StoryEditor

Slovensko pozná súperov v boji o Rusko. Hamšík: bude to boj o druhé miesto

25.07.2015, 20:40
Autor:
TASRTASR


Slovenskí futbalisti narazia v F-skupine európskej časti kvalifikácie o MS 2018 v Rusku aj na ostrovné tímy Anglicka a Škótska. Sobotňajší žreb v pretrohradskom Konštantínovskom paláci im ďalej pridelil Slovinsko, Litvu a Maltu. Úradujúci majstri sveta Nemci sa ocitli v B-skupine v spoločnosti Česka, Severného Írska či Nórska.

"Je to prijateľná skupina, mohli sme dostať aj silnejších súperov, hoci Anglicko a Škótsko dlhodobo potvrdzujú svoju kvalitu," reagoval pre RTVS na výsledok žrebu priamo z Petrohradu asistent reprezentačného trénera Štefan Tarkovič. "Anglicko je veľmi silný súper, Škótsko prezentuje typický ostrovný futbal a má mladé mužstvo. Verím, že s oboma tímami odohráme vyrovnané zápasy a ak sa nám vyhnú zranenia, tak v tejto skupine vieme zdolať kohokoľvek."

Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik si myslí, že Slovensko bude hrať v atraktívnej skupine. "Myslím, že pre divákov aj hráčov to bude veľmi zaujímavé. Dnes si nemôžeme vyberať, ľahký súper nejestvuje, o čom sme sa niekoľkokrát presvedčili. Predtým sme mali v skupine papierovo najťažších súperov Grécko, Rusko či Bosnu a Hercegovinu, teraz to budú Angličania. Z futbalového hľadiska môžeme byť so žrebom spokojní," reagoval pre TASR Kováčik.

"Jasným favoritom skupiny je Anglicko. Ak v bojoch o účasť na MS budeme hrať tak, ako teraz v kvalifikácií na ME, tak pre nás to bude boj o druhé miesto v skupine," povedal pre svoju webstránku stredopoliar slovenskej reprezentácie Marek Hamšík. "Momentálne ale na kvalifikáciu MS nemyslíme. Pred očami máme tú aktuálnu, ktorú máme perfektne rozbehnutú. Chceme ju spečatiť postupom na majstrovstvá Európy, čo by bolo niečo úžasné."

Európsku časť kvalifikácie vyžreboval účastník dvoch MS a majster Európy z roku 1996 Oliver Bierhoff a najlepší strelec v histórii ruskej reprezentácie Alexander Keržakov. Najskôr priradili miesto v skupinách A až G tímom z najnižšieho šiesteho výkonnostného koša, následne vyžrebovali zvyšnú časť kvalifikácie. Žreb rozdelil krajiny do siedmich šesťčlenných a dvoch päťčlenných skupín, pričom na šampionát postúpi 14 európskych tímov vrátane hostiteľskej krajiny Ruska. Istú účasť bude mať víťaz každej jednej z deviatich skupín, osem najlepších tímov umiestnených na druhých priečkach si to o zvyšné štyri lístky rozdá v následnej baráži. Na žiadosť UEFA budú Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Holandsko hrať v 6-člennej skupine. Je to z dôvodu zvýšenia príjmov z televíznych práv, ktoré UEFA neskôr rozdelí medzi členské krajiny. Vzhľadom na nelichotivú politickú situáciu a ďalšie dôvody sa spolu nemôžu stretnúť reprezentácie Azerbajdžanu a Arménska.

Slováci sa pred žrebom ocitli medzi nasadenými tímami v II. koši spoločne s Francúzmi, Talianmi, Rakúšanmi, Čechmi, Dánmi, Islanďanmi, Švajčiarmi a Bosniakmi. Na účasť v elitnom zoskupení nasadených krajín chýbalo zverencom trénera Jána Kozáka takmer osem bodov na to, aby v rebríčku preskočili Chorvátov na 14. priečke. Súčasné historické maximum (15. priečka) v rebríčku FIFA k júlu 2015 dosiahli vďaka uplynulým výsledkom v kvalifikácii o EURO 2016. Po piatich stretnutiach suverénne vedú C-skupinu v konkurencii kontinentálnych šampiónov Španielov, Ukrajiny či Bieloruska. Na čele majú plný počet 18 bodov.

Európska časť kvalifikácie o MS 2018:

A-skupina: Holandsko, Francúzsko, Švédsko, Bulharsko, Bielorusko, Luxembursko

B-skupina: Portugalsko, Švajčiarsko, Maďarsko, Faerské Ostrovy, Lotyšsko, Andorra

C-skupina: Nemecko, Česko, Severné Írsko, Nórsko, Azerbajdžan, San Maríno

D-skupina: Wales, Rakúsko, Srbsko, Írsko, Moldavsko, Gruzínsko

E-skupina: Rumunsko, Dánsko, Poľsko, Čierna Hora, Arménsko, Kazachstan

F-skupina: Anglicko, SLOVENSKO, Škótsko, Slovinsko, Litva, Malta

G-skupina: Španielsko, Taliansko, Albánsko, Izrael, Macedónsko, Lichtenštajnsko

H-skupina: Belgicko, Bosna a Hercegovina, Grécko, Estónsko, Cyprus

I-skupina: Chorvátsko, Island, Ukrajina, Turecko, Fínsko

01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2023-10-29 13:56:21 - Feat.: - Title: Z kvalifikácie sa prebil až k turnajovému triumfu. Náš tenista ovládol podujatie v talianskom Ortisei 03 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 04 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku? 05 - Modified: 2023-07-27 13:22:11 - Feat.: - Title: Martikán ako cudzinec? Mojou hlavnou motiváciou je, že chcem ešte jazdiť, tvrdí olympijský šampión
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 10:12