StoryEditor

Prichádza doba Petra Sagana. Titul majstra sveta mu zarobí milióny

29.09.2015, 00:00
Majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan si vďaka titulu poriadne prilepší.

Stačilo vyhrať jedny preteky. A zo 150-tisíc eur na rok, ktoré mu prináša zmluva s telekomunikačným operátorom, pokojne môžu byť milióny. A ďalšie zmluvy s ďalšími firmami. Peter Sagan svojím víťazstvom v kráľovskej disciplíne cyklistických majstrovstiev sveta dokázal, že v tomto športe patrí medzi najvýraznejšie postavy.

„Práve teraz je vhodný okamih na to, aby tím jeho manažérov začal vyjednávať o zvyšovaní honorárov,“ potvrdzuje český marketingový špecialista Karel Tejkal. Saganova hodnota by sa na marketingovom trhu mohla zvýšiť niekoľkonásobne. „Otázna je Petrova lojalita voči partnerovi. Ak nastane súboj možných sponzorov, jeho honoráre určite porastú,“ hovorí Peter Drábik z katedry marketingu Ekonomickej univerzity v Bratislave.


Čítajte viac: Stroj na úspechy a peniaze. Peter Sagan


Sagan má teraz vytvorené takmer ideálne podhubie na to, aby od sponzorov získal výrazne viac peňazí. Už pred ziskom titulu majstra sveta bol jeho ročný príjem na úrovni 4,4 milióna eur. „Dôležité pre neho je, že nie je žiadnou kométou, ktorá rýchlo zažiari, ale nikto vlastne poriadne netuší, kto to je,“ vysvetľuje Tejkal. Okrem fantastického výsledku je dôvodom aj príbeh, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani holywoodski filmári.

Predstavte si to. Večne druhý na Tour de France, zrazený motorkou na Vuelte, a teraz sa stal majstrom sveta. „V rastúcej trhovej hodnote by mu mohol pomôcť aj fakt, že patrí medzi top 5 cyklistov na celom svete,“ myslí si Drábik.

Či sa zo Sagana napokon stane milionár, bude do veľkej miery závisieť aj od toho, akým spôsobom má v súčasnosti naformulované sponzorské zmluvy. Mnohí športovci totiž výmenou za vrabca v hrsti podpíšu zmluvy, ktoré ich pri prípadných neskorších úspechoch limitujú. „Nehovorím, že teraz treba umelo všetko naťahovať, no nevidím dôvod, aby Sagan za najbližší týždeň podpísal všetky zmluvy, ktoré mu pristanú na stole,“ odporúča Tejkal. V každom prípade očakáva, že sa v aktuálnej situácii o neho firmy pobijú. Tieto odhady potvrdzuje aj Peter Drábik. „Teraz je vhodný čas na investície do Sagana. Nebude to síce za pár drobných, no jeho tím bude určite hľadať silného partnera, čo môže byť zaujímavé aj pre veľké firmy.“

01 - Modified: 2007-09-29 14:03:52 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová hladko do finále v Luxemburgu
01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 12:43