StoryEditor

Pennettová po životnom úspechu na US Open: "Po sezóne ukončím kariéru"

13.09.2015, 12:14
Autor:
TASRTASR

Talianska tenistka Flavia Pennettová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finálovom derby si ako nasadená dvadsaťšestka poradila s krajankou Robertou Vinciovou v dvoch setoch 7:6 (4), 6:2 a dosiahla životný úspech.

Pred prevzatím cennej trofeje nečakane oznámila, že po sezóne ukončí aktívnu kariéru. Rodáčka z Brindisi je druhou talianskou singlovou grandslamovou šampiónkou po Francesce Schiavoneovej, ktorá v roku 2010 triumfovala na Roland Garros v Paríži. Pennettová čakala na prvý grandslamový titul najdlhšie zo všetkých hráčok v Open ére, získala ho až na 49. pokus.

Vo veku 33 rokov je zároveň najstaršou tenistkou s premiérovou trofejou z podujatí veľkej štvorky. Z New Yorku si odnáša prémiu 3,3 milióna dolárov a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA, v ktorom sa v pondelok vyšvihne na 8. miesto, čo bude jej nové kariérne maximum.

Pennettová bola v roku 2010 vôbec prvou Taliankou v singlovej Top 10. Vo Flushing Meadows bola v septembri 2013 medzi elitným kvartetom, teraz svoju spanilú jazdu dotiahla do úspešného konca. V semifinále za necelú hodinu deklasovala svetovú dvojku Rumunku Simonu Halepovú a vo finále zdolala aj svoju dobrú kamarátku z Apúlie a kolegyňu z fedcupového tímu, s ktorou tenisovo vyrastala. Prvé čisto talianske grandslamové finále na centri Arthura Ashea na vlastné oči sledoval aj premiér krajiny z Apeninského polostrova Matteo Renzi.

Úvod zápasu bol poznačený nervozitou. Pennettová v piatom geme premenila v poradí siedmy brejkbal a následne zvýšila na 4:2, Vinciová však potom získala tri gemy v rade a na rad prišiel tajbrejk. V skrátenej hre mala aj vďaka vysokému percentu prvého servisu navrch Pennettová. Vinciová robila priveľa nevynútených chýb.

Jej slajzovaný bekhend nebol taký účinný ako v semifinále, v ktorom senzačne zdolala svetovú jednotku Američanku Serenu Williamsovú a zahatala jej cestu za kariérnym Grand Slamom. Na začiatku druhého dejstva Pennettová ovládla dianie na centri a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0. Vinciová ešte znížila na 2:4, no Pennettová si už víťazstvo nenechala ujsť. V ôsmom geme premenila po víťaznom forhende pri podaní súperky hneď prvý mečbal. Vinciová, ktorá má na konte kompletnú grandslamovú zbierku titulov vo štvorhre, napriek prehre poskočí v rebríčku na 11. miesto a vyrovná kariérne maximum.

Pennnetová mala zo zisku titulu obrovskú radosť. "Je to splnenie sna. Keď som bola malá, vždy som chcela byť svetovou jednotkou alebo vyhrať grandslamový turnaj. Je úžasné, že som dnes vo finále mohla hrať proti mojej kamarátke, s ktorou sa poznám od deviatich rokov. Trávili sme spolu veľa času a mohli by sme o sebe napísať knihu. Roberta hrala výborne, bohužiaľ dnes nemohla vyhrať. Nikdy som si nemyslela, že tu v New Yorku môžem získať trofej. Keď však všetko klapne, môže z toho byť takéto prekvapenie. Ďakujem divákom, ktorí mi fandili, boli ste skvelí.

Toto je jeden z mojich najobľúbenejších turnajov, na ktorý sa vždy rada vraciam," povedala Talianka a v závere rozhovoru šokovala vypredané publikum. "Už pred začiatkom turnaja som sa rozhodla, že tohtoročný US Open bude mojou rozlúčkou s veľkým tenisom. Je skvelé odísť s grandslamovou trofejou.

Ďakujem celému môjmu tímu i mojim rodičom za všetko, bez nich by som tu teraz nestála." V pozápasovom štúdiu s Matsom Wilanderom a Barbarou Schettovou upresnila, že po US Open ešte odohrá niekoľko turnajov a raketu zavesí na klinec až po skončení sezóny.

Vinciová bola napriek finálovej prehre pozitívne naladená. "Ďakujem všetkým divákom, že ste prišli. Po zápase so Serenou to bolo pre mňa náročné, veľa veci sa mi rojilo hlavou. Bola som unavená a na začiatku zápasu mi to nešlo podľa mojich predstáv. Prehrala som vo finále, ale teším sa, že Flavia získala cennú trofej. Je ťažké hrať proti niekomu, koho poznáte celý život. S Flaviou sme boli spolu pri fedcupových triumfoch. Snažila som sa hrať svoj tenis, no súperka hrala skvele a musím jej poblahoželať k víťazstvu, bola lepšia. Uvidíme sa o rok."

ženy - dvojhra - finále:

Flavia Pennettová (26-Tal.) - Roberta Vinciová (Tal.) 7:6 (4), 6:2

01 - Modified: 2007-09-17 07:59:00 - Feat.: 0 - Title: Federer opäť lídrom oboch rebríčkov ATP
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:58