StoryEditor

Nový front studenej vojny. Putin o dopingu mlčí, médiá píšu o spiknutí

10.11.2015, 19:05

Komentátori dopingovej aféry majú jasno: tí na politickom Západe mudrujú, že nič iné sa od Putinovho „mafiánskeho“ štátu čakať ani nedalo, v Rusku sa zase hovorí o intrigách strategického rivala. Obe strany však vlastne odpovedajú na tú istú otázku: Prečo práve Rusko?

Svetová atletika – usporadúvanie vrcholných podujatí, veľké ruské víťazstvá – sú legitimizáciou Putinovej skorumpovanej vlády. Jeho režim bude podplácať, podvádzať a zakrývať tak, ako bude potrebné zlepšovať ruský imidž,“ píše New York Post.

Alternatívny pohľad ponúkajú ruské denníky: „Chcú nám vziať Rio?“ Znel titulok na titulnej strane najväčšieho športového denníka Sport Express s typickým dôrazom na „oni“, píše portál idnes.cz.


Prečítajte si aj: „Veľký tresk" v atletike sa začal. Rusom majú zakázať účasť na olympiáde
                             Rusko vracia úder: Dopingový škandál je politická motivácia. Ako sankcie voči nám


Žiadne „my máme problémy“. Útok prichádza zvonku a je „politicky motivovaný“, ako vyhlásil minister športu Vitalij Mutko. Údajne sa neférovo pozerá len na Rusov.

Keď sa prevalilo, že o voľbe usporiadateľov majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku a Katare pravdepodobne rozhodovali úplatky, veľkú časť Rusov konšpiračné teórie proti vlasti vzápätí presvedčili. Presadzoval ju hlasno Kremeľ aj Vladimir Putin.

Tentoraz však ruský prezident mlčí. Možno aj preto, že o vzťahoch ruských športovcov a dopingu sa kvôli mnohým dokázaným prípadom vie a bude ťažšie situáciu zakryť. Niektorí aktéri z prostredia ruského športu už tiež vystupujú a priznávajú: „Máme problém.“

Vyhrať a bodka

Jedným z prvých – okrem manželov Stepanovovcov z dokumentu ARD – bol Sergej Iljukov, antidopingový expert a lekár olympijského tímu Fínska. V interview pre ekonomický denník RBK, ktorý sa ako jeden z mála v Rusku celému problému obsiahlo venoval, priblížil atmosféru ruského športu a korene terajšieho škandálu.

Je to určitý stret mentalít,“ tvrdí a nezastiera, že v ruskom športe je podvádzanie veľkým problémom, ktorý je hlboko zakorenený. „Úloha je jasná: musíš vyhrať a bodka. Nikto sa nezaoberá budúcnosťou a kontinuitou. Nikoho to nezaujíma. Doping je jednoduchší – odkrojí všetko zbytočné a otvorí najkratšiu cestu k víťazstvu.“ 

Svoje výroky podopiera tézou, že pre Rusov je šport výrazne politická vec. Ukazuje silu. 

Však si spomeňte na výroky šéfa hokejového zväzu Treťjaka, ktorý každý rok buráca, že 9. mája na Deň víťazstva sa nesmie za žiadnu cenu prehrať. 

Spomeňte si aj na Putinov výrok, ktorý sa zasadil o olympiádu v Soči a vyhlásil za národný cieľ získať čo najviac medailí. „Na Západe sa šport propaguje ako zdravý životný štýl. V Rusku má šport hlavne ukázať prevahu nad inými štátmi. Preto je tak mohutne podporovaný štátom.“

Teraz Rusko schytalo krutú ranu, a tak nie je divu, že denník Telegraph píše o ďalšom fronte novej studenej vojny medzi Ruskom a Západom. Medzinárodné vyšetrovanie nabúralo ruskú pýchu. Vyzerá to, ako keď veľmoc nemá bez dopingu šancu.

A možno to tak aj je.

Asi ako Lada a Mercedes

Problém je hlboký,“ tvrdí Iljukov. Ruská štruktúra športu sa v krízových deväťdesiatych rokoch rozpadla a vznikla medzera, ktorá sa ťažko doháňa. Prejavil sa nedostatok kvalifikovaných trénerov, poznatkov a technológií. Obrovská časť trénerov jednoducho od začiatku prestávala veriť, že sa dá uspieť aj bez dopingu.

Iljukov, ktorý pracuje aj ako konzultant estónskej antidopingovej kancelárie, vyslovuje výstižné prirovnanie: „Je to asi ako porovnanie s technológiou výroby Lady a Mercedesu. Jedno aj druhé sú automobily. Oba jazdia, prevážajú ľudí. Technológie sú však, samozrejme, na inej úrovni. Ak v automobilovom priemysle je ten rozdiel očividný, v športe sa dá medzera dobre zamaskovať dopingom.“

Hoci správa WADA nie je braná ako dôkaz – skôr ako odporúčanie – môže mať ďalekosiahle následky nielen na ruský šport. Je však otázkou, či sa v tradičnej športovej veľmoci niečo zmení. Ako tvrdí Iljukov, doping sa berie v Rusku jednoducho ako samozrejmosť, a bude ťažké ho v nezmenenom prostredí vystrnadiť.

Taký očistný prerod podľa antidopingového experta neprebehne okamžite: „Niekoľko vyhadzovov nepomôže na vyriešenie problému. Je potrebné urobiť revolúciu.“

Vzhľadom na mlčanie Kremľa a postoje ministerstva revolúcii však nič nenasvedčuje.


 

01 - Modified: 2007-11-06 14:41:05 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Absolut
01 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 05 - Modified: 2024-04-15 06:18:13 - Feat.: - Title: Pokoril takmer 38-ročné maximum. Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:30