StoryEditor

Odmena pre Trenčín? Majiteľ mu postaví štadión za viac

17.12.2014, 23:00
Majiteľ klubu Tschen La Ling chce investovať do arény o milión viac, ako plánoval. Mala by stáť 7,4 milióna eur.

V lete 2007 vstúpil holandský majiteľ Tschen La Ling do podpriemerného futbalového klubu z Trenčína. Mužstvo sa práve prepadlo do druhej ligy – o mieste medzi špičkou Slovenska, účasti v pohárovej Európe či miliónových prestupoch mohlo iba snívať. A La Ling menil sny na realitu. Sedem rokov klub napreduje krok za krokom. Od roku 2010 získal na prestupoch zhruba päť miliónov eur, v ostatných dvoch sezónach odohral osem duelov v predkolách Európskej ligy. A aktuálne je druhým mužstvom najvyššej súťaže, len tri body za vedúcou Žilinou. Ďalším výrazným krokom z dielne Holanďana má byť investícia do nového štadióna. Tá má byť o milión eur vyššia, ako sa pôvodne plánovalo. „Mali by sme byť schopní zabezpečiť navrhované financovanie vo výške 6,4 milióna, no pravdepodobne to bude 7,4,“ povedal pre HN Róbert Rybníček, generálny riaditeľASTrenčín.

Projekt zabrzdila politika

Už dnes pritom mohlo byť vyriešené financovanie, harmonogram prác aj ďalšie detaily nového štadióna. No v októbri zabrzdili prípravy poslanci mesta Trenčín. Tí odsúhlasili projekt tak, že investor by mestu musel zaplatiť ešte 250-tisíc eur za kúpu pozemkov pod tribúnami. S tým nesúhlasil. Po komunálnych voľbách nastala zmena a novozložené zastupiteľstvo by malo schváliť projekt v pôvodnom znení – čiže bez nákladov na pozemky. Z celkovej investície by 2,4 milióna tvorila dotácia zo štátneho rozpočtu cez projekt modernizácie štadiónov, po novom by päť miliónov zaplatil investor.

„Pri novom zložení zastupiteľstva je reálne, že ten projekt sa schváli v pôvodnom znení. Treba využiť iniciatívu súkromného investora, ktorý chce preinvestovať niekoľko miliónov,“ uviedol pre HN mestský poslanec Tomáš Vaňo. Podľa primátora Trenčína a brata generálneho riaditeľa futbalového klubu Richarda Rybníčka zabrzdilo schvaľovanie politikárčenie pred komunálnymi voľbami. „Všetky tie kroky, ktoré robili niektorí poslanci, javili známky nezmyselných konštrukcií. Väčšina z nich boli ľudia zo strany Smer-SD. Noví poslanci, ktorí ich nahradili, sa na vec pozerajú rozumne, a nie politicky,“ skonštatoval primátor Trenčína Richard Rybníček.

Tribúny sú už zbúrané

Mesto Trenčín dá nový štadión trenčianskemu klubu na 40 rokov na základe zmluvy o vypožičaní a desať rokov bude ročne prispievať sumou 200-tisíc eur. Tú bude platiť za prenájom hracej plochy, zázemia a tribún pre potreby mládežníckych družstiev. Okrem toho už zaplatil búracie práce, ktoré sa skončia tento týždeň. „Zostala len hlavná tribúna a časť tribúny pre fanúšikov hostí. Na základe verejného obstarávania sme štadión zbúrali za mestské peniaze tak, ako bolo naplánované,“ uviedol primátor Rybníček. Podľa neho tak bude areál pripravený na začiatok výstavby. Jeho definitívnemu štartu však musia dať zelenú mestskí poslanci, podľa našich informácií by mal byť projekt nového štadióna na programe zastupiteľstva už v priebehu januára, najneskôr februára. Situáciu v Trenčíne sleduje aj Slovenský futbalový zväz, ktorý na projekt modernizácie 21 štadiónov po celom Slovensku dozerá. „Majú veľmi odvážne plány. V dohľadnom čase by malo prísť k stretnutiu s investorom v súvislosti s harmonogramom projektu a technickým riešením infraštruktúry. Teraz si riešia finančné zabezpečenia,“ hovorí projektový manažér futbalového zväzu Peter Dedík. Okrem zväzu čaká na rokovanie s investorom aj primátor Richard Rybníček. Predpokladá, že by sa mali stretnúť koncom tohto roka, najneskôr v januári. „Ak budeme mať prísľub, že investor je ochotný dať spomínanú sumu, okamžite predložím zmluvu na zastupiteľstvo, aby sa schválila v pôvodnom znení,“ tvrdí primátor. Podľa generálneho riaditeľa klubu z Trenčína by mal byť štadión hotový do roku 2016 – ak pôjde všetko podľa plánov a zbytočných prieťahov.

01 - Modified: 2007-01-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: GM zvoláva stotisíc áut
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 20:14