StoryEditor

Slovenky zlyhali vo Fed Cupe. Budú hrať iba o záchranu

08.02.2015, 16:02
Autor:
TASRTASR

Slovenské tenistky budú 18.-19. apríla bojovať o udržanie sa v II. svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola totiž prehrávajú na antuke v Apeldoorne s domácim Holandskom už 1:3. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Paula Haarhuisa sa postarala Arantxa Rusová, ktorá v záverečnej dvojhre v súboji tímových dvojok zdolala Annu Karolínu Schmiedlovú v troch setoch 6:3, 2:6, 6:4. V úvodnom nedeľňajšom singli v dueli tímových jednotiek si Kiki Bertensová poradila s Magdalénou Rybárikovou v troch setoch 6:1, 2:6, 6:1.

Slovenky, ktoré nastúpili v Holandsku bez Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej i Jany Čepelovej, spoznajú svojho súpera v baráži v stredu 11. februára, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Schmiedlovej nevyšiel vstup do zápasu, keď v úvodnom geme stratila vlastné podanie a Ruaová sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0.

Slovenka si nevedela poradiť s nepríjemným ľaváckym servisom Holanďanky, ktorá po ďalšom brejku v deviatom geme získala úvodný set vo svoj prospech. V druhom dejstve začala mať Schmiedlová navrch pri dlhých výmenách od základnej čiary, trikrát súperku brejkla a vynútila si rozhodujúci set. V ňom za stavu 2:2 nevyužila štyri brejkbaly, no v Tildenovom geme zobrala súperke servis a v ôsmej hre viedla 30:0. Rusová však vyrovnala na 4:4 a záver bol v jej réžii. V desiatom geme premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal.

Holandský kapitán Haarhuis mal z triumfu nad Slovenskom veľkú radosť. "Nečakal som, že Arantxa dnes vyhrá. Keď prehrala druhý ser, hovoril som si, že možno aspoň Schmiedlovú unaví pred štvorhrou. Vypla sa však k fantastickému výkonu a napokon to dotiahla do úspešného konca. Pred žrebom sme nechceli za súperky Slovenky, lebo majú veľmi kvalitný tím. Teraz sme ich zdolali, čo je fantastický úspech. Pred žrebom baráže o svetovú skupinu nemám špeciálne želanie, bol by som však rád, keby sme hrali doma," povedal bývalý výborný deblista v prvom interview priamo na kurte.

Rybáriková mala hneď v úvodnom geme duelu s Bertensovou brejkbal, nevyužila ho však a v ďalších minútach na dvorci dominovala Holanďanka. Vo štvrtom geme po dvoch kvalitných returnoch prelomila súperkino podanie, v šiestej hre opäť Slovenku brejkla a prvý set sa stal jasne jej korisťou. Rybáriková mala problémy s tajmingom, chýbala jej úderová istota.

Hneď na začiatku druhého dejstva opäť stratila servis, no v ďalších minútach zlepšila medzihru, začala viac chodiť na sieť a aj vďaka početným nevynúteným chybám Holanďanky otočila na 4:1. Po ďalšom brejku v ôsmom geme si vynútila tretí set, v ňom však mala navrch Bertensová. Po dvoch brejkoch odskočila Slovenke na 5:1 a v siedmom geme premenila pri jej podaní po úspešnom obhodení v poradí tretí mečbal. Odčinila tak sobotňajšiu prehru so Schmiedlovou a vylepšila svoju singlovú fedcupovú bilanciu na 9:1.

Slovenka bola po prehre sklamaná. "Bol to veľmi nevyrovnaný zápas. Začala som veľmi zle, bola som stuhnutá, nevedela som sa do toho dostať. Akoby som čakala, že súperka bude robiť chyby, no tie neprichádzali. Druhý set bol z mojej strany výborný, ukázalo sa v ňom, že Bertensovej štýl mi sedí predsa len oveľa viac ako hra Rusovej. Čakala som, že v treťom sete budem pokračovať v nastúpenom trende, no nezachytila som jeho začiatok. Strašne rýchlo som prehrávala 1:4 a už sa to ťažko dalo zvrátiť. Prestal mi ísť prvý servis a urobila som tam zopár hlúpych chýb, ona naopak veľmi dobre podávala, ťažké bolo ju brejknúť. Mrzí ma, že som nepomohla tímu a prehrala som obe dvojhry. Fed Cup nie je ako turnaje, kde je to iba moja prehra. Dala som do toho všetko, bojovala som, no nestačilo sa. Antuka je mojím najneobľúbenejším povrchom. Nemôžem na nej uplatniť štýl podanie-volej ako na tráve, pomáhať si až tak podaním ani účinne využívať môj bekhendový slajz," povedala pre TASR Rybáriková.

Bertensová mala zo zisku druhého bodu pre Oranjes veľkú radosť. "Dnes to nebol príliš pekný zápas z jednej ani druhej strany. Bolo to ako na hojdačke. V prvom sete hrala Rybáriková slabo a mne stačilo čakať na jej chyby. V druhom dejstve išiel môj výkon nadol, čo súperka využila. V rozhodujúcom sete som robila na kurte jednoduché veci správnym spôsobom, to bol kľúč k úspechu," povedala Holanďanka v prvom interview priamo na kurte.

Vo fedcupovej histórii ide o tretí vzájomný duel, Holanďanky sa ujali vedenia 2:1. Slovenky vlani v apríli vypadli zo svetovej skupiny, keď bez Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Rybárikovej prehrali na harde v Quebecu s domácou Kanadou 1:3. Holanďanky si v baráži o druhú svetovú skupinu poradili v Hertogenboschi s Japonskom.

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie

Holandsko - SLOVENSKO 3:1

Kiki Bertensová - Anna Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7

Arantxa Rusová - Magdaléna Rybáriková 6:3, 6:4

Bertensová - Rybáriková 6:1, 2:6, 6:1

Rusová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 2:6, 6:4

01 - Modified: 2007-03-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výročia týždňa
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 12:40