StoryEditor

Tour de France Sagana nepotrebuje. On ju áno

28.07.2015, 00:00
Elitné preteky by boli sledované aj bez najväčších hviezd, tvrdí expert. Cyklisti preto dostávajú mizerné prémie.

Trojtýždňový cyklistický maratón Tour de France síce v nedeľu v Paríži skončil. No budúcnosť smiešne nízkych prémií pre najlepších pretekárov zostala nezodpovedaná. Veď pozrime sa napríklad na Petra Sagana – patril medzi najaktívnejších a najbojovnejších cyklistov Tour. A organizátor ho za toto úsilie odmenil necelými 75 tisícmi eur. Z toho rovnú tretinu predstavovala odmena za zisk štvrtého zeleného dresu v kariére. Pritom príjmy spoločnosti ASO (Amaury Sport Organization) z organizovania Tour sú podľa francúzskych médií vyše 80 miliónov eur. A cyklistom sa z toho ušli necelé tri percentá. „Tento model sa viac nedá udržať. Verím, že organizátorov prinútime, aby niečo priplatili,“ uviedol nedávno majiteľ Saganovej stajne Oleg Tiňkov.

Ani bojkot to nevyrieši

Faktom je, že na tenisových turnajoch, majstrovstvách sveta vo futbale či v Lige majstrov si hráči a mužstvá delia z balíka sumy vysoko presahujúce desať percent z príjmov. „No zo strany tímov či samotných pretekárov nie je vyvíjaný tlak na organizátorov. V tenise existujú hráčske odbory a ich hlas má silnú váhu,“ uviedol pre HN marketingový expert Karel Tejkal. A práve Tiňkov je prvým mohykánom takéhoto tlaku – na jednej z tlačových konferencií počas Tour de France sa dokonca vyhrážal bojkotom budúcoročnej Tour v prípade, ak organizátori nepristúpia k zvýšeniu odmien pre cyklistov. No podľa Tejkala je málo pravdepodobné, že by aj prípadný bojkot niekoľkých tímov situáciu zmenil. „Tour de France je taká silná značka, že aj keby tam na bicykloch sedeli neznámi amatéri, podujatie by sledovali stovky miliónov fanúšikov,“ tvrdí Tejkal. Aj v minulosti sa organizátori viackrát vyjadrili, že organizátori Tour nepotrebujú k životu elitných cyklistov, ale elitní cyklisti potrebujú Tour. K zmene by mohlo prísť iba v prípade, že by sa na bojkote zúčastnili úplne všetky tímy Pro Tour vrátane mnohých francúzskych stajní. Faktom je, že výška rozdeľovaných peňazí a prémií sa na Tour v posledných ôsmich rokoch takmer vôbec nemenila – zakaždým ide o sumu okolo dvoch miliónov eur.

Najviac platia televízie

Zistiť presné príjmy podujatia na francúzskych cestách je nemožné. Spoločnosť ASO totiž okrem Tour de France organizuje aj desiatky iných podujatí – napríklad Rely Dakar. A výsledky uvádza sumárne, a nie jednotlivo za preteky. No podľa portálu velonews je najväčším prispievateľom do rozpočtu Tour francúzska televízia, ktorá za vysielacie práva zaplatí vyše 20 miliónov. Ďalších 50 miliónov získava od sponzorov podujatia – hlavnými sú automobilka Škoda, oficiálny dodávateľ vody Vittel či sponzor bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára Carrefour. Poslednú časť tvoria peniaze od usporiadateľských miest. Tie si platia za možnosť, aby sa v ich meste uskutočnil či už štart pretekov, alebo cieľ. Napríklad holandský Utrecht, kde sa začínala tohtoročná Tour, za túto možnosť zaplatil štyri milióny eur.

V rukách vydavateľstva

Kto teda najviac zarobí na tomto megapodujatí, keď nie samotní športovci? Organizátor. Je ním práve spoločnosť Amaury Sport Organization (skratka A. S. O.), ktorej vlastníkom je vydavateľstvo Éditions Philippe Amaury. To publikuje v krajine galského kohúta najväčšie denníky ako L´Equpie či Le Parisien. No a väčšinovým akcionárom je vdova po mediálnom magnátovi Marie-Odile Amauryová. „Majú v rukách fenomenálne podujatie, ktorého sledovanosťou neotriasli ani veľké dopingové škandály v posledných dvoch desaťročiach,“ poznamenal Karel Tejkal. Ten považuje za najväčšiu výhodu pretekov fakt, že deň čo deň počas troch týždňov sa vysiela päť hodín denne do takmer dvesto krajín sveta. A každý výrobca cyklistických potrieb túži byť súčasťou tohto dvojkolesového cirkusu.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:59