StoryEditor

Titul venovali chorému Čišovskému, Viktoria Plzeň je českým majstrom

18.05.2015, 23:08
Autor:
TASRTASR

Futbalisti Viktorie Plzeň získali tretíkrát v klubovej histórii titul v českej lige. Triumf v najvyššej súťaži spečatili víťazstvom v pondelňajšej dohrávke 28. kola doma nad Vysočinou Jihlava 2:0. Plzeň tak má dve kolá pred koncom na čele šesťbodový náskok pred obhajcom trofeje Spartou Praha a lepšiu bilanciu vzájomných duelov s najväčším konkurentom. Hráči titul hneď po zápase venovali bývalému slovenskému reprezentantovi Mariánovi Čišovskému, ktorý má vážne zdravotné problémy.

Plzeň sa predtým tešila z titulu v českej najvyššej súťaži v rokoch 2011 a 2013. V majstrovskom kádri trénera Miroslava Koubeka figurujú aktuálne traja Slováci - brankár Matúš Kozáčik, stredopoliar Patrik Hrošovský a Čišovský, ktorý ale už dlhšie bojuje s vážnou chorobou a za Viktoriu nastúpil naposledy pred vyše rokom. Práve jemu venovali spoluhráči z Plzne majstrovský titul transparentom na pódiu i nápismi na tričkách a Čišovský ho spolu s nimi v pondelok oslavoval priamo na hracej ploche. V prvej polovici sezóny bol súčasťou kádra aj ďalší slovenský legionár Marek Bakoš, odohral ale iba päť stretnutí a v zime prestúpil do Liberca.

"Titul pre Čiša," mali napísané hráči Plzne na majstrovských tmavomodrých tričkách s číslom 28, ktoré Čišovský v Plzni nosil. Rovnaký slogan bol aj hlavným motívom pódia, na ktorom striekalo šampanské. "Myslím, že som dosť tvrdý človek. Priznávam, že som slzil. Nie preto, že som vyhral ligu, ale bol som veľmi dojatý z Mariána. Keby som titul, na ktorý som čakal 32 rokov, mohol vymeniť za to, aby Marián Čišovský bol zdravý, tak by som to okamžite urobil," citoval portál idnes.cz slová trenera Koubeka.

"Veríme, že to Marián ešte zvládne. Bohužiaľ s tým nezmôžeme nič. Hrozne mu fandíme. Priebeh tejto choroby je veľmi ťažký, ale ešte nie je koniec. Dúfam, že Marián bude bojovať, ako bojoval na ihrisku. Urobil pre nás veľmi veľa. Aj keď v tejto sezóne nenastúpil, tak podiel na titule má úplne rovnaký ako napríklad ja. Život je niekedy krutý. Tento titul je pre Čiša a tým to hasne," dodal kapitán Horváth. Podľa informácií denníka Blesk má Čišovský amyotrofickú laterálnu sklerózu.

Na definitívu zisku titulu potrebovala Plzeň s Jihlavou pred vypredaným hľadiskom vyhrať a domáci rozhodli dvoma gólmi už v prvom polčase. Favorit sa síce dlho nevedel proti kompaktnej obrane súpera presadiť, ešte pred prestávkou ale otvoril skóre v 38. minúte Roman Hubník po dorážke z ofsajdovej pozície. Už o štyri minúty neskôr pridal druhý presný zásah František Rajtoral a po zmene strán už Viktoria svoj náskok kontrolovala. Brankár Kozáčik odchytal celý duel, Hrošovský hral do 87. minúty, keď ho na ihrisku nahradila klubová ikona Plzne Pavel Horváth. Viktoria si vybojovala právo bojovať v treťom predkole o postup do hlavnej súťaže Ligy majstrov.

Česká liga - 28. kolo:

Viktoria Plzeň – Vysočina Jihlava 2:0 (2:0)

Góly: 38. Hubník, 42. Rajtoral

/Kozáčik celý zápas, Hrošovský do 87. min - Kukoľ celý zápas, Šulek do 83. min/

01 - Modified: 2007-06-05 11:06:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnávateľov čakajú kontroly Národného inšpektorátu práce
01 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 02 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024 03 - Modified: 2023-09-26 15:00:49 - Feat.: - Title: Na strednej škole v Plzni unikla neznáma látka, evakuovali štyristo ľudí 04 - Modified: 2023-09-13 08:40:05 - Feat.: - Title: VIDEO Česká väznica plná pervitínu sa objaví v sérii na Netflixe. Tá ukazuje najtvrdšie väzenia na celom svete 05 - Modified: 2023-08-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Kreativita mu rozhodne nechýba. Bezdomovec z Plzne sa rozhodol prečkať noc vo verejnej sušičke na prádlo
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 01:41