StoryEditor

Slovanu by „sadla“ aj česká liga, tvrdí manažér belasých

02.02.2015, 23:00
Generálny manažér Slovana Bratislava Maroš Krajči pre HN:

Postup Slovana do play-off KHL je už len v rovine sci-fi. No bude hrať bratislavský tím aj v budúcej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy? To sme zisťovali u generálneho manažéra jediného slovenského účastníka v KHL Maroša Krajčiho, ktorý poskytol pre HN rozhovor.

Kedy budete definitívne vedieť, či sa HC Slovan Bratislava predstaví aj v budúcej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy?

Chceli by sme mať v tejto principiálnej otázke jasno najskôr po skončení prebiehajúcej sezóny, najneskôr do konca marca.

Spomínali ste, že máte plány B aj C v prípade, že Slovan nebude môcť hrať KHL. Pripravujete si tak zadné dvierka, aby vás odmietnutie zo strany KHL neprekvapilo?

Situácia nestojí tak, že by nás KHL odmietla. Zo strany vedenia súťaže nám už tlmočili záujem o to, aby bol Slovan súčasťou KHL aj v ďalších ročníkoch. KHL si však môžeme dovoliť hrať na solídnej úrovni, t. j. takej, ktorá bude naďalej baviť náročných bratislavských a slovenských fanúšikov, iba v takom prípade, ak sa nám podarí zabezpečiť financovanie klubu.

A nedarí sa to?

V súčasnej zložitej ekonomickej a medzinárodnej politickej klíme to vôbec nie je jednoduché. Preto je nepochybne dobré, ak bude mať klub dostatok informácií a poznatkov aj o alternatívnych možnostiach. Pre Slovan neprichádza do úvahy niečo ako „akademické voľno“ na jeden rok, ktoré si vlani oficiálne zobral Spartak Moskva i Lev Praha.


Generálny manažér Slovana Maroš Krajči. Snímka: TASR/M. Svítok

Sú finančné ťažkosti klubu spôsobené najmä neplnením si povinností zo strany ruských sponzorov, alebo aj nižšou návštevnosťou či slovenskými partnermi?

Ešte stále sme klubom KHL so svojimi záväzkami k tejto súťaži a k jej partnerom. A naďalej si vážime svojich partnerov, ktorí majú momentálne závažnejšie problémy spôsobené najmä sankciami Európskej únie a historicky nízkymi svetovými cenami za ropu a zemný plyn.

Pomohlo by istote zotrvania v KHL nájdenie ruského investora – je Slovan ochotný predať akcie takému majiteľovi, ktorý zaručí KHL v Bratislave aj na budúce roky?

Určite áno. Je to jedna z alternatív, ako zachovať KHL na Slovane aj na ďalšie sezóny.

Existujú už nejakí reálni záujemcovia o akcionársky vstup do HC Slovan?

Priebežné rokovania v tomto smere prebiehajú, zatiaľ však nie sú zďaleka definitívne ukončené.

Ktorá súťaž je pre Slovan prvou voľbou v prípade, že už v budúcej sezóne nebude môcť nastúpiť v KHL?

KHL zostáva pre Slovan prioritou. Z ostatných možností by Slovanu zrejme najviac „sadla“ česká extraliga, a to zo športovej stránky, ako aj zo stránky logistiky, marketingu a celkovej prezentácie nášho športu v médiách. Dovolím si tvrdiť, že to platí aj naopak, Slovan by dokázal byť pre českú extraligu oživením zo všetkých stránok. Mimochodom, v historickej tabuľke československej federálnej ligy je Slovan na 4. mieste.

Je návrat do slovenskej extraligy pre vás až posledným možným riešením?

Takto by som to v žiadnom prípade neformuloval. Slovan si slovenskú extraligu váži, rovnako ako všetky kluby, ktoré v nej pôsobia. Ostatne, slovenská extraliga nás pripravila na pôsobenie v KHL, do nášho odchodu sme v nej zohrali všetky sezóny. Zopakujem, že našou prioritou je v danej chvíli pokračovanie v KHL. Akýsi rebríček prípadných ďalších možností by sme zostavovali až po tom, ako by sme prijali definitívne rozhodnutie o nepokračovaní v KHL.

Čiže lídrom takéhoto rebríčka by bola česká najvyššia súťaž?

Treba otvorene povedať, že takýto rebríček by nebol len zrkadlom predstáv a želaní Slovana, ale aj podmienok a kritérií zo strany danej ligy, ktoré by Slovan musel splniť a pri svojom rozhodovaní zohľadniť.

Slovan v KHL skončí, tvrdia Rusi

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS sa Slovan v budúcej sezóne KHL nepredstaví. Zostane v nej údajne len v prípade, že nazbiera dostatok financií od regionálnych partnerov. TASS sa odvoláva na bližšie nešpecifikované zdroje oboznámené so situáciou. Práve kvôli nejasnej budúcnosti sa vedenie Slovana zaoberá inými súťžami, v ktorých by mohol klub v prípade konca v KHL pôsobiť. Existujú tri možnosti – návrat do slovenskej ligy, účasť v českej extralige a vstup do medzinárodnej EBEL ligy.

01 - Modified: 2007-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radary na odstrel
01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2024-04-03 14:32:04 - Feat.: - Title: Valábik pre HN: Nemyslím si, že by pre hráčov z KHL prišla pozvánka do prípravy 03 - Modified: 2024-03-30 19:00:38 - Feat.: - Title: Slovan zdolal Podbrezovú v skupine o titul. Tri body zariadil v prvej minúte nadstavenia Marcelli 04 - Modified: 2024-02-23 12:05:57 - Feat.: - Title: Polícia riešila pri štvrtkovom zápase Slovana viaceré prípady porušenia zákona 05 - Modified: 2024-02-22 22:31:40 - Feat.: - Title: Veľká snaha, no opäť prehra. Slovan nestačil na Sturm ani v odvete, v pohárovej Európe tak belasí skončili
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 18:00