StoryEditor

Čierny robotník, nechcený kanonier, či "skrytý" talent. To sú Slováci v NHL

02.11.2013, 09:10
Nová sezóna NHL trvá takmer mesiac. HN sa pozreli nato, ako sa v najlepšej lige sveta zatiaľ darí našim hokejistom.

Marián Hossa už nedáva v Chicagu toľko gólov, ale stále je nesmierne platným hráčom. Zdeno Chára si zase musí zvyknúť na novú pozíciu v Bostone. A to nie je všetko. Každý zo Slovákov má po necelom mesiaci svoj príbeh v NHL. Celkovo ich je v tejto sezóne najlepšej ligy sveta dvanásť. Dvanásť statočných.

Gólman, čo bojuje o milióny
Jaroslav Halák predvádza z našich hokejistov v NHL najlepšie výkony. Aspoň zatiaľ. Pred dvomi rokmi so svojim partnerom v bráne St. Louis Blues, Brianom Elliotom, dominovali NHL. Po vlaňajších priemerných výkonoch a zraneniach zmenil Halák svoju prípravu. Zostal v Amerike a zmena mu rozhodne prospela. Štatistikám síce nedominuje, ale v bráne s ním dokážu Bluesmani vyhrávať a len to sa počíta. A najmä v poslednom roku zmluvy.

„Skrytý“ talent
Obranca Andrej Sekera je najväčším „prekvapením" tejto sezóny spomedzi Slovákov. V úvodzovkách preto, že o jeho kvalitách slovenskí fanúšikovia vedeli, len tí severoamerickí si ich nestihli všimnúť. V Buffale ich totiž nemal priestor ukázať, ten získal až v Caroline. Tá ho chcela do tímu už dlhšiu dobu a nový tréner si jeho výkony nevie vynachváliť. Blokuje strely, odoberá puky (piaty najlepší obranca v tejto štatistike), pravidelne boduje a ice-timom dobieha aj elitného zadáka Zdena Cháru.

Najlepší čierny robotník
Marián Hossa už nie je tak produktívny, ako sme boli zvyknutí z minulosti, ale aj tak je pre svoj tím nesmierne užitočný. V Chicagu zabezpečuje góly najmä dvojica Jonathan Toews a Patrick Kane, ale v komplexnosti sa od Mariána majú ešte čo učiť. V +/- bodoch vedie celý tím (Kane má -9), ale najmä spolu s Pavlom Dacjukom z Detroitu jasne dominujú celej NHL v počte odobratých pukov. Hossa tak stále dokazuje, že patrí medzi najlepší hráčov schopných hrať na oboch koncoch klziska.

Nový imidž kapitána
Na Zdena Cháru si pripravil tréner po prehratom finále Stanley Cupu do novej sezóny niekoľko noviniek. V prvom rade ho začal šetriť. Útočníci Chicaga vo finále minulého ročníka úmyselne nášho obrancu unavovali v súbojoch v rohoch a pri jeho minutáži mu ku koncu chýbali sily. Tomu chce tréner už predísť. A zároveň sa zmenila jeho pozícia v presilovkách. Tá Bostonu nešla podľa predstáv a Chára už nestrieľa od modrej. Na to miesto našiel tréner Toreyho Kruga (iných), pretože najtvrdšia strela nie je automaticky najpresnejšia. Zdeno tak cloní pred bránou a z toho miesta dal aj svoje dva góly v sezóne.

Nechcený kanonier
Marián Gáborik sa v útoku Columbusu udomácnil celkom rýchlo. Bod na zápas si dokázal udržať doteraz len v troch sezónach. Na ľade mu pomáha najmä spolupráca s Brandonom Dubinskym, s ktorým sa pozná ešte z Rangers. Tá by mu mohla pomôcť vybojovať aj nový kontrakt, aj keď možno nie u "modrých kabátnikov". Manažér Columbusu Jarmo Kekäläinen sa totiž vyjadril, že očakáva od neho viac a že na debaty o predĺžení zmluvy je ešte veľmi skoro. Aj keď to sa dá skôr chápať ako začiatok licitovania.

Obrana, mladíku, obrana
Richard Pánik má v Tampe lepšiu pozíciu ako Tomáš Tatar v Detroite. Tréner sa nebojí nechať hrať mladíkov, veď ich pozná ešte z čias, keď bol hlavný koučom na farme a vyhral s nimi nižšiu zámorskú súťaž AHL. Väčšinou nastupuje v druhom útoku a hrá aj presilových hrách. Nazbieral v nich všetky svoje doterajšie body. Zostáva len dúfať, že tréner bude mať trpezlivosť s Pánikovým bránením. -9 a z útočníkov najčastejšie pri inkasovaných góloch, to je zlá štatistika.

Keď treba utekať na záchod. S hokejkami
Po dobrých výkonoch z poslednej sezóny sa mal útočník Tomáš Kopecký stať v tomto ročníku už definitívne lídrom Panterov. Pomôcť mu mohlo aj "áčko", ktoré nosí na hrudi. Nič z toho sa však nedeje, namiesto toho je Kopecký jediným Slovákom, ktorý nastupuje pravidelne a ešte nebodoval. A to vystrelil viackrát ako Gáborík. Zlá muška je však problémom aj jeho spoluhráčov, ktorým pripravil už viacero čistých šancí. Kopecký by sa teda mal vrátiť k zaužívaným rituálom hokejistov a dať si hokejky do záchoda. Ak to aj nepomôže, nemôže to uškodiť.

Potrebný, ale zranený
Do svojho zranenia bol Lubo Višňovský lídrom obrany New Yorku Islanders. Podľa ice-time to síce nevidno, keďže, ale už nehráva oslabenia, tak ani nemôže byť. V presilovke mu však tréner verí. Teda, veril. Kvôli otrasu mozgu musí využívať schopnosti iných a je otázne, kedy sa Višňovský vráti. Takéto zranenia ukončili či prerušili kariéru už tisíckam hokejistov.

Pomaly ďalej zájdeš
Ak by Michal Handzuš zostal vlani v San Jose, zrejme by dnes už hral v Európe. V Chicagu si však splnil sen všetkých hokejistov. vyhral Stanleyho pohár a vybojoval si pokračovanie svojej kariéry. Aj v tejto sezóne vyhráva dôležité vhadzovania a bráni oslabenia. Rýchlostne však už nestíha a patrí k najpomalším hráčom na ľade. Chicago má však veľa mladých hráčov, na tých mal Michal vždy dobrý vplyv a tento fakt vedia tréneri oceniť. Aj tak to však pravdepodobne bude Handzušová posledná sezóna v zámorí.

Keď sa kvety nezalievajú
Tomáš Tatar mal v tejto sezóne naplno ukázať svoj talent v Detroite. Ten ho už nemohol poslať na farmu, navyše sa Červené krídla presunuli na východ, kde sa hrá o niečo otvorenejší hokej. Manažment klubu sa však akoby prerátal a podpísal viac útočníkov s jednocestnou zmluvou. Tomáš tak doteraz viac sedel na tribúne. Zároveň aj tréner viac staval na starších hráčoch. V Detroite jednoducho mladým ruže nekvitnú, keďže aj na farme sú viacerí hráči, ktorí by v inom klubu už dávno pravidelne hrali. Ale pozor, Tatar teraz strelil v dvoch zápasoch dva góly, naposledy dnes proti Calgary.

Čakanie na tribúne
Aj pre Andreja Meszároša mal byť tento ročník prelomovým. Končí mu zmluva, dostal sa z viacerých vážnych zranení a bol pripravený ukázať, prečo bol dva roky dozadu zvolený za najlepšieho obrancu Philadelphie. Tá však opäť začala zle a trénera menila rekordne rýchlo. A nový kouč Andrejovi zrejme nedôveruje a ten musí na svoju šancu čakať na tribúne. Vykúpi ho zrejme až trejd, keďže Philadelphia má najdrahšiu obranu v lige, keď ôsmy obrancovia zhltnú polovicu zo stropu. A ich výkony tomu nezodpovedajú.

Hviezda v bráne. Ale iba v malom
A na záver Peter Budaj. Paradoxne sa ho dá nazvať hviezdou NHL v tejto sezóne. Pýtate sa prečo? No odchytal dva zápasy, v obidvoch jeho Montreal vyhral a Slovák dostal iba jeden gól. Lenže ak hviezda, tak bohužiaľ iba v malom. Náš gólman je totiž len dvojkou v bráne Canadiens a kryje chrbát "nedotknuteľnému" Careyovi Priceovi. Ten nastúpil na zvyšných dvanásť duelov Montrealu v tomto ročníku NHL.

 

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-07 04:53:30 - Feat.: - Title: Slafkovský asistoval, na výhru Montrealu to však nestačilo 03 - Modified: 2024-03-08 13:47:14 - Feat.: - Title: Trend sa pomaly otáča, v NHL pribudol ďalší Slovák. Budúcnosť môže byť svetlá, hovorí kouč juniorov 04 - Modified: 2024-03-08 06:16:26 - Feat.: - Title: V NHL nastúpil ďalší Slovák. Vo veku 27 rokov zažil premiéru Patrik Koch 05 - Modified: 2023-12-31 06:45:17 - Feat.: - Title: Slováci v NHL: Nemec bol najvyťaženejší hráč New Jersey, Slavkovský hral opäť v prvom útoku
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 02:47