StoryEditor

Definitívny koniec Levu Praha. Finalista KHL zanikol

01.07.2014, 15:30
Autor:
iDnesiDnes
Majitelia peniaze nezohnali. Lev Praha tak po dvoch rokoch končí.

Teraz už je to oficiálne. Lev Praha nebude hrať v budúcej sezóne v prestížnej Kontinentálnej hokejovej lige, aj keď v uplynulej sezóne skončil v ruskej súťaži strieborný. Český klub po dvoch rokoch existencie kvôli finančným problémom zaniká. Majitelia to potvrdili v utorok.

Krach Leva naznačovali od minulej stredy správy z ruských serverov i zdrojov českých médií. Šéfovia klubu síce priznali ťaživú ekonomickú situáciu, ale ešte dali hráčom a ďalším zamestnancom nádej. O budúcnosti Levu rokovalo vedenie KHL, verdikt nakoniec padol v utorok popoludní.

Hokejový Lev v Prahe pôsobil od leta 2012 po presťahovaní sa z Popradu, aj keď súčasní predstavitelia spojitosť odmietali. Klub vlastnili ČKD Group a rusko-švajčiarska firma A-Energy, neskôr sa prostredníctvom Športového holdingu Praha prepojil Lev majetkovo so Spartou, s ktorou zdieľal Holešovickú Tipsport Arenu.

Elektráreň v Temelíne

Šéfom holdingu bol Robert Speychal, ktorého brat Petr zase vedie strojárenskú firmu ČKD. Za podnikateľa z A-Energy vystupoval Jevgenij Myškovskij. Majiteľom sa nepodarilo naplniť rozpočet pre ďalšiu sezónu, ktorý v tej minulej predstavoval 750 miliónov českých korún.

Za terajším – pre mnohých šokujúcim – pádom jediného českého zástupcu v KHL by však podľa informácií idnes.cz mohlo byť aj zastavenie plánovanej dostavby jadrovej elektrárne Temelín.

O zákazku sa totiž uchádzalo aj česko-ruskej konzorcium MIR 1200. A už od začiatku Leva sa objavovali hlasy, že hokej je len prostriedkom k biznisu.

Ale vysvetľujte to športovým fanúšikom. Tí, ktorí si zvykli na nový hokejový tím v Prahe a pri finále KHL proti Magnitogorsku posunuli vlastný divácky rekord v návštevnosti a trikrát zaplnili O2 arénu, sú teraz smutní.

V Poprade sú stále dlhy

Nepríjemné je to aj pre hráčov. Pod zmluvou ich bolo trinásť a napríklad reprezentačný obrancovia Ondřej Němec a Martin Ševc kontrakt podpísali len nedávno. Nemec kvôli pokračovaniu v Leve odmietol lukratívne ponuky zo zahraničia, pretože chcel pokračovať doma.

Ešte pred oficiálnym koncom odišiel z Leva do Jaroslavľu kapitán Jiří Novotný a tiež kanadský útočník Justin Azevedo, ktorý prestúpil do Kazane. Agenti teraz riešia osud ďalších hráčov. Otázkou je, ako sa vysporiada klub s ostatnými pracovníkmi.

V Poprade po Leve zostali dlhy a dodnes nie sú splatené, tentoraz by malo byť všetko v poriadku. Klub má údajne všetky pohľadávky vyplatené, končí iba kvôli tomu, že nemá peniaze na ďalšiu prevádzku. Krach Levu Praha by nemal podľa skorších vyjadrení nijako poznamenať extraligovú Spartu.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investície do fondov sa v júli zastavili
01 - Modified: 2024-05-18 16:36:58 - Feat.: - Title: Amerických hokejistov na olympiáde povedie tréner Sullivan. Premiéru absolvuje na Turnaji štyroch krajín 02 - Modified: 2024-05-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Slováci sa dnes postavia proti hokejovému výberu Francúzka. Tento kvíz preverí, čo všetko viete o krajine galského kohúta 03 - Modified: 2024-05-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Hráči ani diváci si nemôžu nechať puky z majstrovstiev sveta. Prečo a ako si so situáciou poradili českí organizátori? 04 - Modified: 2024-05-16 21:17:34 - Feat.: - Title: Američania suverénne porazili Francúzov v "slovenskej" B-skupine, vedenia sa ujali hneď 05 - Modified: 2024-05-16 21:00:45 - Feat.: - Title: Kanaďania vyhrali nad Nórmi v "áčku" a sú na čele tabuľky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 03:56