StoryEditor

Šampionát sa skončil. Zostali len cesty a prázdne štadióny

15.07.2014, 00:00
Dopady na krajinu. Ekonomické očakávania boli väčšie. Hlavné problémy zostali nevyriešené.

Nenaplnené očakávania

„Pôvodne sa očakávalo, že organizovanie majstrovstiev sveta zvýši rast ekonomiky o 0,5 až 0,8 percenta. Avšak realita ukázala, že vplyv na celú ekonomiku krajiny je nižší,“ zhodnotil vplyv šampionátu na ekonomiku Brazílie šéf Moody's Analytics pre Latinskú Ameriku Alfredo Coutino. Podľa jeho slov budú musieť odborníci prehodnotiť svoje odhady. On sám hovorí, že ekonomike Brazílie pomôže šampionát podstatne menej. Šampionát prispeje k rastu ekonomiky maximálne pol percentom. „Je tu veľký predpoklad, že to bude ešte menej,“ dodáva Coutino. Veľkou neznámou pre hospodárstvo krajiny je spôsob, ako sa bežní Brazílčania vyrovnajú s potupou svojho tímu na šampionáte. Ak sa rozšíria protesty, ktoré budú motivované aj ekonomickými problémami v krajine, môže to krajine ublížiť. 

Trhý zázračne ožili

Trhy začínajú veriť tomu, čo odborníci odmietajú. Kým experti vylučujú, že neúspech brazílskeho tímu neovplyvní výsledky októbrových prezidentských volieb v krajine, investori počítajú s možnosťou ukončenia vlády prezidentky Dilmy Rousseff. Hodnota kľúčového brazílskeho akciového indexu Ibovespa od marca vzrástla takmer o štvrtinu. Práve vtedy sa objavili prvé špekulácie o možnej prehre prezidentky v najbližších voľbách. Neúspech vo futbale a kritika za vysoké výdavky na prípravu šampionátu trhy ďalej povzbudzujú. Dilmu Rousseff totiž vinia, že vháňa krajinu do takzvanej stagflácie. V praxi to znamená, že rast ekonomiky sa spomaľuje a krajina čelí vysokej inflácii. To sa podpisuje pod pokles spotreby, stagnáciu v investíciách a zlú náladu v biznise. Investori na trhoch veria, že nová vláda by mohla priniesť pozitívnu zmenu a zvrátiť negatívny trend v krajine.

Vypískaná prezidentka

Piskot a urážlivé skandovanie. Tak reagovali plné tribúny Maracany na televízne zábery, na ktorých ukázali brazílsku prezidentku Dilmu Rousseff. Usporiadatelia jej tak poradili, aby svoj záverečný príhovor radšej pred finálovým zápasom nehovorila. Aj takto sa podpísali utopené peniaze vo futbale na súčasnej politike v Brazílii. Téma je o to aktuálnejšia, keďže sa blížia prezidentské voľby, ktoré krajinu čakajú už v októbri. Podľa niektorých politológov môže hnev odradiť voličov dať jej svoj hlas. „Voliči rozhodnú, či si Dilma Rousseff zaslúži ďalšie funkčné obdobie v úrade. Zlé predstavenie na medzinárodnej scéne by však mohlo ublížiť jej šancám,“ napísal na svojom blogu americký politológ Mark Kennedy. Počas uplynulého roka bola totiž Roussefovej vláda často kritizovaná za vysoké náklady na šampionát, ktoré presiahli 11 miliárd dolárov, a to v čase, keď tieto peniaze oveľa viac potrebujú tunajšie nemocnice či školy. Aj napriek tomu sa ozývajú hlasy, že post súčasnej prezidentky nie je ohrozený. „Nevidím akýkoľvek vplyv majstrovstiev na voľby. Prezidentka Rousseff sa snažila spočiatku zarábať na tom, ale ustúpila po prehre s Nemeckom 7:1. Brazílčania sa teraz vrátia späť do reality a to, čo trápi krajinu, je ekonomika a inflácia,“ povedal pre HN Carlos Caicedo, hlavný analytik z IHS, ktorý má na starosti Latinskú Ameriku. Ako príklad uvádza prezidenta Lula, ktorý bol v roku 2006 znovuzvolený, a to aj napriek prehre národného tímu na majstrovstvách. Viac ako výsledok z futbalu tak bude na prezidentku čakať závažnejší problém: vyriešiť infláciu a zabezpečiť rast ekonomiky.

Opustené štadióny

Keď sa v roku 2010 rozhodlo, že ďalšie majstrovstvá sveta vo futbale sa budú konať v Brazílii, FIFA si určila niekoľko požiadaviek. Medzi nimi bolo aj osem nových štadiónov. Brazília ich postavila o štyri viac, než bolo potrebné. Po skončení šampionátu „putovný cirkus“ zahŕňajúci obchody, reštauračné zariadenia a mnohé služby, ktoré pomáhali splácať účty na ich postavenie, však tieto ihriská opustili. Pritom len štyri najväčšie štadióny stáli dohromady 1,6 miliardy dolárov. V súčasnosti pre ne ich majitelia hľadajú nové, aspoň čiastočné využitie. Takým prípadom je aj novopostavený štadión na západe Brazílie v meste Cuiabá, ktorý stál 260 miliónov dolárov. Majitelia už avizovali, že sa na ňom bude budúci týždeň hrať zápas medzi Paysandú a Cuiabá, ktorý je na úrovni tamojšej tretej ligy. Usporiadatelia dúfajú, že na túto udalosť príde aspoň štyritisíc fanúšikov. Celková kapacita štadióna je pritom 43-tisíc miest. Podobné sklamania čakajú najmenej tri ďalšie nové ihriská postavené na šampionáte, prezentujúce sa ako multifunkčné miesta, ktoré sa môžu stať aj hostiteľom spoločenských či kultúrnych podujatí. Mauricio Guimaraes, ktorý stojí na čele projektu stavby ihriska v Cuiabá, povedal, že môže hostiť poľnohospodárske veľtrhy, ale aj firemné akcie. Na ďalšiu veľkú slávu si však mnohé z nových gigantov počkajú dva roky. Práve vtedy sa totiž v krajine budú konať letné olympijské hry, ktoré môžu znova naplniť tribúny. „Usporiadateľstvo MS v Brazílii je skôr príprava na olympijské hry. Na ne sa využije niekoľko štadiónov, ktoré slúžia na zápasy MS. Očakávania z hľadiska samotnej akcie budú pravdepodobne splnené,“ tvrdí analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

01 - Modified: 2006-08-04 06:55:26 - Feat.: 0 - Title: Trh cukroviniek začína dobývať horká čokoláda
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 14:23