StoryEditor

Súboj motorov v F1 ovláda Mercedes

25.03.2015, 23:00
Hneď štyri z desiatich tímov sa spoliehajú na silu koní nemeckej značky. „Nemajú konkurenciu,“ tvrdí expert na F1 Štefan Rosina.

Najprestížnejší motoristický šampionát, formula 1, nie je len súbojom jazdcov Hamiltona, Vettela, Alonsa či duelom desiatich tímov o triumf v Pohári konštruktérov. Na okraji sledovaných Veľkých cien sa každoročne odohráva aj bitka svetových automobiliek. Boj o vývoj najlepšieho motora dnes suverénne vyhráva nemecký Mercedes. To potvrdil ziskom prvých dvoch miest Lewisa Hamiltona a Nika Rosberga na úvodnej Veľkej cene sezóny v Austrálii. No zaujímavosťou je, že jeho najnovší motor s označením PU106B Hybrid totiž využíva najviac tímov v kolotoči F1. Okrem samotného Mercedesu aj Williams, Force India a Lotus. „Dôvod je jasný, ich motor je najspoľahlivejší a najrýchlejší. No tie počty sa menia každým rokom,“ uviedol pre HN expert na formulu 1 Štefan Rosina mladší.

Cena za motory?16 miliónov

V súvislosti s využívaním motorov vo formule 1 majú stajne dve možnosti: buď si vybudujú vlastnú fabriku na vývoj a pustia sa do nerovného súboja s ostrieľanými hráčmi ako Ferrari či Mercedes, alebo si ho jednoducho kúpia. „Hovorí sa, že cena takýchto motorov sa pohybuje na úrovni 16 miliónov. No je to na dodávku počas celej sezóny aj za celoročnú údržbu,“ konštatuje Rosina. Okrem Mercedesu a Ferrari dodávajú kone pod kapotu monopostov už len Renault a Honda. No napriek tomu, že až štyri stajne využívajú motor od nemeckého koncernu, ich výsledné časy sú diametrálne odlišné. Na porovnanie – na Veľkej cene Austrálie predminulý víkend dosiahol Hamilton v kvalifikácii čas o 1,4 sekundy lepší ako s rovnakým hybridným motorom od Mercedesu jazdec Williamsu Felipe Massa. Prečo teda toľko stratil?„Sila motora je len jednou z vecí, ktoré ovplyvňujú rýchlosť monopostu. Vplýva na to nastavenie podvozka, aerodynamiky, výfukový či brzdný systém. A v neposlednom rade aj kvalita pilota,“ hovorí slovenský automobilový pretekár Richard Gonda. Vplyv schopností samotného jazdca na výsledný čas je však podľa Rosinu iba minimálny, a to zhruba jedna – maximálne dve desatiny sekundy. „Výhoda Mercedesu a Ferrari oproti ostatným je v tom, že svojmu motoru si môžu prispôsobiť konštrukciu monopostu. Ostatné tímy na to nemajú toľko času,“ tvrdí Rosina.

V hre sú ďalšie automobilky

Vďaka stámiliónovým investíciám do vývoja nových motorov je v súčasnosti prakticky nemožné, aby formulu 1 prekvapil výsledkami nejaký tím z druhého sledu. „Dnes majú najlepšie monoposty Mercedes a Ferrari. Red Bull doplatil na vlaňajšiu zmenu pravidiel a motory od Renaultu mu spôsobujú problémy,“ hovorí Rosina. K zmene motorov z osemvalcových na šesťvalcové prišlo preto, že mnoho automobiliek sa sťažovalo, že nepotrebujú míňať veľké peniaze do vývoja motorov, ktoré nevyužijú pri výrobe automobilov na bežnú cestnú premávku. „Pri súčasných motoroch s objemom valcov 1,6 kubického metra sa dajú časti z tohto vývoja pre potreby formuly 1 aplikovať aj do sériovej výroby. Pre ostatné značky začína byť F1 viac atraktívna ako pred zmenou pravidiel,“ vysvetľuje Rosina. V kuloároch najsledovanejších motoristických pretekov sa hovorí o záujme značiek Audi a Porsche. „No dnes je ťažké tipovať, či majú záujem len o vývoj motorov pre potreby ostatných stajní, alebo aj o vytvorenie vlastných tímov vo formule 1. Necháme sa prekvapiť,“ dodal Richard Gonda. Druhé preteky tejto sezóny, Veľká cena Malajzie, sa idú už tento víkend. Piatkové tréningy, kvalifikáciu a nedeľné hlavné preteky môžete naživo sledovať na staniciach Sport1 HD a Sport2 HD.

01 - Modified: 2007-04-23 15:17:00 - Feat.: 0 - Title: Obhajoba Jozefa M. trvala takmer dve hodiny
01 - Modified: 2024-02-03 19:08:50 - Feat.: - Title: Splnil som si detský sen, povedal Hamilton po prestupe do Ferrari 02 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 03 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 04 - Modified: 2023-10-22 21:15:45 - Feat.: - Title: Verstappen vyhral Veľkú cenu USA s jubilejným 50. triumfom v kariére 05 - Modified: 2023-10-12 10:43:21 - Feat.: - Title: Bernie Ecclestone otočil. Bývalý šéf F1 sa priznal k daňovým podvodom, mal zatajiť majetok za 650 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 00:55