StoryEditor

Ťažké časy zvládla. A zrodila sa šampiónka

09.02.2014, 23:00
Príbeh olympijskej víťazky. Anastasia Kuzminová si musela hľadať krajinu, za ktorú bude pretekať. A ani teraz pred Soči jej neverili.

Nemala za koho pretekať. Ruský biatlonový zväz ju totiž vyhodil z reprezentácie, dôvodom boli slabé výsledky. A tak biatlonistka Anastasia Kuzminová ako 24-ročná musela hľadať krajinu, za ktorú by mohla pretekať. Rusi ju potom chceli získať naspäť, ale bývalú juniorskú majsterku sveta prijalo Slovensko. Biatlonový zväz na čele s Jurajom Sanitrom jej vtedy vybavil občianstvo.

A okamžite sme mali novú medailovú nádej. A okamžite to aj dokázala. V roku 2009, ani nie pol roka po tom, čo prijala slovenské občianstvo, získala striebro na svetovom šampionáte v Južnej Kórei. „Vtedy to bola dosť ťažká doba pre ňu. Poznal som ju ešte predtým, ako prijala občianstvo. Musela dosť dlho čakať, kým mohla pretekať vo Svetovom pohári. Ale keď naskočila, hneď bolo jasné, že bude dosahovať úspechy,“ povedal pre HN člen výkonného výboru Marián Kazár.

Nový domov

Ako teda prišlo k tomu, že Kuzminová sa stala Slovenkou? Jej kariéru ešte v ruskej reprezentácii pribrzdilo tehotenstvo. Tri mesiace po pôrode ju vedenie chcelo vidieť späť v príprave, čo odmietla. Presťahovala sa do Banskej Bystrice za manželom Danielom Kuzminom, ktorý dlhodobo žije na Slovensku. „Nebolo to žiadne kupovanie pretekárky, mala už viac ako rok trvalý pobyt v našej krajine a bola v podstate plnohodnotnou občiankou,“ uviedol vtedy pre HN vtedajší šéf Slovenského zväzu biatlonu Juraj Sanitra.

A Kuzminová si túto šancu vážila. Od začiatku bola príkladom. „Priznám sa, že som nevedela, kto je nejaká Šipulinová (meno za slobodna, pozn. red.), ani, že je to juniorská majsterka sveta. Ale všetky sme mali pred ňou veľký rešpekt. Od začiatku ukazovala, že vie, za čím si ide,“ tvrdí pre HN bývalá slovenská biatlonistka Martina Halinárová.

Pred Soči jej neverili

Ale tesne pred olympiádou jej málokto veril, že by mohla opäť zažiariť a zopakovať úspech spred štyroch rokov vo Vancouvri. Dôvodom bol fakt, že Nasťa v tejto sezóne nedosahovala optimálne výsledky. Len na začiatku sezóny skončila druhá v individuálnych pretekoch na 15 kilometrov. Inak sa neustále trápila so streľbou. A kvôli tomu sa nevedelo, ako na tom je. Kuzminová sa však zachovala ako pravá Slovenka. Ako tá, ktorá bude bojovať za našu krajinu. „Som v dobrej forme a urobím maximum pre to, aby som dosiahla úspech pre Slovensko,“ povedala pred štartom v Soči. A maximum aj urobila. Štvorročné úsilie dotiahla do konca. K zisku druhej zlatej olympijskej medaily pre Slovensko.

Názor odborníka

Martina Halinárová, bývalá elitná slovenská biatlonistka

Nasťa podala stopercentný výkon. Bol to jednoducho jej deň. Od prvých medzičasov bolo vidieť, že má výborne pripravené lyže. Prvú streľbu zvládla vynikajúco, dávala si pozor, na jednej strane strieľala rozvážne, na druhej strane zase aj veľmi rýchlo. To jej dodávalo energiu a na trati doslova ležala. Navyše ostatné favoritky zaváhali, čiže Kuzminová sa mohla sústrediť len na svoj výkon. Pri druhej streľbe v stoji som tŕpla, ale verila som, že to Nasťa dokáže. A odstrieľala opäť bez chyby, biele terče len tak padali jeden za druhým. V závere po oboch streľbách už bolo vidieť, že aj Nasťa vie, že je kúsok od zlata, a preto tie posledné dva kilometre doslova lietala. Podala neuveriteľný výkon a myslím si, že toto nie je všetko. V stíhacích pretekoch, ak podá aspoň podobný výkon, tak sa budeme môcť tešiť z ďalšej medaily.

01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 10:36