StoryEditor

Prišiel Holanďan. A Trenčín je na vrchole

22.05.2015, 00:00
Holanďan Tschen La Ling sa stál prvým zahraničným majiteľom, ktorý priviedol náš klub k majstrovskému titulu.

Trenčín – mesto módy? Toto spojenie už niekoľko rokov neplatí. Hokejové mesto? Po výsledkoch miestnej Dukly v poslednom desaťročí pokrivkáva aj takýto prívlastok. No od tohto týždňa sa Trenčín stáva mestom, kde sa hrá najlepší futbal na Slovensku. Po ôsmich rokoch, od vstupu zahraničného majiteľa, si totiž titul majstrovský titul vybojovali futbalisti spod hradu Matúša Čáka. Holanďan Tschen La Ling sa tak stáva prvým vlastníkom klubu spoza hraníc, ktorý dostal slovenský klub až na ligový vrchol. Pritom ešte pred piatimi rokmi hralo jeho mužstvo v druhej lige. „Pán Ling sa veľmi teší. Po osemročnej spolupráci sme sa dočkali prvého veľkého výsledku. Nechceme ho definovať ako úspešný koniec nášho príbehu, ale ako jeho nový začiatok,“ povedal pre HN generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček.

Úspech unikátneho projektu

Keď v roku 2007 získal La Ling väčšinový podiel akcií klubu práve od Rybníčka, málokto z odborníkov veril, že jeho projekt bude na Slovensku úspešný. Chcel sa totiž presadiť z Holandska jemu blízkym útočným futbalom, stavať na talentoch a neinvestovať do „hotových“ hráčov a pokrývať rozpočet klubu najmä z výhodných prestupov. „Zlepšovali sme sa každý rok a hráči sa stotožnili s touto filozofiou klubu. Vždy som veril, že sa dočkám dňa, keď oslávim s Trenčínom zisk titulu,“ uviedol pre HN kapitán tímu Peter Kleščík. Je to jediný futbalista z tímu, ktorý je v Trenčíne už od samotného príchodu holandského majiteľa. O takýto projekt sa na Slovensku nepokúsil doteraz žiadny majiteľ a zahraniční majitelia doteraz v našom futbale veľa dobrého nespravili. Či už to bolo Talian Gianni Boriero v Košiciach, Nemec Daniel Jammer v Slovane a Senci, a naposledy Rakúšan s iránskym pôvodom Khashayar Mohseni v Dunajskej Strede. „Priniesli sme k nám niečo nové, čo všade v civilizovanej Európe funguje. Ukázali sme cestu ekonomickej racionality, akou sa dá a ísť. Budeme radi, aby sa k nám pridali aj ďalšie kluby,“ konštatuje Rybníček. Mieril tým najmä na Žilinu, Trnavu a Slovan, a to z jediného dôvodu. Čím viac kvalitných klubov bude, tým atraktívnejšia bude súťaž, a to tak pre fanúšikov, ako aj pre sponzorov. Samotný majiteľ La Ling vedel, že raz sa trofeje dočká: toto pre náš denník povedal ešte v roku 2012.„Veľké veci sa vo futbalovom Trenčíne ešte len začnú diať. A keď vám bude fungovať organizácia a mládež, prídu aj úspechy. Investície vám futbal určite vráti,“ vyjadril sa rodák z Haagu.

Kapitola druhá: úspech v Európe

Predstavitelia klubu označili „double“ v tejto sezóne – čiže okrem majstrovského titulu aj zisk trofeje za víťazstvo v Slovenskom pohári, za ukončenie prvej kapitoly za éry majiteľa La Linga. „Po letnej prestávke otvoríme tú druhú. Chceme totiž preraziť v pohárovej Európe a prebojovať sa do skupinovej fázy či už Ligy majstrov alebo Európskej ligy. Možno to opäť nebude hneď, ale sme na dobrej ceste,“ hovorí Rybníček. Trenčín sa na prelome júla a augusta prvýkrát predstaví v kvalifikácii najprestížnejšej súťaže Európy – v Lige majstrov. No na domácom štadióne, na ktorom sa čoskoro rozbehne výstavba nových tribún, hrať nemôže. Kde teda budú môcť vidieť fanúšikoviaASTrenčín v jeho premiérovej účasti medzi európskou klubovou elitou?„Poviem vám to na rovinu. Pre nás by bolo najideálnejšie, ak by sme mohli na Ligu majstrov využívať štadión v Žiline. No vieme, že aj oni budú hrať v pohároch – budeme hľadať cestu, aby sme sa s predstaviteľmi klubu dohodli,“ tvrdí generálny manažér Rybníček.

Odmena za trofeje?77-tisíc

Za víťazstvo v Slovenskom pohári získal Trenčín odmenu 50-tisíc eur, za majstrovský titul 75-tisíc. Manažér Rybníček pre náš denník prezradil, aké percento z týchto peňazí sa ujde pre hráčov a realizačný tím. „Za víťazstvo v lige získajú 70 percent zo sumy, za pohár 50 percent. Zvyšok sa prerozdelí pre zamestnancov klubu, ktorí taktiež tvrdo pracovali pre dosiahnutie týchto úspechov,“ povedal Rybníček. Spolu si tak rozdelia vyše 77-tisíc eur.

01 - Modified: 2007-06-07 12:04:00 - Feat.: 0 - Title: Únia zvolala stretnutie, aby posúdila dohodu s krajinami G4
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 19:49