StoryEditor

Z Jarovníc sa prestrieľal až do Talianska. A má len 17

17.07.2015, 00:00
Ľubomír Tupta má len 17 rokov, a už stihol odohrať sezónu v akadémii tímu z Catanie. „Zviditeľnil som sa najmä vďaka reprezentácii Slovenska,“ tvrdí.

Futbal hráva súťažne iba desať rokov. No za ten čas stihol útočník Ľubomír Tupta pôsobiť v štyroch kluboch. A z dediny Jarovnice v Sabinovskom okrese sa cez Sabinov a Prešov dostal až do krajiny štvornásobných majstrov sveta. Túto sezónu odohral v mládežníckom tíme talianskeho klubu z Catanie. Za vzostupom jeho kariéry treba hľadať jediné – nastrieľané góly. V rokoch 2013 a 2014 bol v drese juniorskej reprezentácie Slovenska najlepším strelcom prestížneho turnaja v Malajzii. A aj táto vizitka strelca mu dopomohla k pôsobeniu v zahraničí. „Reprezentácia Slovenska je pre hráča najlepšia možnosť zviditeľniť sa, aby sa dostal do zahraničia,“ povedal pre HN 17-ročný Tupta.

Dve priority: ihrisko a lopta

Mal sedem rokov, keď prvýkrát vybehol na veľké futbalové ihrisko v rodných Jarovniciach. „V detstve pre neho existovala iba lopta a ihrisko. Už v Jarovniciach na ňom tréneri videli, že má futbalového vlohy. A mohol by hrať o úroveň vyššie,“ uviedol pre HN otec nášho mládežníckeho reprezentanta Ľubomír Tupta starší. Vyšší level znamenal pre neho odchod do pár kilometrov vzdialeného Sabinova. Na tréningy a zápasy tak musel dochádzať už v jedenástich rokoch. A ani v Sabinove sa dlho neohrial. „Darilo sa mu, strieľal veľa gólov a vďaka tomu pútal pozornosť väčších klubov. Po dvoch rokoch ho získal Tatran Prešov,“ spomína otec. Popri chodení do Základnej školy v Jarovniciach tak každý deň s pomocou starých rodičov cestoval na tréningy do Prešova. A úspešné pôsobenie v Tatrane mu otvorilo dvere do mládežníckych reprezentácií Slovenska, najskôr tej do 15 rokov. „Ešte nikdy som nechýbal na reprezentačnom zraze. Pre mladých futbalistov je to najlepšia možnosť ukázať sa v medzinárodnom futbale,“ hovorí útočník Catanie.

Zahviezdil v Malajzii

Tupta v drese Slovenska zažiaril najmä na dvoch ročníkoch medzinárodného turnaja v malajzijskom Kuala Lumpure. V roku 2013 aj 2014 sa naše výbery do 15 a potom aj do 16 rokov stali víťazmi tohto podujatia. A najlepším hráčom turnaja bol v oboch prípadoch vyhlásený práve Tupta. „Tiež som sa dvakrát stal jeho najlepším strelcom, v prvom prípade som dal štyri, v druhom sedem gólov. Veľmi sa tam darilo celému mužstvu,“ konštatuje talent nášho futbalu. V tom čase už jeho záujmy zastupoval hráčsky manažér Juraj Vengloš. Ako sa k dovtedy neznámemu mladíkovi dostal?„Už ani neviem od koho, no dostal som na neho tip. Bol som sa na neho a ďalších dvoch hráčov pozrieť. Zaujal ma takým prirodzeným talentom a dobrým vedením lopty,“ tvrdí pre HN Vengloš. Mladému Tuptovi vďaka medzinárodným kontaktom vybavil niekoľko skúšok v mládežníckych tímoch ako FC Liverpool, Reading či Chievo Verona. No vyšla až tá v Catanii. „Vďaka spolupráci s mojím talianskym partnerom ho pozvali do klubu a on sa im zapáčil. Teraz tam má za sebou prvú sezónu,“ konštatuje Vengloš.

Hľadá si iný klub

No vyzerá to tak, že v nasledujúcom ročníku už Ľubomír Tupta nebude pôsobiť v akadémii klubu z Catanie. Dôvodom sú podozrenia, že vedenie tohto tímu manipulovalo zápasy druhej najvyššej súťaže. Catanii preto hrozí vypadnutie mládežníckeho tímu do nižšej súťaže. „To by pre Ľubomíra nebolo dobré. Mal by už hrávať súboje v Primavere, čo je najvyššia súťaž mládežníkov proti top tímom ako Neapol,ASRím či Inter Miláno,“ hovorí Vengloš. Podľa neho je vysoko pravdepodobné, že Tupta zmení v priebehu dvoch-troch týždňov klub. „S Cataniou to nevyzerá dobre, no nechcem teraz konkretizovať, kde by som rád pokračoval v kariére. O mesiac bude všetko jasnejšie,“ hovorí Tupta, ktorý nedávno ukončil druhý ročník na prešovskej strednej škole strojníckej.

Druhý talent z Jarovníc

Napriek tomu, že obec Jarovnice má len niečo vyše päťtisíc obyvateľov, môže sa v osobe Ľubomíra Tuptu pýšiť už druhým výrazným športovým talentom. Tým prvým bol hokejový brankár, ktorý v roku 2009 priviedol Slovensko k 4. miestu na šampionáte do 20 rokov, Jaroslav Janus. „U nás vedia takmer všetci o všetkom. Takže Jaroslava poznám veľmi dobre. Doteraz bola obec známa aj vďaka nemu, teraz jej, dúfam, budem robiť dobré meno aj ja,“ uviedol Ľubomír Tupta.

DOTAZNÍK

Rodičia mi pomáhajú, aby som peniaze neprehajdákal

V júni ukončil prvú futbalovú sezónu, ktorú strávil v zahraničí .7-ročný talent Ľubomír Tupta si pôsobenie v talianskom mládežníckom tíme pochvaľuje. No pre korupčný škandál hrozí tímu preradenie do nižšej súťaže. „Kvôli týmto nepredvídateľným okolnostiam si asi budem hľadať nový klub,“ hovorí Tupta.

Aké pocity ste prežívali po tom, keď ste zarobili prvé peniaze?

Veľmi dobré. Tešil som sa z toho, že som si dokázal zarobiť činnosťou, ktorá je zároveň aj mojou zábavou.

Čo hodnotné ste si kúpili?

Nič významné. Väčšinu peňazí si odkladám. Nemám zatiaľ žiadnu konkrétnu vec, ktorú by som si za usporené peniaze túžil kúpiť. No určite sa mi jedného dňa zídu.

Staráte sa o peniaze sám alebo vám pomáhajú rodičia?

Pomáhajú mi s tým rodičia. Dozerajú na mňa, aby som ich neprehajdákal na zbytočné veci.

Aká bola výška prvého príjmu?

To nechcem konkretizovať.

Ako sa vám podarilo dostať už v šestnástich rokoch do mládežníckej akadémie talianskeho klubu z Catanie?

Zaujal som asi správnych ľudí. Pre hráča je dôležitá aj účasť v reprezentačných výberoch. Pôsobenie v nich je pre mladého hráča asi to najlepšie na získanie šance na odchod do zahraničia.

Čo by ste v najbližšom období jedného – dvoch rokov chceli vo futbale dosiahnuť?

Chcem sa dostať do seniorského tímu. Možno sa mi to aj v súvislosti s aktuálnym hľadaním mužstva čoskoro podarí.

01 - Modified: 2007-07-25 06:36:00 - Feat.: 0 - Title: Americký senát predĺžil o rok sankcie voči Mjanmarsku
01 - Modified: 2022-04-26 19:39:04 - Feat.: - Title: Čína hlási prvý prípad nákazy vtáčou chrípkou typu H3N8 u ľudí 02 - Modified: 2022-03-10 15:22:12 - Feat.: - Title: Rozhodnutiam ECB vládne strach z Putinových bômb 03 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 04 - Modified: 2021-12-17 10:32:52 - Feat.: - Title: ECB je ostrov úrokovej stability 05 - Modified: 2021-11-21 04:15:58 - Feat.: - Title: Analýza: Sulíkovo inflačné faux pas. Hľadáme vinníka rastu cien
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 14:07