StoryEditor

Krutá realita v KHL. Okrem Slovana hrozí koniec aj ďalším klubom

07.04.2015, 18:53

Minulý rok skončil Lev Praha, predtým Spartak Moskva, kvôli vojne na Ukrajine Doneck, teraz hrozí koniec Slovanu Bratislava a Medveščaku Záhreb. Nasledovať môžu čoskoro ďalšie kluby. Hokejovú KHL začína doháňať realita, ktoré sa od svojho založenia snažila vzpierať.

Nezmyselne vysoké rozpočty a platy hráčov, ktoré mnohokrát prevyšovali tie zo zámorskej NHL, robili Kontinentálnu ligu veľmi atraktívnou súťažou. Ilúzii rozprávkovej súťaže, ktorá sa raz môže stať jednotkou na hokejovom trhu, v jednej chvíli podľahla väčšina fanúšikov.

Čas ukázal, že to bol len megalomanský sen. Ruská KHL začína mať vážne problémy, ktoré môžu skončiť jej rozpadom. Nie je tajomstvom, že finančné ťažkosti dusia minimálne polovicu klubov.

Vedenie ligy preto už na januárovom Zápase hviezd v Soči rokovalo o budúcnosti. „Sme presvedčení, že model KHL je v podobnom duchu možné udržať aj naďalej," tvrdil po rokovaniach šéf súťaže Dmitrij Černyšenko.


Snímka: TASR/M. Svítok

Krachuje Admiral Vladivostok

Podobné vyhlásenie je však nutné brať s veľmi veľkou rezervou, už len vzhľadom na vývoj v posledných mesiacoch. Najnovšie sa to týka an nášho klubu Slovanu, ktorého zmietajú finančné problémy a jeho účasť v tejto súťaži je veľmi otázna. 

A krachujú aj ďalšie kluby. Naposledy vyšlo na povrch, že je na pokraji bankrotu Admiral Vladivostok. Ten sa pritom ku KHL pripojil len pred dvoma rokmi, aj takto krátka doba však stačila, aby sa ukázalo, že premrštené rozpočty nezodpovedajú záujmu fanúšikov.

Klub podľa dostupných informácií dlhuje od nového roka za výplaty všetkým hráčom, podobne na tom sú aj samotní funkcionári. Jednoducho nie je kde brať. A nič nenasvedčuje tomu, že sa situácia nejakým zázrakom zlepší.

Liga klubom nepomôže. Sama nemá

Všetci dúfajú v pomoc samotného vedenia KHL, lenže tá sa nedá predpokladať. Podobné nádeje mali napríklad v Leve Praha, Slovane alebo Rige, ktorej hrozil koniec na jeseň, ani raz záchranný balík ale neprišiel. V prípade Slovana je nutné povedať, že zatiaľ neprišiel (viac čítajte TU). Peniaze totiž nemá ani liga, doba rozhadzovania je nenávratne preč.

Hovorí sa síce o novom rokovaní s hlavným sponzorom klubu, lenže stačí mať sedliacky rozum, aby bolo jasné, že ten peniaze nemá (​​nedá). Keby bol opak pravdou, nikdy by súčasnú krízu nepripustil.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pol milióna Slovákov dovolenkuje v zahraničí
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-26 09:38:42 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-26 09:42:27 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:31