StoryEditor

Prvý zásah. Kuzminová nám vybojovala zlatú medailu

09.02.2014, 14:28
Autor:
redred
Anastasia Kuzminová obhájila po senzačnom výkone zlatú medailu v šprinte na 7,5 kilometra.

Slovenskému športu jedna z kráľovských disciplín na ZOH v Soči, šprint biatlonistiek na 7,5 km, dopriala fantastický úspech. Anastasia Kuzminová obhájila zlato z Vancouveru a otvorila medailový účet v Soči celej slovenskej výprave. Za zlato po brilantnom výkone si vyslúžila odmenu 45-tisíc eur. „To, čo rozhodlo, bola viera vo vlastné sily. Nasťa predviedla to, čo som od nej celú sezónu čakal. Nasťa týmto výkonom vstúpila nielen do slovenskej, ale aj svetovej histórie. Som rád, že sme potešili celý národ. A verím, že sme nepovedali ešte posledné slovo,“ tvrdí tréner olympijskej víťazky Juraj Sanitra.


Anastasia Kuzminová sa teší zo zlatej medaily. Snímka: REUTERS

 

Názor odborníka
Martina Halinárová, bývalá elitná slovenská biatlonistka
Nasťa podala stopercentný výkon. Bol to jednoducho jej deň. Od prvých medzičasov bolo vidieť, že má výborne pripravené lyže. Prvú streľbu zvládla vynikajúco, dávala si pozor, na jednej strane strieľala rozvážne, na druhej strane zase aj veľmi rýchlo. To jej dodávalo energiu a na trati doslova ležala. Navyše ostatné favoritky zaváhali, čiže Kuzminová sa mohla sústrediť len na svoj výkon. Pri druhej streľbe v stoji som tŕpla, ale verila som, že to Nasťa dokáže. A odstrieľala opäť bez chyby, biele terče len tak padali jeden za druhým. V závere po oboch streľbách už bolo vidieť, že aj Nasťa vie, že je kúsok od zlata, a preto tie posledné dva kilometre doslova lietala. Podala neuveriteľný výkon a myslím si, že toto nie je všetko. V stíhacích pretekoch, ak podá aspoň podobný výkon, tak sa budeme môcť tešiť z ďalšej medaily.

Striebornú v poradí Rusku Oľgu Viluchinovú za sebou zanechala o 19,9 sekundy a tretiu Ukrajinku Vitu Semerenkovú o 21,7 sekundy. Slovenský biatlon sa v histórii ZOH raduje už zo štvrtej medaily a tri z nich, dve zlaté a jedna strieborná patria práve Kuzminovej, ktorá ako jediná žena v histórii obhájila na ZOH biatlonové zlato v rovnakej disciplíne.

Jana Gereková s číslom jedna, Anastasia Kuzminová s 33-kou, 70-ka patrila Paulíne Fialkovej a 77-ka Martine Chrapánovej, takto odštartovala štvorica slovenských žien na jednu z dominantných disciplín v aréne Laura. Obsiahli takmer kompletnú listinu z 84 štartujúcimi. Dve zo štvorice si trúfali aj na medailu, u Gerekovej to bolo možno priodvážne tvrdenie, no obhajkyňa zlata z Vancouveru spred štyroch rokov Anastasia Kuzminová si menší ako medailový cieľ dávať nemohla. Vyčnievala pred ňou veľká výzva, byť premiérovou ženou, ktorej sa podarí obhájiť individuálne zlato v rovnakej disciplíne. Dôležité bolo pre ňu zvíťaziť aj nad sebou, potlačiť psychický tlak a podať plnohodnotný výkon, na aký sa pripravovala.

Počasie sa v biatlonovom areáli zmenilo, slnko už nesvietilo, trochu sa so 4 stupňami oteplilo, vietor bol minimálny. Ako prvá zaľahla na strelnici Jana Gereková (celková strelecká bilancia 1-2) a početní slovenskí priaznivci v hľadisku, vrátane hokejistov, štyrikrát za sebou obdivne vykríkli a raz sklamane zahučali. Na strelnici sa veľa chýb spočiatku nerobilo, Gereková bežecky držala krok s najrýchlejšími a ak by vybielila všetky terče v 'stojke' mohla si výrazne zmierniť aj manko z jedného okruhu.

Dva trestné okruhy spôsobené na prvom a treťom stojkovom terči ju výrazne zamrzeli, no nebola sama, ktorá zlyhala. Češka Soukalová v ležke netrafila tri terče a zahatala si hneď v úvode cestu do výsledkového popredia. Aj ďalšia favoritka Bieloruska Domračevová sa nevyhla chybe na prvom terči, po ňom si upravila mieridlá a urobila dobre.

Anastasia Kuzminová v úvode šetrila bežecké sily a pred streľbou ležmo sa zamerala vo vysokej nadmorskej výške na optimálnu tepovú frekvenciu. Na stave číslo osem ani raz nezaváhala, ležku zvládla za 27 sekúnd a vytvorila si optimálnu pozíciu na medailový útok. Na medzičase bola tretia, 5,2 sekundy za Nemkou Stehleovou-Sachenbacherovou. V stojke bola takisto neomylná, na medzičase už prvá s náskokom 20,3 s pred Viluchinovou, keď päť terčov vybielila opäť za 27 sekúnd a v slovenskej výprave nastala búrka nadšenia.

Kuzminová sa neodvratne rozbehla na zostávajúcich 2,5 km v ústrety zlatej medaily. Na medzičasoch sa pri jej mene vždy zasvietila jednotka a vydržala v pozícii líderky až do cieľa. Postupne Kuzminovej odbúdali najväčšie súperky, konkurencia odpadávala, akoby si uvedomovala, že na Nasťu jednoducho nemá. V cieli bolo zrejmé, že vydala zo seba všetky sily, pohla len rukou nad hlavu v znamení, že to bolo hrozne namáhavé, ale aj veľmi krásne. Olympijský šprint sa vydaril Kuzminovej dokonale a len potvrdila, že ak čisto zastrieľa, tak si na ňu málokto môže trúfať.


Online prenos:

16.24
Kamery si už neustále všímajú Kuzminovú. A tá sa do kamier iba usmieva. Už vie, že o zlato ju nikto neoberie.

16.23
Všetky favoritky sú už v cieli. Už by sa musel stať iba zázrak, aby prišla slovenská biatlonistka o zlato.

16.15
Nasťa sa už v cieli teší spoločne so svojím manželom. Vie, že má medailu, a s najväčšou pravdepodobnosťou to bude tá najcennejšia.

16.10
Slovensko už má istú medailu. A je veľmi pravdepodobné, že to bude zlato. Už nie je na trati veľa pretekárok, ktoré by mohli poraziť slovenskú biatlonistku.

16.07
Nasťa je v cieli. Zatiaľ má zlato. Ešte však musí čakať na ďalšie súperky. Dosiahla čas 21:06. Fantastický výkon slovenskej biatlonistky.

16.04
Dva kilometre pred cieľom je Kuzminová stále v hre o zlato. Na Medzičase má náskok vyše tridsať sekúnd

16.01
Fantastická Nasťa. Vyčistila aj druhú streľbu a máme šancu na zlato!

15.58
Kuzminová stále sťahuje. Pred druhou streľbou stráca už len necelé dve sekundy na Sachenbacherovú.

15.57
Na 2,9 kilometra stále patrí Kuzminovej skvele druhé miesto, na Nemku stráca tri sekundy.

15.54
Prvá streľba. Slovenka trafila bez problémov všetkých päť terčov. Na medzičase jej patrí druhé miesto. Na Sachenbacherovú stráca iba päť sekúnd.

15.51
na 900 metroch je Kuzminová stále na šiestom mieste, jej strata je osem sekúnd. Kuzminová sa pomaly blíži na prvú streľbu.

15.49
Na prvom medzičase po štyristo metroch jej patrí šieste miesto, so stratou šesť sekúnd

15.46
Nasťa je na trati. Beží s číslom 33.

 

 

01 - Modified: 2006-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kosteličová skompletizovala zbierku
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 06:13