StoryEditor

Za desať dní zarobila to, čo za kariéru

27.01.2016, 23:00
Britka Johanna Kontová postúpila po prvýkrát do semifinále grandslamového turnaja. To jej prinesie 800 –tisíc dolárov.

Je najväčšou senzáciou prvého grandslamového turnaja roka Australian Open. Hneď pri prvej účasti v hlavnej súťaži sa totiž tenistka s maďarskými koreňmi Johanna Kontová prebojovala v Melbourne už medzi najlepšie štyri hráčky sveta. Do semifinále postúpila po včerajšom triumfe nad Číňankou Šuaj Čangovou 2:0 na sety. 24-ročná Kontová pritom pôsobí v profesionálnom tenise už šiestu sezónu. Najlepšie o jej senzačných výsledkoch vypovedá pohľad na peniaze. Za spomínaných šesť rokov doterajšej kariéry zarobila rodáčka z austrálskeho Sydney 847-tisíc dolárov, pričom na túto čiastku potrebovala odohrať 491 zápasov vo dvojhre a štvorhre. No a v Melbourne jej stačilo päť víťazstiev, aby si ako semifinalistka vybojovala prémiu 800-tisíc dolárov. „Je to unikát. V dnešnom svete tenisu sa nestáva, že by hráčka hneď pri prvom štarte dokázala postúpiť tak vysoko,“ povedal pre HN popredný český tenisový manažér Karel Tejkal.

Cíti sa ako špiónka

Kontová prvýkrát prekvapila na Australian Open hneď v prvom kole, keď minulý týždeň vyradila bývalú svetovú jednotku Venus Williamsovú jednoznačne 2:0 na sety (6:4,6:2). Po tomto triumfe si trošku rozhnevala domácich priaznivcov, ktorí ju ako rodáčku zo Sydney chceli brať „za svoju“. Jej vyjadrenie na to bolo však radikálne:„Chápem, že niektorí fanúšikovia by ma radi videli v austrálskych farbách. No mojím domovom je Veľká Británia. Žiarlivosť nie je dobrá vlastnosť – Austrália má veľa dobrých tenistiek,“ povedala Kontová. Tá v jednom rozhovore uviedla, že sa niekedy cíti ako Jason Bourne – známa literárna aj filmová postava agenta, špióna. Vlastní totiž až tri cestovné pasy, britský, austrálsky aj maďarský. Narodila sa totiž v Austrálii maďarským rodičom, v štrnástich sa presťahovala do Veľkej Británie, ktorú od roku 2012 reprezentuje. Jej rozprávkovú cestu výstižne okomentovala aj 18-násobná grandslamová šampiónka v dvojhre Marina Navrátilová. „Kto mohol očakávať, že sa Kontová dostane do semifinále? Nikto. Nemôžete očakávať niečo, čo sa nikdy predtým nestalo,“ uviedla tenisová legenda. Kontová sa stala prvou tenistkou z Veľkej Británie, ktorá sa na Australian Open prebojovala až do semifinále.

Finálový sen

V ceste do finále bude britskej senzácii tohtoročného podujatia v Melbourne stáť Nemka Angelique Kerberová. „Užívam si naplno tento turnaj a ako sa mi darí. Práve teraz žijem svoj sen,“ vyjadrila sa pre médiá Johanna Kontová. Podľa Karla Tejkala nie je vylúčené, že jej snívanie bude mať napokon aj finálové vyvrcholenie. „V tejto fáze turnaja už môže každý poraziť každého. Nerozhoduje ani rebríčkové postavenie a niekedy ani skúsenosti. Stať sa môže čokoľvek,“ konštatuje tenisový manažér. Kontovej patrilo pred štartom Australian Open 47. miesto vo svetovom rebríčku – jej semifinálová súperka je šiestou tenistkou sveta a jednoznačnou favoritkou duelu. Britské médiá pátrali po tom, čo stojí za ohromným výkonnostným skokom 24-ročnej Kontovej. Jedným z hlavných dôvodov má byť vlaňajšia zmena trénerov a tréningového prostredia. Britániu vymenila za tréningovú základňu v španielskom Gijone, kde sa jej naplno začali venovať Esteban Carril a José-Manuel Garcia. Pri nich Kontová zaznamenala raketový vzostup vo svetovom rebríčku. Kým takto pred rokom bola až na 150. mieste, teraz sa pevne usadila v top 50 na svete. A vďaka výsledku v Melbourne poskočí už do prvej tridsiatky rebríčka.

01 - Modified: 2008-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krajiny BRIC v historických súvislostiach
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:18