StoryEditor

Veľmoci zažili na šampionáte „waterloo“

26.06.2014, 00:00

Šampionát v Brazílii zažíva obnovu futbalu. Nový trend. Favoriti z Európy ako Španielsko či Taliansko končia. A na ich miesta prichádzajú futbaloví trpaslíci ako Kostarika alebo Kolumbia. HN sa pozreli na to, prečo sa futbalový svet zmenil.

Tri dôvody, prečo Európania zlyhali

1. Unavení lídri

Odohráte za jednu sezónu vyše tridsať zápasov v ligovej súťaži a povedzme dvadsať ďalších duelov vás čaká v európskych a domácich pohároch. Na tento moment doplácajú lídri európskych krajín, v tomto prípade z Anglicka, Talianska či Španielska. Navyše nemajú čas na psychický oddych, ale európske tímy sa ženú za trofejami. A potom po sezóne ich čaká šampionát. „Tam už nastáva problém, po náročnej sezóne musíte počas mesiaca bojovať za celý národ a nemáte čas ani na oddych. Ďalším faktorom zlyhávania Európanov je aj chýbajúca motivácia,“ tvrdí pre HN bývalý reprezentant a futbalový odborník Marián Zeman.

2. Šampióni? Nie,„dôchodcovia“

Vyhrali tri veľké turnaje za sebou a nikto nečakal, že skončia už v základnej skupine. Lenže proti Španielom hovorili fakty: Urobili veľkú chybu, že stavili na rovnakých hráčov, na rovnakých lídrov. „Boli za vrcholom. V poslednom čase nevychovali dostatok mladých hráčov, ktorí by mali motiváciu pokračovať v úspechoch ich zlatej generácie. Španieli totálne zlyhali, a to vo všetkom,“ dodal Zeman. Podľa neho boli iným prípadom Angličania a Taliani. Nepredviedli síce zlé výkony, ale v zápasoch im chýbalo aj potrebné šťastie. Pravda však je, že ich lídri už podobne ako u Španielov boli za zenitom.

3. Ničivá klíma

Veľmi dôležitý bod, prečo európske futbalové veľmoci zlyhávajú na šampionáte. Klimatické podmienky hrajú jednoznačne proti nim. „Je tam iná klíma, iný typ trávnika, kde lopta reaguje inak. To veľmi ovplyvňuje váš výkon. Dlhodobo platí, že Európanom sa v Južnej Amerike až tak nedarí. Chodil som tam na sústredenia a bol to veľký rozdiel,“ tvrdí bývalý reprezentant.

Tri dôvody, prečo vládnu „trpaslíci“

1. Herný štýl, ktorý platí

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že Európania nezachytili trend moderného futbalu. Zoberte si tímy ako Kolumbia, Kostarika či Mexiko. Majú mladých, extrémne rýchlych hráčov, ktorí jednoducho stačia na európskych „prestarnutých lídrov. Navyše všetky tieto tímy sú doplnené o skúsených hráčov, ktorí dodávajú tímu futbalový rozum. A keď to doplníte o kvalitného muža na lavičke, môžu z toho byť prekvapenia na úkor európskych favoritov. „Futbal napreduje, tí hráči už nie sú takí vyplašení, keď hrajú proti veľmociam,“ tvrdí Zeman.

 

2. Kostarika a tí druhí

Možno si ešte spomeniete, ako slovenskí futbalisti pred šampionátom v Afrike zdolali doma Kostariku 3:0. Vtedy by vám nenapadlo, že tento tím bude veľkým prekvapením na majstrovstvách sveta o štyri roky. Ale je to tak. Kostarika ovládla základnú skupinu. Prečo? Skvele zložený tím a hlavne motivácia pobiť sa o víťazstvá. „História hrá v prospech Európy. To je hlavný dôvod, prečo tie ostatné tímy majú chuť ukázať, že sa im vedia vyrovnať. Mňa neprekvapuje, že tímy z Južnej či Strednej Ameriky dominujú,“ hovorí Zeman.

3. Čas na prípravu

Všetky tímy mali pred šampionátom niekoľko týždňov na to, aby si naštudovali hráčov favorita. To je tiež výhoda, ktorú majú tie „slabšie“ mužstvá. Dokonale totiž spoznajú súperov, ich lídrov a ich najväčšie zbrane. To sa taktiež ukázalo na tomto šampionáte. Výhodou mimoeurópskych reprezentácií je aj fakt, že hráči nemajú v nohách toľko náročných duelov ako Európania. Ukazuje sa to aj teraz. Európski giganti v záveroch zápasoch nedominujú tak ako na predchádzajúcich svetových šampionátoch. Skôr to platí opačne.

01 - Modified: 2006-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kurz koruny sa priblížil k intervenčnej hranici
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 07:54