StoryEditor

Ruskí hokejisti kraľujú. A sľubujú úspech Putinovi

14.05.2014, 11:08
Favorit na zisk titulu svetového šampióna vyhral zatiaľ všetky tri zápasy na MS. A hráči dostali odkaz aj od prezidenta Vladimira Putina.

Na olympiáde to bol strhujúci súboj, zrejme zatiaľ najlepší zápas hokejového turnaja. Rusi s Američanmi bojovali až do nájazdov, duel nútil fanúšikov k euforickému skandovaniu a aj potlesku postojačky. Teraz to však bol iný zápas. A to zápas úplne jasný. „Som šťastný, ako to môj tím zvládol. Predviedli sme výborný, agresívny hokej,“ chválil kouč Ruska Oleg Znaroks, keď „zborná“ zmietla výber USA 6:1.

Rusi na svetovom šampionáte presvedčivo potvrdzujú úlohu favoritov: vyhrali úvodné tri duely proti teoreticky najsilnejším tímom skupiny – Švajčiarsku, Fínsku, USA – a navyše to zvládli s impozantným skóre 15:3.

Ideálne tak zahájili „poučenie z hokejového krízového vývoja", čiže odplatu za zbabranú domácu olympiádu v Soči. Tam ruský prezident Vladimir Putin, pre ktorého malo práve toto zlato najvyššiu hodnotu, neveriacky sledoval koniec „svojho“ tímu vo štvrťfinále.

Teraz je však spokojný. Aspoň podľa toho, čo nasledovalo bezprostredne po spomínanom triumfe nad USA. Do šatne prišiel nečakaný odkaz – práve od hlavy štátu. „Zablahoželal tímu k výkonom a zároveň hráčov upozornil, že ich ešte čaká mnoho dôležitých hokejových bitiek,“ napísal denník Sport Express.


Ruskí hokejisti v zápase proti USA. Snímka: Reuters

Komu to príde ako závan starých čias, tento pocit mu zosilnie po prečítaní odpovede hráčov. „Vážený pán prezident. Hokejový tím cíti pozornosť a priazeň miliónov ruských fanúšikov aj najvyšších predstaviteľov krajiny. Sme radi, že sme v súčasnej zložitej geopolitickej situácii mohli potešiť občanov Ruskej federácie výhrou nad silným súperom ... Zároveň si uvedomujeme, že sme zatiaľ prešli len malé krôčiky k veľkému cieľu... Tím urobí všetko, aby ďalej robil radosť 140 miliónom spoluobčanov – od obyčajných fanúšikov až po prezidenta.“

To je poriadny záväzok. Hrdí Rusi túžia splatiť olympijský krach, ostatne aj v Soči hovorili o podpore a zároveň tiaži očakávania od fanúšikov. Vodca hokejových vlastencov Alexander Ovečkin, pre mnohých synonymum nevydarenej misie pri Čiernom mori, po úvodných dueloch vládol produktivite turnaja (tri góly a tri asistencie), proti USA premenil aj trestné strieľanie. Hneď za ním bol v bodovaní vnuk autoritárske trénerskej legendy Viktor Tichonov , ďalší člen olympijského tímu.

"Máme skvelý tím, výbornú atmosféru a hráčov odhodlaných k tvrdej práci v prospech tímu," vyhlásil Nikolaj Kuljomin. Rusi tak zahájili cestu k vysnívanému zlatu. A majú istotu, že ich sleduje aj ten „najvyšší hokejový fanúšik“ krajiny.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia chce zmraziť kontá Lukašenka
01 - Modified: 2024-04-26 17:19:44 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli prvú tretinu, federálne derby v Trenčíne vyhrali Česi 02 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 03 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 04 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát 05 - Modified: 2023-05-21 08:25:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Cehlárik a Grman nastúpia proti Slovinsku. Návrat oboch hráčov prinesie zmeny v zostave
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 12:23