StoryEditor

Rokujeme o mene, ktoré upokojí Handzuša a spol.

08.07.2015, 00:00
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček pre HN:

Iba trinásť dní po znovuzvolení do pozície prezidenta slovenského hokeja čelí najväčšej hráčskej vzbure proti zväzu v histórii. Napriek tomu je Igor Nemeček pokojný. „Upokojiť situáciu bude vecou nového generálneho manažéra,“ tvrdí pre HN.

Je zrejmé, že nesúhlasíte so stanoviskom 27 elitných hráčov kritizujúcich pomery na zväze. Máte v rukách tromf, ktorý by takéto protesty utlmil?

Máme jedine taký, že ľudia vo Výkonnom výbere, ktorí boli demokraticky zvolený na Kongrese, potvrdia svoju úlohu a to, že sú vo vedení hokejového zväzu oprávnene a zastanú si svoje miesto. Musím povedať, že všetci máme obrovskú motiváciu dokázať, že sme na svojich miestach. Sú tam ľudia, ktorí pre hokej už veľa urobili a venovali mu nielen veľa času, ale aj vlastných finančných prostriedkov – napríklad páni Mráz a Švehla. A aj úplne noví, ktorí doteraz hokej iba sponzorovali – napríklad pán Kohút.

No verejnosť či protestujúci hráči v čele s Michalom Handzušom asi nebudú čakať na výsledky mesiace. Existuje niečo konkrétne, čím ich plánujete upokojiť?

Môže to byť iba naša práca, ale tá si vyžaduje čas. Pokiaľ hokejisti na čele s Michalom Handzušom dnes hovoria, že na nás budú vytvárať tlak, aby sme pozitívne posunuli hokej, ja ku tomu dodávam, že rovnaký tlak na seba vytvárame a budeme vytvárať aj my sami. A opakujem – máme obrovskú motiváciu.

Prekvapilo vás, že hokejisti nezvolili cestu konštruktívnej kritiky, ale vyhrocujú situáciu vyjadreniami o bojkote zväzu či reprezentácie Slovenska?

Prekvapilo ma to a nerozumiem tomu. Je to akási forma nátlaku a ja neviem, čo si vlastne títo hráči od takéhoto postupu sľubujú. Reprezentácia by mala byť pre každého hokejistu svätou. Tak to bolo v minulosti a verím, že to tak bude aj v budúcnosti. Verím, že toto opadne a presvedčíme každého na Slovensku, že vieme ako hýbať hokej dopredu.

A prezradíte čím?

V mojom programe je to pomere exaktne popísané. Sú veci o ktorých sa teraz nedá konkrétne hovoriť, ale napríklad prvá liga je tesne pred podpisom partnerstva s jedným a celú ligu zastrešujúcim partnerom. Čiže po prvýkrát by sa mohla aj nižšia súťaž dočkať financií zo sponzorského balíka, čo je historický úspech. Tým partnerom je slovenská firma z oblasti pivovarníctva, ale jej názov ešte nechcem zverejniť.

Pri otázke trénera Slovenska stále platí, že preferujete domáceho kouča?

Áno a za tým si stojím. Platí, že chceme najlepšieho možného dostupného trénera, ktorého dokážeme získať. Primárne začneme od slovenských, ale keď bude lepšie možnosť spoza hraníc, nevylučujeme ani tú.

No dnes, keď sa vyhrážajú hráči bojkotom reprezentácie, je azda kľúčovejšou postavou osoba generálneho manažéra. Práve on musí presvedčiť hokejistov k normálnemu fungovaniu.

Presne tak, upokojiť situáciu nie je vecou hlavného trénera, ale generálneho manažéra. Preto to musí byť osobnosť za ktorou pôjdu hráči a bude ju akceptovať aj hlavný tréner. Ten navyše nebude pod takým tlakom ako Vladimír Vújtek, pretože olympiádu máme vybojovanú.

Pri tej vami opísanej osobnosti mi napadajú mená ako Žigmund Pálffy, Peter Bondra, Miroslav Šatan, Jozef Stůmpel a aj Richard Lintner. Je medzi nimi nový manažér?

Nebudem teraz špekulovať, pretože by som tým nič neposunul dopredu. Dajte nám ešte chvíľu čas kým vzíde z rokovaní výsledok. Je to mimoriadne vážna a dôležitá vec.

Existuje teda možnosť, že uvažujete na post GM aj o osobe, ktorá bola súčasťou Lintnerovho tímu v predvolebnej kampani?

Ja som vždy hovoril, že hokejové osobnosti majú a musia mať miesto nielen v orgánoch zväzu, ale aj a možno najmä pri reprezentácii. Nakoniec – Peter Bondra už bol generálnym manažérom reprezentácie a zhodou okolností je to práve Peter Bondra, ktorý sa ku výsledkom voľby na kongrese postavil racionálne a povedal, že voľby sa končili a ide sa ďalej.

No teraz tu máte hokejistov v čele s Michalom Handzušom, ktorí aj takmer dva týždne po voľbách situáciu vyhrocujú.

Neviem prečo to robia a nie som si istý, či vôbec poznajú môj program. Viem, že Richard Lintner akceptoval výsledky volieb a je pre mňa ťažké pochopiť, o čo teraz vlastne Michalovi Handzušovi a ďalším ide.

Tých 27 nespokojných hokejistov chce možno tlakom docieliť, aby ste pre nezáujem fanúšikov či sponzorov odstúpili. Urobíte tak, keď sa hrozby naplnia?

To je absurdné, zväz normálne funguje a bude fungovať ešte lepšie. Sponzori nemajú dôvod strácať dôveru v slovenský hokej – naopak, chceme ich viac a silnejších. Máme MS 2019 a urobíme všetko preto, aby sme ich využili na maximum.

Čiže podľa vás budú hráči a situácia v novembri, keď je na programe prvá reprezentačná akcia, už upokojená a žiadny odmietanie Slovenska nebude?

Verím, že áno. Na začiatku sezóny už budeme normálne pracovať. Teraz potrebujeme vedieť o extralige, koľko mužstiev z tých, čo boli rozlosované nastúpi, alebo tam budú nejaké zmeny. A potom už nasleduje príprava na Nemecký pohár.

01 - Modified: 2024-04-29 12:38:42 - Feat.: - Title: Odborník hodnotí možnú repre posilu Fehérváryho: Má dobrý odhad aj kvalitné vyvážanie puku. Skrátka kvalita 02 - Modified: 2024-04-29 12:39:19 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Třinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul 03 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
30. apríl 2024 11:35