StoryEditor

Stačilo cudziny. Slovenskú ligu oživia bývalé hviezdy

30.06.2015, 00:00
Úroveň najvyššej súťaže pozdvihnú dlhoroční reprezentanti Ján Mucha, Martin Jakubko a Marek Sapara.

Pred piatimi rokmi boli strojcami futbalovej eufórie pri postupe a senzačnej účasti v osemfinále majstrovstiev sveta v Afrike. Dnes sa vracajú do slovenskej najvyššej súťaže. Reč je o reprezentantoch Ľubomírovi Michalíkovi, Marekovi Saparovi, Martinovi Jakubkovi či brankárovi Jánovi Muchovi. Posledný menovaný, bývalý gólman Evertonu v anglickej Premier league, sa dohodol so Slovanom Bratislava na štvorročnej zmluve. Na Slovensko sa vracia po desaťročnom pôsobení v zahraničí. Včera absolvoval Mucha v tíme „belasých“ prvý tréning. „Hlavný dôvod jeho príchodu je, že Slovan predostrel konkurencieschopnú ponuku v porovnaní s ruskými prvoligovými klubmi. Slovan urobil pre jeho získanie maximum,“ povedal pre HN jeho manažér Jozef Tokoš.

Reprezentačný brankár Ján Mucha sa vracia do slovenskej futbalovej ligy po desiatich rokoch.

Rozhodla aj účasť v Európe

Ján Mucha sa rozhodoval medzi dvoma ponukami – nášho Slovana Bratislava a ruského prvoligového klubu zo Samary. „Okrem šikovnosti slovenského klubu bol Slovan zaujímavý aj z hľadiska účasti v európskej pohárovej súťaži. Kým v Samare by hral o záchranu, v bratislavskom tíme bude bojovať o titul a môže si zachytať v Európskej lige a v budúcnosti možno aj Lige majstrov,“ vysvetľuje Tokoš. V neposlednom rade podobne ako v prípade útočníka Martina Jakubka rozhodovali o návrate Muchu aj rodinné dôvody, keďže v cudzine pôsobil nepretržite od roku 2005.„V Slovane sa tvorí nové perspektívne mužstvo a ja mu chcem pomôcť naplniť ambiciózne ciele na domácej i európskej scéne,“ uviedol pre oficiálnu stránku slovanfutbal. com Ján Mucha. Paradox je, že na domovskom štadióne „belasých“ na Pasienkoch už 32-ročný gólman pôsobil pred 13 rokmi. Vtedy ako talentovaný mladík obliekal dres v tom čase úspešného klubu Inter Bratislava.

Atraktívnejšie Slovensko

Okrem fanúšikov či samotných klubov má z posledných návratov úspešných reprezentantov Slovenska do ligy radosť aj prezident Únie ligových klubov, riadiaceho orgánu súťaže, Ivan Kozák. „Ja som veľmi rád, že aj v ťažkej ekonomickej situácii sa klubom úspešne darí získavať súčasných aj bývalých reprezentantov do svojich mužstiev,“ konštatuje pre HN. Podľa neho hráči ako Mucha či Jakubko zvýšia kredit a atraktivitu najvyššej súťaže. V posledných rokoch bola totiž vnímaná skôr ako súťaž, kde dostávajú príležitosť najmä mladí a nie príliš známi hráči. „Teraz sa budú môcť fanúšikovia pozrieť aj na futbalistov, ktorí v kariére už niečo dokázali, a to či už v reprezentácii Slovenska, alebo v zahraničných kluboch,“ hovorí Kozák, bývalý futbalista 1. FC Košice. Futbalová liga potrebuje Vittekov, Muchov či Jakubov práve kvôli väčšiemu záujmu o ňu. V ideálnom prípade sa zvýši jej návštevnosť a sledovanosť, a tým aj pozícia Únie ligových klubov pri vyjednávaní so sponzormi bude lepšia.

 

Top 5 Slovákov vo futbalovej lige

Róbert Vittek – Slovan

So štyrmi gólmi piaty najlepší kanonier majstrovstiev sveta v Afrike 2010 je v Slovane už dva roky, no v tej poslednej lige ho zastavili zdravotné problémy. Stihol odohrať iba deväť stretnutí a zaznamenal v nich jediný gól. „Zdravotne som teraz už úplne v poriadku a teším sa na novú sezónu,“ povedal pre HN Vittek.

Marek Sapara – Ružomberok

V januári posilnil mužstvo Ružomberka, ktorému sa aj vďaka jeho návratu začalo výsledkovo aj herne dariť. No v apríli podstúpil náročné operácie kolena a väzov. Podľa pôvodných odhadov má byť bez futbalu minimálne pol roka. Sapara by mal po uzdravení patriť medzi ofenzívne ozdoby súťaže.

Ján Mucha – Slovan

Po úspešných majstrovstvách sveta v Južnej Afrike pôsobil štyri roky v najbohatšej súťaži sveta – anglickej Premier league v drese Evertonu. Pri konkurencii amerického gólmana Tima Howarda si takmer nezachytal. Posledné dve sezóny bol hráčom ruskej Samary, pričom posledný ročník strávil na hosťovaní v tíme najvyššej súťaže Arsenal Tula.

Viktor Pečovský – Žilina

Je už tradičnou oporou defenzívy slovenskej futbalovej reprezentácie, v prebiehajúcej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 nevynechal žiaden zápas. 32-ročný skúsený stredopoliar je jediným zástupcom našej ligy, ktorý pravidelne nastupuje v národnom tíme. V mladom tíme zo Žiliny je lídrom a jej najskúsenejším hráčom.

Martin Jakubko – Ružomberok

Takmer dvojmetrový „tank“ na hrote útoku patrí spolu s Muchom k najväčších príchodom do našej ligy. 37-násobný reprezentant Slovenska a autor deviatich gólov sa rozhodol pre návrat z Ruska z rodinných dôvodov. Úlohu zohrala aj možná účasť na budúcoročných majstrovstvách Európy v prípade, že sa národný tím na turnaj kvalifikuje.

01 - Modified: 2007-07-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rosnefť a Shell majú veľké plány
01 - Modified: 2023-09-19 11:22:03 - Feat.: - Title: Krvácajúca ekonomika? Ruské tímy minuli na prestupy 98 miliónov eur. Sú to dve rozličné veci, tvrdí expert 02 - Modified: 2023-07-02 06:39:49 - Feat.: - Title: Niké sa spája so slovenskou futbalovou ligou 03 - Modified: 2022-12-11 19:20:54 - Feat.: - Title: Zničil zlatý sen Neymara, teraz sa chystá na Messiho. Chorvátov ťahá k výšinám brankársky objav zo Záhrebu 04 - Modified: 2022-10-09 18:04:53 - Feat.: - Title: Slovan po cennom triumfe v Bazileji utŕžil debakel. Trenčím mu v lige nastrieľal štyri góly 05 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 09:08