StoryEditor

Náš futbal je krok od jackpotu

16.06.2015, 00:00
Majstrovstvá sveta v Afrike 2010 vyniesli Slovákom odmeny 6,7 milióna eur. Postup na európsky šampionát im môže priniesť až 8,5 milióna.

Šiesty zápas v bojoch o postup na majstrovstvá Európy 2016, šieste víťazstvo. Triumfom 2:1 nad Macedónskom urobili slovenskí futbalisti ďalší dôležitý krok k postupu na európsky šampionát do Francúzska. A výrazne sa tak priblížili aj k získaniu rekordných finančných odmien. Tie budú dokonca vyššie, ako si vybojovali Slováci za postup na majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike pred piatimi rokmi. Kým vtedy zarobili 6,7 milióna eur, prémia za účasť na EURO 2016 by nemala byť nižšia ako 8,5 milióna. „Očakávame, že odmeny pre mužstvá budú najvyššie v doterajšej histórii majstrovstiev Európy,“ povedal pre HN František Laurinec, člen Výkonného výboru Európskej futbalovej únie. UEFA by mala rozpočet odmien a kľúč jeho prerozdelenia oznámiť v najbližších týždňoch.

Futbalisti dostanú tretinu

V súvislosti s miliónovými odmenami za postup na vrcholové futbalové podujatie prišlo na Slovensku v roku 2010 k zvláštnej situácii. Hráči a realizačný tím si rozdelili totiž vyššiu sumu, akú dostali od organizátora za účasť na majstrovstvách sveta. A futbalový zväz z toho nijako neprofitoval. Tento scenár by sa pod vedením súčasného šéfa nášho futbalu Jána Kováčika nemal zopakovať. „O finančných prostriedkoch sa v priebehu kvalifikácie už nerozprávame. Máme podpísané dohody o prerozdeľovaní odmeny za postup. To je jedna z mojich zásad, urobiť to ešte pred prvým zápasom kvalifikácie,“ uviedol pre HN Kováčik. Prémia, ktorá sa môže približovať až k desiatim miliónom, sa v prípade postupu Slovenska bude deliť na tri časti. Tretinu získajú futbalisti a realizačný tím, tretina poputuje na konto Slovenského futbalového zväzu a tretina bude pripravená na zabezpečenie všetkých nákladov súvisiacich so štartom reprezentácie na EURO 2016. Na priblíženie, ak teda bude odmena za postup na šampionát desať miliónov, futbalisti a realizačný tím získajú prémie na úrovni 100-tisíc eur pre každého „To sa rozprávame o prvej časti odmeny. Tú druhú budú predstavovať prémie vybojované už na samotnom šampionáte. No o tomto prerozdelení sme sa ešte nerozprávali. K tomu príde, keď úspešne zavŕšime kvalifikáciu,“ uviedol Kováčik.

Stačí len raz vyhrať

Ako však prezident nášho futbalového zväzu podotkol, ešte sme nikam nepostúpili – no sme na dobrej ceste. „Je to senzácia, zázrak, úžasný pohľad na tabuľku,“ takto opísal Ján Kováčik skutočnosť, že Slovensko má po šiestich dueloch šesť víťazstiev a plný počet osemnástich bodov. Čo je ešte potrebné pre mužstvo trénera Jána Kozáka na definitívny postup na EURO 2016? V ideálnom prípade nám k tomu stačí vyhrať jediný duel – a to buď v Španielsku (5. septembra) alebo doma proti Ukrajine (8. septembra). No aj potom, čo by sme nebodaj v oboch zápasoch prehrali, je cesta na kontinentálny šampionát reálna. V záverečných dvoch súbojoch totiž privítame na domácej pôde Bielorusko (9. októbra) a kvalifikáciu uzavrieme na pôde Luxemburska (12. októbra). V súčasnosti je ťažké odhadnúť, koľko bodov musí Slovensko ešte získať pre definitívu postupu – no šesť by malo stačiť.

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrbáček: S gangom nič nemám
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:46