ich vidieť, inak to nebude fungovať.

Takže ste v Slovane pod tlakom?
Pozrite nielen ja, ale aj celý realizačný tím a všetci ľudia, ktorí pre klub pracujú, sú pod tlakom. Čím väčšie ciele máme, tým väčší je aj tlak a zodpovednosť.


Tréner Slovana František Straka. Snímka: TASR/M. Baumann

Majiteľ klubu Ivan Kmotrík vyvíjal na vás tlak, buď úspech alebo koniec?
Keď som prichádzal do Slovana, živo sme diskutovali nielen s majiteľom, ale aj generálnym riaditeľom Petrom Kašparom o tom, aký cieľ pre nadchádzajúcu sezónu by bol reálny. Zhodli sme sa na tom, že chceme nielen obhájiť slovenský ligový titul, ale aj dostať sa do Európy.

Mal ten tím na to kvality?
Samozrejme, cítil som obavu, či to dokážem naplniť, ale bol som o tom presvedčený. Ja viem, že musíme hrať európske poháre, viem, že sú prioritné výsledky. Úprimne však hovorím, nechcite od trénera, aby za niečo vyše dva mesiace urobil zázraky. To nie je o trénerovi, je to aj o majiteľovi a som rád, že Ivan Kmotrík má obrovský prehľad vo futbale a má názor.

Prvý úspech ste už dosiahli. Budete hrať Európsku ligu.
Tie úvodné zápasy sezóny nám ukázali, kde máme problémy. Ja som ale jasne povedal, že tento tím má kvalitu, ktorá je na úrovni toho, aby sme hrali Európsku ligu.

Ale pozor, najprv ste nepostúpili z play-off Ligy majstrov, takže úplne spokojný byť nemôžete.
Samozrejme, že som bol sklamaný. Všetci sme boli sklamaní, lebo sme bojovali o Ligu majstrov a mali sme ju na dosah. Kto by pred sezónou povedal, že sa dostaneme tak ďaleko? Treba sa však na úroveň Ligy majstrov pozrieť reálne. Dostali by sme povedzme Bayern, Chelsea, Real Madrid, to sú obrovské ťaháky. Ale uvedomte si ten level, tú silu. Preto je dôležité vážiť si aj druhý európsky pohár. Preto je dôležité stáť na zemi, mať pokoru a zvážiť kvalitu tímu. Tá sa ukáže v Európskej lige. Účasť v nej je pre nás nesporne úspechom.

Má váš tím kvalitu aby uspel proti Sparte, Neapolu, či Bernu?
Pevne verím, že dokážeme hrať dôstojnú úlohu.

To znamená, že myslíte na postup?
Nechcite vedieť, či postúpime. Môžem však sľúbiť, že sa o to pobijeme. Nebuďme však naivní a zoberme si tímy, ktoré proti nám hrajú. Všetky tri majú svoju kvalitu.

František Straka trochu inak. Takto prejavuje emócie ako komentátor a fanúšik Bayernu:

Pred desiatimi rokmi ste trénovali Spartu, teraz nastúpite proti nej. Je to veľká výzva?
Ja sa vraciam po desiatich rokoch na Spartu. A doteraz mi nikto nevysvetlil, prečo som ju musel opustiť s deväťbodovým náskokom na čele tabuľky a keď som ju dotiahol do Ligy majstrov. Dodnes mi to nevysvetlili a ja sa vraciam.

Čiže je to aj osobné a budete im to chcieť vrátiť?
Čo bolo bolo. Ja sa k tomu nechcem vracať. Aj majiteľ klubu Daniel Křetínský urobil chyby a aj ja som ich urobil, ale ponaučili sme sa.

Ale rebel ste boli aj v iných kluboch.
Rebel? Mám svoj názor a dokážem si ho obhájiť. Nie všetkým ľuďom sa to musí páčiť, no často je to len holá pravda.

Poďme do súčasnosti. Na jednej strane hovoríte o úspechu, na druhej strane tieto elitné tímy privítate na štadióne, ktorý bez dodatočných úprav nevyhovuje medzinárodným kritériám. Ak vôbec klub dostane výnimku od UEFA.
Položím vám otázku. Koľko rokov to je, čo tu hrá Slovan?

Štyri...
Prečo? Odpovedzte si sami. To, čo ja tu vidím na Pasienkoch a na Tehelnom poli, to mi hlava jednoducho neberie. Veď to je ako keby ste hnali Sparťana na slávistický štadión. To neexistuje, nejde to, je to nezmysel. Ja nemám proti nikomu nič, ale vysvetlite mi, ako je možné, že hráte proti Španielsku, bývalým majstrom sveta, na štadióne pre desaťtisíc ľudí. Ja tomu nerozumiem. Bez dobrých podmienok to nejde. Nesmie totiž nastať sebauspokojenie a je potrebné vytvoriť konkurenciu.

Majú slovenskí hráči tendenciu uspokojovať sa?
Áno, mám taký pocit.

Prečo?
Nielen na Slovensku, ale aj v Česku to tak je. Namiesto toho, aby u hráča pokračoval progres, tak prestane pracovať. Samozrejme, neplatí to pri každom. Ale to sa nesmie stať, potom je ťažké uspieť, je ťažké napredovať.

Zjavne tým trpí aj naša liga, nemyslíte?
Je to možno aj ekonomický problém. Nechcem tvrdiť že sú drahé vstupenky, ale tvrdím, že poďme niečo robiť pre divákov. Poďme sa postarať o to, aby tie kluby, čo hrajú dobrý futbal, napredovali. Tu sa štartuje kvalita. A nie je to len o Slovane. Je to Trenčín, Trnava, Žilina, ale aj ďalšie kluby. Ale dajme tomu šancu aj čas. To je to, čo bude robiť ligu. Čím viac bude kvalitnejších tímov, tým to bude lepšie, atraktívnejšie pre ľudí, atraktívnejšie pre sponzorov. Čim viac budeme mať úspechov v Európe, tým viac to bude ľudí zaujímať. Slovenský futbal potrebuje, aby to nebola nuda aby bolo viac tímov, ktoré budú na seba pútať pozornosť.

 

01 - Modified: 2006-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únos ostáva zahalený amnestiou
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:47